Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Οκτ-2021 08:13

  Οι μνηστήρες για σύμπραξη με Alpha Bank στα ακίνητα

  Οι μνηστήρες για σύμπραξη με Alpha Bank στα ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με περίπου 10 μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό και την εγχώρια αγορά συνομιλεί η Alpha Bank στο πλαίσιο του project Skyline για τη δημιουργία υπεραξίας από την Alpha Αστικά Ακίνητα, την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων και της ανοδικής τάσης του εγχώριου real estate.

  Σε αυτό το στάδιο, οι συνομιλίες έχουν περιοριστεί σε τρεις κατηγορίες επενδυτών, από τους οποίους θα επιλεγεί ένας, ο οποίος θα αποκτήσει πάνω από το 51% του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί μέσα από την Alpha Αστικά Ακίνητα. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια διεθνούς κλίμακας που επενδύουν στο real estate. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από ξένους ομίλους real estate, ενώ η τρίτη προέρχεται από εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία και επιθυμούν τη σύμπραξη με ένα μεγαλύτερο σχήμα.

  Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan της Alpha Bank, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο (περίπου το 96%) των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει συνολικά το χαρτοφυλάκιο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί:

  * 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), αξίας περίπου 280 εκατ. ευρώ.

  * 320 ακίνητα αξίας περίπου 180 εκατ. ευρώ

  * Χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ

  Ο όμιλος Alpha θα εισφέρει τα παραπάνω ακίνητα στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία προηγουμένως θα έχει μεταβιβάσει τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα και το προσωπικό της στην 100% θυγατρική της Alpha Bank, Alpha Real Estate. Έτσι, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα μετασχηματιστεί σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων. Εν συνεχεία, η Alpha θα πωλήσει στον προτιμητέο επενδυτή πλειοψηφικό ποσοστό της Alpha Αστικά Ακίνητα, δηλαδή άνω του 50%. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να πετύχει μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού.

  Η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε για τα τέλη Οκτωβρίου. Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, ενώ οι υπογραφές και η ολοκλήρωση της συναλλαγές εκτιμάται στις αρχές του 2022. Τότε, ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, την παραμονή ή όχι της νέας Alpha Αστικά Ακίνητα στο Χρηματιστήριο ή ενδεχομένως και στο branding, καθώς λόγω θα έχει πλέον και ο μέτοχος με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

  Διαβάστε επίσης:

  - Το σχέδιο της Alpha Bank για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ