Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Οκτ-2021 09:19

  Το 2023 ολοκληρώνεται ο Πύργος του Πειραιά

  Το 2023 ολοκληρώνεται ο Πύργος του Πειραιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Piraeus Tower (Πύργος Πειραιά), ενός από τα μεγαλύτερα έργα real estate, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 στο λιμάνι του Πειραιά.

  Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ενίσχυσης του κτιρίου, ενώ έχουν πλέον τοποθετηθεί και οι σκαλωσιές προκειμένου να αλλαχθούν όλα τα εξωτερικά κουφώματα του γυάλινου πύργου.

  Πρόσφατα η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του Δήμου Πειραιά επισκέφθηκε το έργο και ο αντιδήμαρχος Πειραιά, Δημήτρης Αράπης, δημοσίευσε τις φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο θα φιλοξενεί γραφειακούς χώρους, καταστήματα και χώρους εστίασης. 

  Ειδικότερα, το project αφορά την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού και ως "Πύργου Πειραιά", σε δημοτικό ακίνητο, επιφάνειας 3.842,32 τετραγωνικών μέτρων, με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων, εστίασης και υπόγειου χώρου στάθμευσης, με συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τετραγωνικά μέτρα. Το έργο αποτελείται από κτίριο με δύο υπόγειους ορόφους, ισόγειο, μεσώροφο και 23 ορόφους πάνω από το ισόγειο. H ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα Gold.

  Οι προτεινόμενες χρήσεις του κτιρίου του "Πύργου Πειραιά" θα κατανεμηθούν σε χώρους καταστημάτων, χώρους γραφείων, χώρους εστίασης, βοηθητικούς χώρους για Η/Μ εγκαταστάσεις και έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. 

  Η εμπορική χρήση προβλέπεται στο ισόγειο, στο πατάρι του ισογείου, στον 1ο έως τον 3ο όροφο του κτιρίου. Η λειτουργία των καταστημάτων αποκαθιστά την αρχική χρήση εμπορικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την οποία σχεδιάστηκε η κατασκευή του. 

  Συγκεκριμένα, ανά όροφο θα υπάρχουν οι παρακάτω χρήσεις:

  - Το ισόγειο θα αποτελείται από 8 εμπορικά καταστήματα.

  - Στο πατάρι του ισογείου θα υπάρχουν Η/Μ χώροι και αποθήκες καταστημάτων. 

  - Στον 1ο όροφο προβλέπονται 3 εμπορικά καταστήματα, βοηθητικοί χώροι, WC, κλιμακοστάσια. 

  - Στον 2ο όροφο θα δημιουργηθούν ένα ενιαίο εμπορικό κατάστημα, καθώς και βοηθητικοί χώροι.

  - Στον 3ο όροφο θα δημιουργηθούν εστιατόριο-καφέ επιφάνειας 400 τ.μ. και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. 

  Στους υπόλοιπους ορόφους του υψηλού τμήματος του κτιρίου (4ος έως 18ος και 21ος έως 22ος) θα αναπτυχθούν γραφειακοί χώροι σε διατάξεις "Open Plan", με κατακόρυφο κεντρικό πυρήνα δύο κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων με αποκλειστική χρήση. Η είσοδος θα πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού χώρου υποδοχής (Lobby) στο ισόγειο του κτιρίου με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης "access control". 

  Η σχεδίαση των γραφειακών χώρων του "Πύργου" έχει ως γνώμονα τη λειτουργικότητα, την ευελιξία των διατάξεων, τη δημιουργία ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος για τους εργαζομένους, καθώς και τη δυνατότητα επιπλέον δραστηριοτήτων πέραν των εργασιακών. 

  Όσον αφορά το εστιατόριο που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, πρόκειται να λειτουργήσει στον 19ο και 20ό όροφο του "Πύργου". Το εστιατόριο θα αναπτυχθεί σε χώρο διπλού ύψους σε ένα τμήμα του και θα προσφέρει απρόσκοπτη θέα στους επισκέπτες του. Η λειτουργία του εστιατορίου αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στο κτίριο και κατά τις βραδινές ώρες. Για την απευθείας πρόσβαση στο εστιατόριο δημιουργούνται δύο εξωτερικοί ανελκυστήρες οι οποίοι θα οδηγούν από το ισόγειο στο εστιατόριο χωρίς ενδιάμεση στάση. 

  Τέλος, στο πρώτο υπόγειο θα διαμορφωθεί ενιαίος χώρος στάθμευσης, δυναμικότητας 44 θέσεων. 

  Νέα χρηματοδότηση από την EBRD

  Κεφάλαια συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μέσω της στρατηγικής της συνεργασίας με την Dimand, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και το project του Πύργου Πειραιά.

  Τα χρήματα θα εισφερθούν στο joint venture Cante Holdings, που αναπτύσσει το έργο (στο οποίο συμμετέχει με 35% η EBRD και με 65% ο όμιλος Dimand).

  Χρήματα αναμένεται να εισφέρει με τη σειρά της και η Prodea, η οποία μέσω του πρόσφατου πράσινου ομολόγου άντλησε 300 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα διοχετευθεί για πράσινες επενδύσεις, μεταξύ αυτών και τo project του Πύργου του Πειραιά.

  Με τα επιπλέον κεφάλαια το σύνολο των κεφαλαίων για τις κοινές επενδύσεις real estate θα ξεπεράσει τα 71 εκατ. ευρώ.

  H ιστορία του κτιρίου 

  Ο Πύργος είναι το ψηλότερο κτίριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 24 ορόφους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972, επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση, σύμφωνα με τον νόμο του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα. 

  Εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους, οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι. Ακολούθησε πρόσφατα η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand, της Prodea Investments και της Αlpha Βank, που χρηματοδοτεί το έργο. 

  Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ