Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Νοε-2021 16:00

  Νόμιμες οι τριγωνικές συναλλαγές για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων και χρηματικών ποσών

  Νόμιμες οι τριγωνικές συναλλαγές για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων και χρηματικών ποσών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Μπορεί να γίνει αφορολόγητη δωρεά μεταξύ αδελφών; Αν και ο νόμος ορίζει ότι μόνο οι δωρεές έως 800.000 ευρώ στην πρώτη κατηγορία συγγενών εφαρμόζεται ωστόσο, μέσω μίας καθόλα νόμιμης "τριγωνικής συναλλαγής μπορεί να γίνει δωρεά και μεταξύ των αδελφών.

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει μηδενισθεί ο φόρος για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή, τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

  Το αφορολόγητο όπως προαναφέρθηκε μπορεί  να επεκταθεί και στη δεύτερη κατηγορία στην οποία υπάγονται τα αδέλφια. Δηλαδή, μπορεί να γίνει μέσω τριγωνικής συναλλαγής η διάθεση χρηματισμού ποσού έως 800.000 ευρώ αφορολόγητα. Αυτό γίνεται ως εξής: Το παιδί δωρίζει στον πατέρα του 100.000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι αφορολόγητο. Εν συνεχεία ο πατέρας δωρίζει το ποσό με τη σειρά του στο άλλο παιδί του χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο. Με τον τρόπο αυτό μεταξύ γονέων και παιδιών μπορεί να μεταβιβασθούν ακίνητα ή να γίνει δωρεά χρηματικών ποσών αφορολόγητα. Επί της ουσίας η δωρεά γίνεται μεταξύ των δύο αδελφών καταργώντας τον φόρο 20% που ισχύει σήμερα. Έτσι, λοιπόν, δεν καταβάλλεται με βάση το ανωτέρω παράδειγμα φόρος 20.000 ευρώ.

  Μέσω των τριγωνικών συναλλαγών το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ μπορεί επεκταθεί ακόμα και σε θείους και ανιψιούς. Για παράδειγμα: θείος θέλει να δώσει στον ανιψιό του ένα ποσό 50.000 ευρώ βάζοντας ως ενδιάμεσο τον πατέρα του. Δηλαδή, η μεταβίβαση του ποσού θα γίνει, πρώτα, προς τον πατέρα και θα είναι αφορολόγητη. Στη συνέχεια ο πατέρας θα μεταβιβάσει το ποσό αυτό στον εγγονό του, ο οποίος είναι ο ανιψιός του αρχικού δότη των χρημάτων και τελικός αποδέκτης. Και με αυτόν τον τρόπο καταργείται η φορολογική υποχρέωση που ανέρχεται στο 20% του ποσού που δωρίζεται.

  Αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι δωρίζουν χρηματικά ποσά είναι ότι θα πρέπει να γίνονται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και σε κάθε περίπτωση να είναι δηλωμένα στην εφορία. Δηλαδή, θα πρέπει να δικαιολογούν το "πόθεν έσχες", αποδεικνύοντας στην εφορία ότι όλα έχουν γίνει σύννομα.

  Οι βαθμοί συγγένειας για την εφορία

  – Στην Α’ κατηγορία υπάγονται: ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού δηλαδή, τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

  – Στη Β’ κατηγορία υπάγονται: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επομένων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί – νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί – πεθερές).

  – Στην κατηγορία Γ’ υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου ή εξωτικός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ