Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Δεκ-2021 12:22

  10η Biennale νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων

  10η Biennale νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, με στρατηγικό συνεργάτη το ek magazine, διοργανώνει τη 10η Biennale Νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων τον Δεκέμβριο του 2021, στον τελευταίο όροφο του ιστορικού Γραφείου Δοξιάδη στον Λυκαβηττό εκμεταλλευόμενο το momentum της ανολοκλήρωτης μετάλλαξής του στο συγκρότημα κατοικιών One Athens, στο οποίο την πλειοψηφία των ιδιοκτησιών κατέχει η SODIA Capital Management και έχει αναθέσει αποκλειστικά την πώληση στην εταιρία Engel & Völkers Ελλάδος.

  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17/12/2021.

  Η 10η Biennale έχει ένα ιδιαίτερο επετειακό χαρακτήρα, καθώς παρουσιάζεται 26 χρόνια μετά από την 1η Biennale που έγινε το 1995, παράλληλα με την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Η καθιέρωση του θεσμού της Biennale πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, αποτέλεσε μία πρωταρχική πρωτοβουλία του ΕΙΑ, με στόχο την ενθάρρυνση των νέων αρχιτεκτόνων και την ανάδειξη του έργου τους μέσω εκθέσεων, ημερίδων και δημοσιεύσεων. Στο διάστημα των 26 αυτών ετών, στις Biennale συμμετείχαν εκατοντάδες αρχιτέκτονες, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν μετέπειτα ως επαγγελματίες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

  Οι 82 συμμετοχές που υποβλήθηκαν για τη 10η Biennale, προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό μελετών εκτός Ελλάδας, κυρίως από την Κύπρο, αλλά και από τη Νέα Υόρκη, την Κοπεγχάγη, το Στρασβούργο, τη Μοζαμβίκη και το Βιετνάμ.

   

  PIN
  ΧΑΡΙΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΘΗΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
  Μελέτη: 2017 - 2018, Κατασκευή: 2020, Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

  Εν μέσω της πανδημίας, αναδεικνύουν μια ιδιαίτερη όψη της πρόσφατης αρχιτεκτονικής παραγωγής. Κυρίαρχο θέμα των έργων αποτελεί ο προβληματισμός σε σχέση με το πάντα επίκαιρο θέμα της κατοίκησης, με τα θέματα αστικών αναπλάσεων και δημόσιου χαρακτήρα να είναι σαφώς λιγότερα, αν και ιδιαίτερα αξιόλογα. Στις συμμετοχές αυτές αναδεικνύονται "νεανικές" συνθετικές προτάσεις, με πρωτότυπες ιδέες, αλλά και ωριμότητα, τόσο σε σχέση με την οργάνωση του χώρου και την επεξεργασία του, την ένταξη στον τόπο και την κλίμακα (χωρίς να φέρουν ωστόσο το άγχος της "παράδοσης"), όσο και σε αναφορά με την προσπάθεια υλοποίησης τους.

   

  PIN
  FINA OFFICE, BUNGALOW HOUSE ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  Αποτελούν προσεγγίσεις, που μας υπενθυμίζουν πως υπάρχουν νέοι αρχιτέκτονες, που μπορούν να κινηθούν έξω από τα στερεότυπα και τις τρέχουσες μόδες. Που επιχειρούν να υπάρξουν μέσα από το έργο τους, αναδεικνύοντας παράλληλα με την ατομική δημιουργία, τις οικουμενικές αξίες και την κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής, που προσβλέπουν στο πραγματικά "νέο" μέσα από την ιστορική συνέχεια και την ανατροπή της. Σε αντίστιξη, ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στο γραφείο Δοξιάδη, που ανέπτυξε σε όλες τις κλίμακες του χώρου τη νεωτερική προσέγγιση του ιστορικού τόπου.

  PIN
  ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΡΕΤΙΡΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  Μελέτη: 2019, Φωτογραφίες: Καμίλο Νόλας

   

  Θα καταφέρει η γενιά αυτή να αφήσει το δικό της αρχιτεκτονικό σημάδι στο χώρο και τον χρόνο; Ίσως η φετινή έκθεση στο μεταλλασσόμενο νεωτερικό "μνημείο" του One Athens να έχει την συμβολική της σημασία.

   

  Την έκθεση στηρίζουν με τη συμμετοχή τους οι παρακάτω εταιρίες:
  Ασημένιος Χορηγός: U MINIMAL
  Χορηγοί: ALUMIL, EL GRECO GALLERY, ELVAL COLOUR, HALO ARCHITECTURAL LIGHTING, IKT MARMARON, KANELLI, MAPEI, TWELVE CONCEPT, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Α.Ε., Ι.ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ Α.Ε.
  Υποστηρικτές: AKZO NOBEL, KEBE, KRAFT PAINTS – BIOCLIMA, PORIOTIS, SCHNEIDER ELECTRIC
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ