Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιαν-2022 16:00

  Στο σφυρί πανάκριβες κατοικίες, ξενοδοχεία και μετοχές το 2022

  Στο σφυρί πανάκριβες κατοικίες, ξενοδοχεία και μετοχές το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με περισσότερους από 100.000 πλειστηριασμούς να έχουν ήδη δρομολογηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ξεκινά το 2022, το οποίο σηματοδοτεί την εντατικοποίηση υποθέσεων που λίμναζαν ακόμα και για δεκαετίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πλειστηριασμοί αφορούν πτωχεύσεις και εκκαθαρίσεις επιχειρήσεων, αλλά και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

  Ενδεικτική είναι η περίπτωση πλειστηριασμών ακινήτων γυναικείου ησυχαστηρίου, "Η Ανάστασις του Χριστού", με ακίνητα άνω του 1 εκατ. ευρώ το ένα. Πρόκειται για μια περίπτωση όπου ενεπλάκη η Δικαιοσύνη στις αρχές του 2000 για απάτες κατά της μονής. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, έξι άτομα κατηγορούνταν για υπεξαίρεση 28 εκατ. ευρώ από το γυναικείο ησυχαστήριο, στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά, αλλά και για ξέπλυμα χρήματος κατά τη δεκαετία του 1990. Οι εμπλεκόμενοι φέρονταν να έλαβαν δάνεια εις βάρος της μονής, να έκαναν επενδύσεις και να ίδρυσαν και offshore που εγγυήθηκε δάνειο 35 εκατ. ευρώ εις βάρος της μονής. Η δίκη ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.

  Με οφειλέτη το "Ιερόν Γυναικείον Ησυχαστήριον Η Ανάστασις του Χριστού" και με ειδικό τίτλο "Εμμαούς" έχουν δρομολογηθεί 55 πλειστηριασμοί ακινήτων, με τιμές πρώτης προσφοράς από 200 ευρώ (αγροτεμάχιο στον Λαγκαδά) έως 1,9 εκατ. ευρώ (οικόπεδο με κτίσμα στην Αθήνα). Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Σε αυτούς, ξεχωρίζουν τρία ακριβά ακίνητα. Πέραν του ακινήτου στην Αθήνα με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,9 εκατ. ευρώ, τα άλλα δύο είναι κατοικίες στην Καλλιθέα, με πρώτη τιμή τα 1,25 εκατ. ευρώ για την καθεμία.

  Από μηδέν μέχρι 16,8 εκατ. ευρώ

  Στη λίστα με τους δρομολογημένους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία με πολύ χαμηλές τιμές, που ξεκινούν ακόμα και από το μηδέν ή το 1 ευρώ. Πρόκειται για τέσσερις κατοικίες σε Βόλο, Πυλαία και Αχαρνές, αλλά και επαγγελματικό εξοπλισμό από 40 ευρώ.

  Όμως, υπάρχουν και ακίνητα μεγάλης αξίας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το αγροτεμάχιο με κτίσμα της Ίριδος Εκτυπωτικής (Ίρις) στο Κορωπί, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 16,8 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν γνωστά ακίνητα, όπως της εταιρείας Λάκης Γαβαλάς στην Παιανία και της Μπάμπης Βωβός στο Μαρούσι, με πρώτες τιμές τα 9 εκατ. και 4,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μεταξύ των ακινήτων αυτών περιλαμβάνονται, επίσης, της εταιρείας Φροζίτα, της Ρενώ Μεσογείων, της Κ. Σαραντόπουλος, της Mega Park Σταθμοί Αυτοκινήτων και της Γλου.

  Ένα πλοίο και ένα τρακτέρ

  Στις κινητές αξίες, τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν πλειστηριασμούς μετοχών. Ξεχωρίζει η περίπτωση μετοχών σε μη εισηγμένη εταιρεία που είχαν ενεχυριαστεί και η τιμή πρώτης προσφοράς ξεκινά από τα 8 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και άλλη μία με περίπου 4 εκατ. ευρώ.

  Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οχήματα της ΕΛΠΑ, επαγγελματικοί εξοπλισμοί κουζινών και ξενοδοχείων (μέχρι 400.000 ευρώ), άλλων αξιών της γαλακτοβιομηχανίας Δελφοί και ένα τρακτέρ με τιμή εκκίνησης τα 8.000 ευρώ. Ακόμα, περιλαμβάνονται έξι πλειστηριασμοί από 2.000 ευρώ για οριζόντια αέρινη στήλη, μελλοντικού ορόφου.

  Εκτιμήσεις

  Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πέρα από τις περιπτώσεις τελεσίδικων αποφάσεων, η πράξη έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι τελικά ολοκληρώνεται το ένα τρίτο των πλειστηριασμών. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα αφορούν είτε αναστολές, είτε έλλειψη ενδιαφέροντος, ή συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Έτσι, από τους 108.000 πλειστηριασμούς, αναμένεται να προχωρήσουν περίπου 45.000.

  Ειδικές πρόνοιες για ευάλωτους

  Μία από τις ειδικές πρόνοιες του νέου πτωχευτικού για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών είναι το επίδομα στέγασης για 5 έτη. Η επιδότηση αυτή ισχύει τόσο για τα δάνεια πρώτης κατοικίας όσο και για την περίπτωση ενοικίου, ώστε να αποφεύγονται οι εξώσεις. Ισχύει τόσο στη φάση του εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και στην περίπτωση που αυτή αποβεί άκαρπη και υπάρξει πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία, με ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

  Όμως, ειδικά για ευάλωτους, προβλέπεται ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει προς τα τέλη του χρόνου και θα είναι υποχρεωμένος να αποκτά την πρώτη κατοικία του ευάλωτου ιδιοκτήτη και να του τη νοικιάζει για 12 έτη. Ο πρώην ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα και για επίδομα στέγασης για 5 έτη, ενώ ο Φορέας θα μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό αν δεν πληρωθούν τρία ενοίκια.

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ