Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουλ-2021 11:54

  DBRS: Ανθεκτική η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα - Οι προοπτικές συνδέονται με την οικονομία

  DBRS: Ανθεκτική η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα - Οι προοπτικές συνδέονται με την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αγορά κατοικιών στην Ελλάδα εμφάνισε ανθεκτικότητα το 2020, παρά την αρνητική συνολικά οικονομική επίπτωση της πανδημίας.

  Όπως σχολιάζει η DBRS σε ανάλυση της, μετά από τη σωρευτική αύξηση 9,2% την περίοδο 2018-2019, η αύξηση των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε το 2020 εξαιτίας των περιορισμών των ταξιδιών και άλλων μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά οι επιδόσεις των τιμών παρέμειναν θετικές, στο 4,6%.

  Παρά την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων στο α΄ τρίμηνο του 2021, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό 3,3% ετησίως.

  Η ελληνική αγορά real estate εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιο μεγάλες αυξήσεις των τιμών στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

  Αντιθέτως, τιμές και συναλλαγές σε άλλες περιοχές της Ελλάδος με πιο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και πιθανότατα ωφελήθηκαν από ις επιπτώσεις, είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

  Μακροπρόθεσμα, εκτιμά η DBRS, η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων συνολικά, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει πολιτικές για την στήριξη της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

  Όπως σχολιάζει η Σπυριδούλα Τζούμα, assistant vice president στην Global Sovereign Ratings Group, "οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά συνολικά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού, και να διατηρήσει ένα σταθερό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

  Η ξένη ζήτηση πιθανότατα θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό μοχλό της αγοράς ακινήτων, ενώ η αναζωογόνηση της εγχώριας αγοράς θα καθοριστεί από την ικανότητα της Ελλάδος να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα εισοδήματα”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ