Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Ιουν-2022 08:20

  Στο σφυρί υπόσκαφη οικία του Αγούδημου στην Οία της Σαντορίνης με θέα στην Καλντέρα

  Στο σφυρί υπόσκαφη οικία του Αγούδημου στην Οία της Σαντορίνης με θέα στην Καλντέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο του αείμνηστου εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου ακολουθεί το δρόμο του πλειστηριασμού. Συγκεκριμένα, στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το ηλεκτρονικό σφυρί μια υπόσκαφη κατοικία με εξαιρετική θέα στην Καλντέρα στον παραδοσιακό οικισμό της Οίας στην Σαντορίνη, η οποία ανήκει στην χήρα του καπετάν Μάκη, Ανθή Μαρίνα Αγούδημου. Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός έρχεται να προστεθεί στους δύο που προηγήθηκαν πριν μερικές μέρες και κατά τους οποίους η οικογένεια του εφοπλιστή είδε να περνούν σε νέους ιδιοκτήτες ένα κατάστημα και ένα διαμέρισμα στον Άλιμο. Εφόσον δε μεσολαβήσει κάποια κίνηση για την αναστολή της διαδικασίας μέχρι τον Δεκέμβριο, το σφυρί αναμένεται να χτυπήσει για μια υπόσκαφη οικία εντός του οικισμού της Οίας με την συνολική έκταση του υπόσκαφου χώρου να ανέρχεται στα 45,8 τ.μ. και αυλή επιφάνειας 16,40 τ.μ. σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα του 1994. Ωστόσο, σήμερα το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως έχει διαμορφωθεί ύστερα από την ανακαίνιση που έγινε κατά την οποία αποκαλύφθηκαν υπόσκαφοι χώροι σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα του 2003, στο οποίο το πρώτο επίπεδο έχει συνολικό εμβαδό 70,05 τ.μ. ενώ είναι μη άρτιο και οικοδομήσιμο με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει τεθεί στις 490.000 ευρώ ενώ τον πλειστηριασμό επισπεύδει η Intrum Hellas. Στην έκθεση εκτίμησης, όπως επισημαίνεται, έχει υπολογιστεί πρόστιμο της τάξεως των 12.600 ευρώ, για επιφάνεια 24,25 τ.μ. κύριας χρήσης.

  Το πλεονέκτημα της περιοχής και η ανεμπόδιστη θέα

  Το ποσό, για το οποίο έγινε η κατάσχεση, ανέρχεται στις 120.000 ευρώ ενώ το ακίνητο φέρει υποθήκη 300.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς από το 2016 καθώς και υποθήκη 140.000 ευρώ υπέρ της Sunrise NPL. Η οικία, η οποία αποκτήθηκε από τον καπετάν Μάκη το 2007, έχει ανεμπόδιστη θέα προς την Καλντέρα ενώ ακολουθεί την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, που είναι τυπική στα νησιά των Κυκλάδων. Στα συν του συγκεκριμένου ακινήτου συγκαταλέγεται η τοποθεσία του καθώς ο παραδοσιακός οικισμός της Οίας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς παγκοσμίως, γνωστή για το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα, για το οποίο ταξιδεύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη του πλανήτη προκειμένου να το θαυμάσουν. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η περιοχή στην οποία εντοπίζεται το ακίνητο είναι πυκνοδομημένη με αρκετές παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα ενώ το έδαφος παρουσιάζει έντονες κλίσεις καθώς βρίσκεται σε ψηλό και απότομο σημείο του νησιού. Να σημειωθεί ότι η Οία έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός με ΦΕΚ του 1978 και επομένως έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι και περιορισμοί ως προς τη δόμηση ενώ στην περιοχή επιτρέπονται οι χρήσεις για κατοικία, τουρισμό και αναψυχή. Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, το ακίνητο βρίσκεται σε καλό βαθμό συντήρησης ενώ η κατασκευή του είναι συνηθισμένη με φέροντα οργανισμό από λιθοδομή.

  Οι ιδιοκτησίες στον Άλιμο που άλλαξαν χέρια

  Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από ακίνητα, τα οποία αποτελούσαν μέρος της περιουσίας του εφοπλιστή, έχουν μπλεχτεί στη δίνη των πλειστηριασμών. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη, πέρασαν σε νέα χέρια δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες στον Άλιμο, οι οποίες, μέχρι πρότινος, ανήκαν στην εταιρεία τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Νηρεύς, συμφερόντων της οικογένειας του καπετάν Μάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Η ακριβότερη εξ αυτών, ένα κατάστημα στο ισόγειο πολυκατοικίας με πρόσωπο στην παραλιακή, κατακυρώθηκε στο ποσό των 805.501 ευρώ, μόλις ένα ευρώ παραπάνω σε σχέση με την αρχική τιμή εκκίνησης. Το δεύτερο ακίνητο, ένα διαμέρισμα πέμπτου ορόφου στην ίδια πολυκατοικία "χτυπήθηκε" έναντι τιμήματος 605.200 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά περίπου 200.000 ευρώ σε σύγκριση με την τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία είχε τεθεί στις 410.080 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ