Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Οκτ-2021 08:26

  "Κόκκινο" στο εμπορικό κέντρο της Μεταμόρφωσης

  "Κόκκινο" στο εμπορικό κέντρο της Μεταμόρφωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Αρνητικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εμπορικό κέντρο της εταιρείας Panita LTD στην Μεταμόρφωση. 

  Η μελέτη "Ανάπτυξη εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης - Πεύκης" απεστάλη τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όσο και από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ για την έκφραση απόψεών τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ).

  Από την εξέταση της μελέτης του Σχεδίου Ανάπτυξης διαπιστώθηκε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα πολεοδομικά μεγέθη της περιοχής της επένδυσης και στην πολεοδομική ρύθμιση που πρέπει να συντελεστεί προκειμένου να καταστεί υλοποιήσιμο το σχέδιο, όπως: όροι δόμησης, συντελεστής δόμησης, επιθυμητές παρεκκλίσεις σε χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, χωρίς όμως να αναλύεται επαρκώς η περιβαλλοντική διάσταση του σχεδίου ανάπτυξης όπως για παράδειγμα:  

  - που θα γίνουν οι χώροι πρασίνου και πώς τεκμηριώνονται οι θετικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής που αναφέρονται στη μελέτη δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τους φυτεμένους χώρους, τη σύνθεσή τους (είδη φυτών και δέντρων) και τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για την άρδευση των φυτεμένων χώρων κ.λπ.

  - που αποσκοπεί η ίδρυση διαγνωστικού κέντρου/κέντρου αποκατάστασης και σε τι θα αφορά, 

   - ποια θα είναι η επιβάρυνση στο ακουστικό και ατμοσφαιρικό περιβάλλον της περιοχής από την κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων και των φορτηγών τροφοδοσίας αλλά και από τη λειτουργία της ίδιας της επένδυσης στις γύρω περιοχές και ιδιαίτερα στον αστικό ιστό.

  Το ποιο πιθανό είναι να κατατεθεί από τον επενδυτή νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα καλύπτει όλα τα τα παραπάνω θέματα που έχουν τεθεί. 

  Τι προβλέπει η επένδυση 

  Η επένδυση της Panita μέλος του ομίλου Π. Κωνσταντίνου (Metro Mall), αφορά στην δημιουργία ενός σύνθετου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου σε έκταση 86 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει: συγκρότημα χώρων συνάθροισης κοινού, κινηματογράφους, εμπορικά καταστήματα, Super Market, εμπορικές αποθήκες, εμπορικές εκθέσεις, εμπορικό κέντρο, γραφεία, αναψυκτήρια, χώροι εστίασης, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά, διαγνωστικό Κέντρο/Κέντρο Αποκατάστασης, χώροι στάθμευσης και πάρκο. 

  Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, "σκοπός του επενδυτικού σχεδίου είναι η ανάπτυξη, σε μια υποβαθμισμένη  περιοχή, ενός οργανωμένου πολύ-λειτουργικού κέντρου προορισμού, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο θα αποτελεί "πόλο έλξης" που συσσωρευτικά θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Οι λειτουργίες του κέντρου και των προτεινόμενων χρήσεων δημιουργούν μια "Νησίδα" προορισμού και στάσης σε μια περιοχή που το "στερείται" σήμερα. 

  Η σκοπιμότητα του σχεδίου ενισχύεται και από τα σημαντικά οφέλη που θα επιφέρει η υλοποίησή του σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, θα αξιοποιηθούν υπάρχουσες εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, θα διαμορφωθούν νέοι χώροι πρασίνου, ψυχαγωγίας, αθλητισμού και διασκέδασης και θα τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

  Τέλος η  αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής, η δημιουργία χώρων στάθμευσης, ο επανασχεδιασμός των γραμμών των αστικών συγκοινωνιών και η σύνδεση με τη γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ,  η απόδοση χρήσεων που λείπουν από την περιοχή (π.χ. διαγνωστικό κέντρο), είναι πρόσθετες παράμετροι που θα βελτιώσουν το κοινωνικό περιβάλλον".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ