Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 07:44

  Από 2022 το φαινόμενο του "ελατηρίου" στην ελληνική κτηματαγορά

  Από 2022 το φαινόμενο του "ελατηρίου" στην ελληνική κτηματαγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Από τις αρχές του 2022 αναμένεται το φαινόμενο του ελατηρίου στην ελληνική κτηματαγορά, ενώ το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών ακινήτων καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης παρέμενε υψηλό με τη μεγαλύτερη ζήτηση να εστιάζεται σε logistics, σε τουριστικά ακίνητα αλλά και σε ακίνητα βιοκλιματικού σχεδιασμού. 

  Σύμφωνα με τον Άρη Αρβανιτάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της UCI Greece & Retama περί τα 250.000 ακίνητα αναμένεται να βγουν στο σφυρί όταν λήξουν οι προστατευτικές διατάξεις (Γέφυρα, πτωχευτικός κώδικας).

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Retama αναφορικά με την πορεία των ακινήτων, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο ενδιαφέροντος, αν και η αρχικά η παγκόσμια απρόσμενη πανδημία, έβαλε τα σχέδια της οικονομίας σε όλους κλάδους στον πάγο, εντούτοις οι προοπτικές είναι θετικές καθώς σύντομα θα παρατηρηθεί το φαινόμενο του ελατηρίου. 

  "Σίγουρα, οι οποίες επενδυτικές αποφάσεις σταμάτησαν προσωρινά καθώς η απρόσμενη παγκόσμια πανδημία, έβαλε τα σχέδια της οικονομίας σε όλους του κλάδους στον "πάγο".

  Πιστεύω ότι θα παρατηρήσουμε μια εκτίναξη του ελατήριου ειδικά το πρώτο διάστημα, που θα προέρχεται από τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία ότι όλα μπαίνουν ξανά σε μια φυσιολογική πορεία.

  Οι τιμές των ακινήτων, στο σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασε από το 2020 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν καταγράψει απώλειες, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν προχώρησαν σε βεβιασμένες  πωλήσεις ακινήτων λόγω πανικού.  Το ενδιαφέρον θα γυρίσει και πάλι, μόλις τα πρώτα σημάδια εξόδου από την περιπέτεια θα φανούν στον ορίζοντα", τονίζει ο κ. Αρβανιτάκης. 

  Αναφορικά με το ενδεχόμενο οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα επιφέρουν νέα αύξηση του αποθέματος των ακινήτων προερχόμενα από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο ο κ. Αρβανιτάκης τονίζει ότι τα ακίνητα αυτών των κατηγοριών δεν θα βγουν προς εκποίηση. 

  Αυτό που ενδεχομένως να παρατηρηθεί είναι αλλαγή των ενοικιαστών, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις που τα είχαν αναγκάστηκαν να διακόψουν δραστηριότητα, ή δεν μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη τους κατάσταση.

  Όσον αφορά στις εκτιμήσεις της RETAMA Real Estate ως προς το ποιες κατηγορίες ακινήτων αναμένεται να τρέξουν μέσα στο επόμενο διάστημα, τονίζεται ότι στην παρούσα φάση παρατηρείται μια γενική αύξηση της ζητήσεως σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων. 

  "Δεδομένη πρέπει να θεωρήσουμε την αύξηση της ζητήσεως και κατ’ επέκταση των τιμών για logistics αλλά και για τα τουριστικά ακίνητα ειδικά τώρα που μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι σύντομα  η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο.

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρατηρήθηκε έντονη αύξηση της ζήτησης για νεόδμητα ακίνητα, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για ακίνητα βιοκλιματικού σχεδιασμού".

  Υψηλό το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και ιδιώτες

  Παρά την πανδημία, το επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε έντονο τόσο από ξένους επενδυτές όσο και από ιδιώτες, αφού σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτίδη "Οι ξένοι επενδυτές δεν έφυγαν ποτέ από την αγορά μας απλά τηρούσαν μια στάση αναμονής. Ήδη μετά το πρώτο σοκ, που προέκυψε από το ξέσπασμα της  πανδημίας οι επενδυτές,  ειδικά αυτοί που  έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα, και δεν επηρεάζονται από τις παροδικές διακυμάνσεις της αγοράς ξεκινήσαν επιλεκτικά να προχωρούν σε νέες κινήσεις.

  Φυσικά το άνοιγμα των συνόρων καi του τουρισμού θα τονώσει την ζήτηση για κατοικίες κυρίως μέσω του προγράμματος Golden Visa".

  Τέλος αναφορικά με το πότε εκτιμάται ότι θα έχουμε ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται ήδη αύξηση της ζήτησης κατ’ επέκτασίν αύξηση των τιμών σε όλη την επικράτεια.

  "Αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για όλη την οικονομία. Είναι πλέον κοινός τόπος για την οικονομική επιστήμη ότι η αγορά ακινήτων είναι προκυκλική και προηγείται έξι με εννιά μήνες του οικονομικού κύκλου.

  Κατά συνέπεια τα θετικά μηνύματα που έχουμε από την αγορά ακινήτων είναι αρκετά πιθανό να τα δούμε στο σύνολο τη οικονομίας.

  Με όλες οι εκτιμήσεις που έχουμε,  το μέχρι τώρα δείγμα γραφής είναι ότι το 2021 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για την αγορά ακινήτων.

  Αν δεν έχουμε δυσάρεστες νέες εκπλήξεις από την πανδημία, το 2022 πιστεύουμε ότι θα είναι μια αρκετά αισιόδοξη χρονιά".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ