Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 13:05

  Στο τραπέζι κίνητρα για προαιρετικές μειώσεις ενοικίων

  Στο τραπέζι κίνητρα για προαιρετικές μειώσεις ενοικίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Στις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων φαίνεται να εστιάζει πλέον η αγορά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει αυλαία στο θέμα των γενικευμένων μειώσεων ή και μηδενικών ενοικίων.

  Οι κλάδοι της εστίασης και του λιανεμπορίου φαίνεται ότι είναι σε συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να προχωρήσουν οι εθελοντικές μειώσεις ενοικίων με στόχο να βοηθηθεί η αγορά σε μία κρίσιμη περίοδο και μέχρι να βρει τον βηματισμό της. Ωστόσο, το σχέδιο απαιτεί και τη συναίνεση της τρίτης πλευράς, δηλαδή του κράτους, το οποίο θα πρέπει να συμμετάσχει καλύπτοντας ένα μέρος από τη ζημιά των ιδιοκτητών.

  Ο προηγούμενος νόμος όριζε την προαιρετική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% σε 83 κλάδους της ελληνικής οικονομίας εφόσον βέβαια και οι δύο πλευρές (ιδιοκτήτης και ενοικιαστής) συμφωνούσαν. Το κράτος αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες με έκπτωση φόρου 12% επί τους αρχικού μισθώματος. Εφόσον οι τρεις πλευρές συμφωνήσουν θα πρέπει:

  - Να υποβληθεί η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων.

  - Να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά.

  Παραδείγματα

  Μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ. Με μείωση 30% οι απώλειες για τον ιδιοκτήτη θα ανέλθουν στα 150 ευρώ. Το κράτος θα αποζημιώσει τον Ιδιοκτήτη με το ποσό των 60 ευρώ. Στην περίπτωση που η μείωση φθάσει το 40%, ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ. Η αποζημίωση δεν θα μεταβληθεί και θα διατηρηθεί στα 60 ευρώ.

  Μηνιαίο ενοίκιο 800 ευρώ. Με μείωση 30% οι απώλειες για τον ιδιοκτήτη θα ανέλθουν στα 240 ευρώ. Το κράτος θα αποζημιώσει τον Ιδιοκτήτη με το ποσό των 96 ευρώ ή διαφορετικά με το 40% των απωλειών. Στην περίπτωση που η μείωση φθάσει το 40%, ο ιδιοκτήτης θα χάσει 320 ευρώ. Η αποζημίωση δεν θα μεταβληθεί και θα διατηρηθεί στα 96 ευρώ, δηλαδή το κράτος θα τον αποζημιώσει με το 30% των απωλειών.

  Μηνιαίο ενοίκιο 1.500 ευρώ. Με μείωση 30% οι απώλειες για τον  ιδιοκτήτη θα ανέλθουν στα 450 ευρώ. Το κράτος θα αποζημιώσει τον Ιδιοκτήτη με το ποσό των 180 ευρώ ή διαφορετικά με το 40% των απωλειών 60 ευρώ. Στην περίπτωση που η μείωση φθάσει το 50%, ο ιδιοκτήτης θα χάσει 750 ευρώ. Η αποζημίωση δεν θα μεταβληθεί και θα διατηρηθεί στα 180 ευρώ δηλαδή το κράτος θα τον αποζημιώσει με το 24% των απωλειών.

  Στο μεταξύ μιλώντας χθες στη διαδικτυακή ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ ο αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του μέτρου των μηδενικών/μειωμένων ενοικίων φθάνει με την ρύθμιση του Ιουνίου στα 600 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς από την πλευρά του έβαλε πάνω στο τραπέζι της ημερίδας το θέμα των προαιρετικών μειώσεων και για συγκεκριμένους κλάδους την εστίαση και το λιανεμπόριο όπου τα πλήγματα από την πανδημική κρίση είναι ισχυρότερα.  Μετά το τέλος των μειωμένων ενοικίων, το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνεται στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με το Θεόδωρο Σκυλακάκη να προεξοφλεί άνοδο της κτηματαγοράς εκτιμώντας ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα ενισχυθεί ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις κατασκευές και τις ανακαινίσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ