Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Ιουν-2021 08:32

  Το real estate έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω του

  Το real estate έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  "Έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας και πολύ σύντομα θα δούμε το ενδιαφέρον των επενδυτών (Ελλήνων και ξένων) να ανακάμπτει, και μάλιστα εντυπωσιακά".

  Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Ξύδης, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, θυγατρικής της Berkshire Hathaway, που ανήκει στον Γουόρεν Μπάφετ, διαβλέποντας ότι θα υπάρχει σημαντική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια τόσο στον οικιστικό (residential) όσο και στον επαγγελματικό (commercial) κλάδο, ακολουθώντας τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται να καταγράψει η ελληνική οικονομία.

  Αναφορικά δε με τις τιμές, εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών των ακινήτων τα επόμενα χρόνια, σε ποσοστά που, αναλόγως του κλάδου, θα κυμαίνονται από 4% έως και 8% ετησίως.

  Σχετικά με τον λόγο που η Berkshire Hathaway HomeServices αποφάσισε να επεκταθεί στην Ελλάδα, ο κ. Ξύδης αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικά γνωστή ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός πολυτελών κατοικιών, αλλά και τουριστικών ακινήτων. Μεγάλο ρόλο στη στρατηγική αυτή απόφαση της Berkshire Hathaway HomeServices έπαιξε το περιθώριο βελτίωσης που παρατηρείται στην αύξηση του ενδιαφέροντος από όσους έως τώρα δίσταζαν να "εμπιστευτούν" την ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις συνήθειες και στις ανάγκες ιδιωτών και εταιρειών τα τελευταία χρόνια.

  Από τους σημαντικότερους λόγους είναι και τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα σε σχέση με πολλές άλλες αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το προνομιακό γεωγραφικό προφίλ της χώρας, με τους πολλούς τουριστικούς προορισμούς σε κοντινή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και με τις μοναδικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.

  Σήμερα η Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties (πρώην ΕΝΕΑ Real Estate), ως αντιπρόσωπος της Berkshire Hathaway HomeServices στην Αττική και την Ελλάδα, διαχειρίζεται ένα portfolio που αριθμεί περίπου 1.500 ακίνητα και εμπλουτίζεται με την προσθήκη νέων ακινήτων σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  

  "Διαχειριζόμαστε κυρίως οικιστικά ακίνητα στον νομό Αττικής, τα οποία ενδιαφέρουν τόσο εγχώριους όσο και ξένους επενδυτές. Το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς υπάρχει μια ομοιόμορφα αυξανόμενη ζήτηση σε όλη την περιοχή της Αττικής. Τα Νότια Προάστια της Αττικής και το Κέντρο της Αθήνας γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Σταδιακά, όμως, αναμένεται επέκταση του ενδιαφέροντος των αγοραστών και σε άλλες περιοχές της Αθήνας (π.χ. Βόρεια Προάστια, Πειραιάς) αλλά και της υπόλοιπης Αττικής (π.χ. Βορειοανατολική Αττική).

  Άμεσος στόχος μας είναι η επέκτασή μας και στα πολυτελή ακίνητα στην Αττική, αλλά και στους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Πάρος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος κ.ά. Ειδικά για αυτόν τον τομέα, διαθέτουμε ένα αποκλειστικό πρόγραμμα μάρκετινγκ/προϊόν, το Luxury Collection, που φιλοξενεί τις πολυτελείς καταχωρίσεις", αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας.

  Αναφορικά με τον ρόλο που έπαιξε τον τελευταίο χρόνο η πανδημία στην αγορά ακινήτων, σε επίπεδο τιμών αλλά και ενδιαφέροντος, ο κ. Ξύδης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η πανδημία προκάλεσε ένα "πάγωμα” και στην κτηματαγορά, όπως στους περισσότερους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, το real estate στη χώρα μας επλήγη από την απότομη και κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος των αλλοδαπών επενδυτών και αγοραστών. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων σήμερα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και μεγάλες προοπτικές.

  Για παράδειγμα, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για νεόδμητα ή και τεχνολογικά αναβαθμισμένα ακίνητα που να ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικές απαιτήσεις για καλύτερη ενεργειακή απόδοση.  Σημαντική, επίσης, είναι και η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς, στο πλαίσιο της απόκτησης βίζας ή για πιο προσιτές παραθεριστικές κατοικίες μετά τη δικαιολογημένη κάμψη του προηγούμενου έτους λόγω της πανδημίας.

  Οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ειδικά συγκρινόμενες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, ο αγοραστής εκμεταλλεύεται το πολύ καλό κόστος προς αξία (cost to value) που βρίσκει στην Ελλάδα".

  Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για το ποια είναι τα ακίνητα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και ποια ακίνητα θα "τρέξει" μέσα στους επόμενους μήνες ο ίδιος, αναφέρει ότι "οι βιομηχανικοί και ιδίως οι αποθηκευτικοί χώροι είναι από τους τομείς που θα γνωρίσουν άνθηση τα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό είναι κάτι που ήδη επιτάχυνε η πανδημία και το είδαμε με την εκτίναξη του συγκεκριμένου κλάδου και των αντίστοιχων αναγκών του σε κατάλληλους χώρους, τόσο σε μέγεθος όσο και σε τοποθεσίες. Παράλληλα, αναμένουμε πολύ ικανοποιητικές προοπτικές για σύγχρονους, καλύτερα εξοπλισμένους γραφειακούς χώρους μεγαλύτερης κλίμακας, που θα ανταποκρίνονται με ειδικό σχεδιασμό και προδιαγραφές στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του νέου εργασιακού περιβάλλοντος στη μετά την πανδημία εποχή.

  Επίσης, βλέπουμε γενικότερα μεγάλη προοπτική για το επαγγελματικό ακίνητο (Commercial Real Estate), και για αυτόν τον λόγο εξετάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την είσοδό μας και στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών (real estate advisory services)", όπως τονίζει.

  Τέλος, αναφορικά με την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει, "η χώρα μας ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τουριστικά ακίνητα και παραθεριστικές κατοικίες, χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση και το παγκοσμίως γνωστό εύκρατο κλίμα που επικρατεί σχεδόν όλον τον χρόνο. Ομολογουμένως, ως χώρα, υστερούσαμε μέχρι πριν από κάποια χρόνια στον τομέα των μεγάλων έργων υποδομών, αλλά και των επαγγελματικών χώρων υψηλής τεχνολογικής και κλιματικής απόδοσης. Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό προορισμό για κλάδους όπως οι μεταφορές, τα logistics και τα επαγγελματικά ακίνητα μεγαλύτερης κλίμακας και προδιαγραφών".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ