Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Οκτ-2021 07:44

  Αλλάζει τον Κορυδαλλό η μεταφορά των φυλακών

  Αλλάζει τον Κορυδαλλό η μεταφορά των φυλακών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης αλλά και μελλοντικές υπεραξίες ανοίγονται στην περιοχή του Κορυδαλλού, με την απομάκρυνση των φυλακών και την δημιουργία πάρκου και πολυχώρου πολιτισμού στην θέση τους. 

  Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η περιοχή του Κορυδαλλού μέχρι σήμερα, λόγω της ύπαρξης των φυλακών ήταν υποβαθμισμένη.

  Πλέον με τη μετεγκατάσταση η οικιστική περιοχή περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού θα αλλάξει εικόνα προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον όταν αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα έργα ανάπλασης, ενώ ραγδαία αύξηση των τιμών στα ακίνητα θα καταγραφεί όταν τα έργα αρχίσουν να αποκτούν τη τελική τους μορφή.

  Ήδη η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού με την δημιουργία νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α.) στο Δήμο Ασπρόπυργου Αττικής, βρίσκεται σε φάση εκκίνησης.

  Το έργο προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέτει για ένα μήνα σε δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

  Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού εκτιμάται στα 4 έτη.

  Σήμερα οι τιμές των ακινήτων στο Κορυδαλλό κυμαίνονται στα 2.300 το τετραγωνικό τα νεόδμητα και περί τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, τα παλαιότερα διαμερίσματα.

  Αυξητική τάση καταγράφονται στις τιμές ενοικίων καθώς για ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών, το μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται σε 450 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από 350 ευρώ και το 2019 κυμαίνονταν από 270 έως 350 ευρώ. 
  Οι ειδικοί της αγοράς του real estate εκτιμούν ότι οι τιμές τόσο αγοράς όσο και ενοικίασης από την δημιουργία πρασίνου στην περιοχή του Κορυδαλλού θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 30% μέσα στα επόμενα χρόνια. 

  Μάλιστα αναφέρουν ως παράδειγμα την ιστορία του άλσους Αιγάλεω που για εκατό περίπου χρόνια (από το 1874 έως και το 1965) βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυροδοτοποιείου το οποίο ήταν στην εποχή της ακμής του μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, 
  Πέντε χρόνια μετά το τέλος της λειτουργίας του (1970) η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα κτίρια και ο χώρος να μετατραπεί σε άλσος, εντός του οποίου έχουν κατασκευαστεί σχολεία, αθλητικά κέντρα καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – πρώην Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών. 

  Το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί πλέον έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Αθήνα ενώ αποτελεί και την ακριβότερη περιοχή για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Προαστίων ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται περιμετρικά του άλσους.

  Οι νέες φυλακές

  Οι νέες φυλακές θα κατασκευαστούν στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, στο δημόσιο ακίνητο "Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας", συνολικού εμβαδού 103 στρεμμάτων.

  Σε πλήρη λειτουργία οι υποδομές των νέων φυλακών θα μπορούν να αναλάβουν τη φύλαξη 2.000 κρατουμένων καθώς και τη λειτουργική εξυπηρέτηση 650 συνολικά σωφρονιστικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων.

  Βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βασικά κριτήρια της επιλογής του συγκεκριμένου ακινήτου μεταξύ άλλων είναι η ικανοποιητική του χρονοαπόσταση από το αστικό κέντρο των Αθηνών, από το Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας και από τα ποινικά Δικαστήρια των Αθηνών, με χρήση του οδικού άξονα της Αττικής Οδού καθώς και ο μη άμεσος επηρεασμός των οικιστικών συνόλων του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και της Μαγούλας, καθώς και των εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών, αφού το ακίνητο βρίσκεται σε ικανή γεωγραφική απόσταση.  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ