Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 16:41

  Στεγαστικά δάνεια με εξατομικευμένα επιτόκια από την Τρ. Πειραιώς

  Στεγαστικά δάνεια με εξατομικευμένα επιτόκια από την Τρ. Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.26

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με την ελληνική αγορά ακινήτων να διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης 5-6% ετησίως, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, και με την ελληνική οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 8% το 2021, η Τράπεζα Πειραιώς λανσάρει τη νέα γενιά στεγαστικών δανείων, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με το ενοίκιο, όπου παρατηρούνται αυξήσεις.

  Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει στεγαστικά δάνεια με σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο, για όλη τη διάρκεια του δανείου, χωρίς πέναλτι προεξόφλησης και με εξατομικευμένο τιμολόγιο. Το τελευταίο αφορά στον υπολογισμό του επιτοκίου, το οποίο προκύπτει, όχι μέσα από τυποποιημένες λύσεις, αλλά μέσω ενός αλγόριθμου που λαμβάνει υπόψη τη συναλλακτική συμπεριφορά (πιστωτική αξιολόγηση), τη δόση του δανείου, την αξία του ακινήτου και τη διάρκεια. Σε όλα αυτά προβλέπεται έκπτωση 0,15 ποσοστιαίες μονάδες όταν πρόκειται για αγορά ενεργειακά αποδοτικού ακινήτου.

  Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια που δίνει η Τράπεζα Πειραιώς έχει επιτόκιο 2,2%. Το 30% των δανειοληπτών προτιμά το κυμαινόμενο επιτόκιο, λόγω της μεγάλης διαφοράς με το σταθερό επιτόκιο (η Πειραιώς τιμολογεί αρνητικό euribor και, κατά συνέπεια το κυμαινόμενο προκύπτει πολύ χαμηλό). Ωστόσο, ολοένα αυξάνεται η προτίμηση για σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της αγοράς.

  Η αγορά στεγαστικών δανείων αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς 30-40%, με αποτέλεσμα φέτος οι συνολικές εκταμιεύσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ και το 2022 σε περίπου 1250 εκατ. ευρω. Η Τράπεζα Πειραιώς, με μερίδιο αγοράς στο 30%, σκοπεύει φέτος να εκταμιεύσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ, ανέφεραν οι Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks και Γιάννης Γραμματικός, Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks της Τράπεζας Πειραιώς.

  Η κυρία Ειρήνη – Μαρία Μικροπούλου, Senior Director, Retail Banking & Distribution Networks της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε μερικά χαρακτηριστικά των νέων δανειοληπτών που αναζητούν χρηματοδότηση για την απόκτηση κατοικίας. Πρόκειται για νεότερης ηλικίας από ό,τι τις παλαιότερες περιόδου, με το 60% να αφορά σε ηλικίες 25-44 ετών. Οι ηλικίες 25-35 ετών αποτελούν το 15% των πελατών. Το μέσο στεγαστικό δάνειο είναι 90.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης δεν ξεπερνά το 65%. Γενικότερα, η νέα γενικά δανειοληπτών είναι πιο συντηρητική, προτιμά νεόδμητα και ποιοτικά ακίνητα, μικρότερων τετραγωνικών από ό,τι παλαιότερα, με τη μέση αξία να κυμαίνεται γύρω στα 150.000-160.000 ευρώ. Οι νεότερες ηλικίες αποτελούν κυρίως νέα ζευγάρια που απασχολούνται και οι δύο στον δημόσιο τομέα και στις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, μεγάλη ζήτηση προέρχεται από αγροτικές περιοχές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τ.μ. και ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι υποψήφιοι αγοραστές χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.000 ευρώ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλία Λεκκό, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 7,5% και 8,5%, με το βασικό σενάριο να προβλέπει 8%. Η αγορά ακινήτων θα κινείται με ρυθμούς 5-6% ετησίως, ενώ οι καθαρές αποδόσεις ενοικίων από επενδυτικά ακίνητα θα κυμαίνονται μεταξύ 3-4% κατά μέσο όρο ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται η αναμενόμενη άνοδος της αξίας τους. Επίσης, από τις τάσεις που αναπτύσσονται στην αγορά ακινήτων, κατά την τελευταία περίοδο είναι συμφερότερη η αγορά ακινήτων από ό,τι η ενοικίαση, κυρίως διότι τα ενοίκια αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό.

  Καταλύτες κινητικότητας στην κτηματαγορά

  Αναφορικά με το ενδιαφέρον κατοίκων εξωτερικού για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι άνω των 65 ετών πολίτες στην Ευρώπη ταξιδεύουν για περισσότερες ημέρες και εκτός της εποχής αιχμής, βοηθώντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά προτιμούν να καταλύουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρία για την πώληση παραθεριστικών κατοικιών στη χώρα.

  Μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, θα μπορούσαν να πωληθούν στη χώρα περί τις 200.000 κατοικίες σε ξένους αγοραστές, είτε ως μεμονωμένα ακίνητα, είτε ως ιδιοκτησίες ενταγμένες σε συγκροτήματα κατοικιών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κοινού της τρίτης ηλικίας.

  Σημαντική ώθηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων δίνουν οι πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις. Εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν μέχρι το τέλος του έτους να συντάξουν συμβόλαια αγοράς ακινήτων ώστε να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από τον φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Πολλοί ιδιοκτήτες αναμένεται να επωφεληθούν και να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως σε περιοχές όπου καταγράφηκαν αυξήσεις όπως: 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου.

  Ενισχυτικά για την αγορά προβλέπεται να λειτουργήσει, σε πολλά επίπεδα, ο νέος νόμος 4821/2021ΦΕΚ Α 134/31.7.2021 σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου. Ένα σημείο είναι το ποσοστό της κτηματογράφησης της χώρας που φθάνει το 35% και σε μια διετία θα αγγίξει το 90% ενώ ένα άλλο σημείο, αφορά τη γραφειοκρατία όσο αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στην Ελλάδα τα βήματα για μια μεταβίβαση ακινήτου είναι 11 με 17 πιστοποιητικά και από το αρμόδιο υπουργείο υλοποιείται ένα σύστημα στον συμβολαιογράφο, ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων, το οποίο με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, θα αντλεί όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται, άρα όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ