Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Μαϊ-2022 09:00

  Πώς κινείται η αγορά παραθεριστικής κατοικίας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας

  Πώς κινείται η αγορά παραθεριστικής κατοικίας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η παραθεριστική κατοικία έρχεται ξανά στο προσκήνιο βαδίζοντας προς τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλο που εύκολα θα χαρακτηρίζαμε το "εξοχικό” ως μια παραδοσιακά ελληνική υπόθεση με το περίπου 33% των Ελλήνων να είναι κάτοχοι δεύτερης κατοικίας, αυξητικό παραμένει και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

  Ποιοί όμως φαίνεται να είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και πώς διαμορφώνεται η μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με εκείνο του 2021;

  Διαχειριζόμενη μια βάση με πάνω από μισό εκατομμύριο ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, η Χρυσή Ευκαιρία αναλύει συστηματικά τις τιμές και τις τάσεις της αγοράς ακινήτων παρέχοντας πολύτιμα insights τόσο σε πιθανούς επενδυτές/αγοραστές, όσο και σε κατόχους ακινήτων και μεσιτικά γραφεία. Από την ανάλυση προκύπτουν 3 cluster ενδιαφέροντος με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών.

  Περιοχές κοντά στην Αττική 

  Αποφασιστικό κριτήριο των δυνητικών αγοραστών παραμένει η απόσταση από την αθηναϊκή πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι το αμείωτο ενδιαφέρον για παραθεριστικά κέντρα της Κορινθίας, όπως το Λουτράκι, οι Άγιοι Θεόδωροι ή το Ξυλόκαστρο, αλλά και για σταθερά δημοφιλείς προορισμούς όπως το Ναύπλιο, η Αίγινα και η Χαλκίδα.

  Η μέση τιμή πώλησης ανέβηκε στα 1.787/τ.μ. για τις παραπάνω περιοχές από τα 1.682/τ.μ. το 1ο τρίμηνο του ‘21, παρουσιάζοντας έτσι μια συνολική αύξηση της τάξεως του 7,04%. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε, ότι η Αίγινα με τιμή πώλησης 2.386/τ.μ. ανεβάζει σημαντικά το μέσο όρο, με το νησί της Αττικής να συναγωνίζεται σε τιμές νησιά όπως είναι η Τήνος και η Κέρκυρα.

   

  Δημοφιλείς περιοχές μακριά από την Αττική 

  Η Μαγνησία, η Μεσσηνία και η Χαλκιδική, σταθεροί προορισμοί ενδιαφέροντος με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών της Χρυσής Ευκαιρίας, δείχνουν (ενιαία) αυξητική τάση στο μέτωπο των τιμών. Το πιο αξιόλογο από τα ευρήματα είναι η άνοδος στη μέση τιμή πώλησης κατά 18,04% στη Χαλκιδική, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 2.251/τ.μ. Ανοδικά κινείται και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με τη μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. να φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.738 από τα 1.708. Από την άλλη, οι τιμές της Μαγνησίας ανέβηκαν κατά 5.6%.

  Πολυτελή νησιά 

  Καμία έκπληξη δεν προκαλούν τα δεδομένα για μερικά εκ των δημοφιλέστερων ελληνικών νησιών, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος που διαμορφώνουν μια δική τους πολυτελή κατηγορία.

  Πιο συγκεκριμένα, τα εν λόγω νησιά εμφανίζονται σταθερά ψηλά στις αναζητήσεις εξοχικής κατοικίας, παρά την αυξητική τάση στη μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. και τις ήδη υψηλές απόλυτες τιμές. Έτσι, η Σαντορίνη καταγράφει άνοδο 9,27%, με την τιμή πώλησης ανά τ.μ. να αγγίζει τα 4.848. H Μύκονος κινείται ανοδικά κατά 10,97% με 6.496 /τ.μ και η Πάρος 11,61%, με 3.625/τ.μ. Την παραπάνω τάση και τα δεδομένα της Χρυσής Ευκαιρίας επιβεβαιώνει και η Golden Home, η μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία με 12 γραφεία, πάνω από 50k ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και ισχυρή παρουσία τόσο στη Μύκονο, όσο και στην Σαντορίνη.

  Νησιά με αμετάβλητες τιμές 

  Η Τήνος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Σύρος είναι νησιά στα οποία δεν καταγράφηκε αξιόλογη μεταβολή στις τιμές, παρόλο που εξακολουθούν παραδοσιακά να είναι υψηλά στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μέση τιμή πώλησης είναι χαμηλή, με την Τήνο να αγγίζει τα 2.183/τ.μ., ακίνητα στη Ρόδο τα 1.667/τ.μ, αλλά και την Κέρκυρα να φτάνει στα 2.352/τ.μ. Στο νησί της Σύρου, παρατηρείται μία μικρή άνοδος από τα 1.727/τ.μ. στα 1.796/τ.μ. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το νησί της Κρήτης, αν εξαιρέσουμε μια άνοδο στην περιοχή των Χανίων της τάξεως του 9.17% στη μέση τιμή πώλησης, από 1.865/τ.μ. σε 2.036/τ.μ.

  Οι εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον που αναμένουμε να δούμε πώς θα επηρεάσει την κτηματομεσιτική αγορά. Προς το παρόν, δεδομένη φαίνεται να είναι η ανοδική τάση τόσο του ενδιαφέροντος του αγοραστικού κοινού για "εξοχικές κατοικίες” όσο και των τιμών πώλησης σε σχέση με το 2021. Έτσι, σε ένα περιβάλλον κορεσμένο από συχνά αντικρουόμενη πληροφορία, η Χρυσή Ευκαιρία δίνει πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα που έχει συλλέξει, καθαρίσει και οργανώσει μέσα στα χρόνια τόσο σε ιδιώτες κατόχους ακινήτων ή ενδιαφερόμενους αγοραστές, όσο και σε επιχειρήσεις με επενδυτικούς σκοπούς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ