Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 07:39

  Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Όλα για τον φόρο ακινήτων

  Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Όλα για τον φόρο ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Σε περίπου  2,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο "λογαριασμός" του φετινού ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως αυτά προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των περίπου 7,3 εκατ. εκκαθαριστικών (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

  Από το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, καθώς η δόση του Οκτώβρη είναι διπλή (περιλαμβάνει και τη δόση του Σεπτεμβρίου), ενώ το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι εάν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους συνεπεία της υγειονομικής κρίσης και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει την μεγαλύτερη εισπραξιμότητα μεταξύ των φόρων και ξεπερνάει το 80%. 

  Ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη Σεπτέμβριο. Όσοι επιθυμούν μπορούν να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο (δηλαδή και του Σεπτεμβρίου) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022. 

  Για όσους χρειάζονται περισσότερες δόσεις υπάρχει η πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 5,32% για τις 12 δόσεις και 6,82% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9

  Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση 

  Υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει "Συνέχεια" δίπλα από την ένδειξη "Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019" και, κατόπιν, "Υποβολή νέας" αίτησης. Ακολούθως, πρέπει να  επιλέξει "ρύθμιση έως 24 δόσεις", οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη οι οφειλές , οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν όπως προαναφέρθηκε έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24.

  Τα βήματα για την εύρεση-εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ

  -Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στο myaade.gov.gr

  -Επιλέγουν "Εφαρμογές" και στη συνέχεια "φορολογικές υπηρεσίες"

  -Στη νέα σελίδα που θα ανοίξει θα πρέπει να επιλεγεί η υπηρεσία "Ακίνητα"

  -Στη συνέχεια "δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ" και αμέσως μετά "είσοδος στην εφαρμογή"

  - Θα ζητηθεί το όνομα χρήστη και ο  κωδικός πρόσβασης 

  -Ο ενδιαφερόμενος θα βρεθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ακινήτων και θα πρέπει να επιλέξει Είσοδος. 

  -Θα διορθώσει το έτος και  συγκεκριμένα από το 2022 θα επιλέξει 2021. 

  -Τέλος θα επιλέξει Εκτυπώσεις. Στη δεύτερη σειρά όπου αναγράφεται Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2021 

  Οι εκπτώσεις

  Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν που πλήρωσαν το 2020, ενώ αντίθετα όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν αντίστοιχα αυξήσεις ή μειώσεις στο φόρο. 

  Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενσωματώνουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχονται σε:

  -30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

  -27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.001 μέχρι 70.000 ευρώ,

  - 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.001 μέχρι 80.000 ευρώ

  - 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.001 μέχρι 1.000.000 ευρώ και

  - 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ