Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Απρ-2021 09:39

  Αγορά ακινήτων: Στο προσκήνιο πράσινα γραφεία και logistics

  Έρχεται δευτερογενής αγορά ακινήτων - Πώς θα λειτουργεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Στις τάσεις και τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων στο διάστημα μετά την κρίση που επέφερε η πανδημία αναφέρεται έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής σε ακίνητα Cerved Property Services, που ανήκει στον διεθνή ιταλικό όμιλο Cerved Group. Η ανάλυση διαπιστώνει σημαντικές προοπτικές για γραφειακούς χώρους σύγχρονων προδιαγραφών, σημειώνοντας παράλληλα την περιορισμένη τους προσφορά.

  Αναλυτικότερα, και σε ό,τι αφορά τα κτίρια γραφείων, η έρευνα επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι μέσες τιμές των γραφειακών χώρων κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 4,2% σε σχέση με το 2018. Είναι άξιο αναφοράς, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ότι 74% των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία έχουν τοποθετήσεις σε γραφειακούς χώρους. Η αγορά αυτή, πάντως, θα χρειαστεί να επαναξιολογηθεί όταν οι επιχειρήσεις, μετά την πανδημία, επανέλθουν σε ομαλότερη λειτουργία. Εάν το ποσοστό της τηλεργασίας παραμείνει υψηλό, θα τεθούν νέοι κανόνες στην αγορά και στον τρόπο λειτουργίας των γραφείων. Όμως στην κατηγορία των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών θα υπάρχει σταθεροποίηση των τιμών των αποδόσεων και των μισθωμάτων, λόγω της έλλειψης σύγχρονων γραφειακών χώρων.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η πανδημία επέφερε σταδιακά διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Έτσι, στο επίπεδο των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. το ποσοστό τηλεργασίας, προ COVID-19, βρισκόταν μόλις στο 5,4%, ενώ με την εξέλιξη της πανδημίας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε εντυπωσιακά. Επίσης σημαντική επίπτωση στην αγορά γραφειακών χώρων μπορεί να επιφέρει το γεγονός ότι ποσοστό 26% των εταιρειών που εφάρμοσαν την εξ αποστάσεως εργασία θα την επεκτείνουν σε όλους τους εργαζομένους μετά την ολοκλήρωση του κύκλου αυτής της πανδημίας. Ήδη έρευνα για την αγορά γραφειακών χώρων καταδεικνύει ότι μια εταιρεία με 250 απασχολούμενους σε τηλεργασία θα αποταμιεύσει περί τα 30.000 ευρώ μόνον από τα μειωμένα μισθώματα που θα καταβάλει για τα γραφεία της.

  Νέες μισθώσεις - πράσινα κτίρια

  Κατά το 2020 καταγράφηκαν νέες μακροχρόνιες μισθώσεις 70.000 - 80.000 τ.μ. Αναφορικά με τα νέα πράσινα πρότυπα λειτουργίας των κτιρίων, παρατηρείται μειωμένη προσφορά χώρων, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των μισθωμάτων. Όσον αφορά την εκτίμηση για το 2021, η προσθήκη νέων βιοκλιματικών γραφειακών χώρων θα προσεγγίσει τα 90.000 τ.μ. Κατά το 2020 η ζήτηση για παλαιότερης τεχνολογίας κτίρια γραφείων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι προς ενοικίαση γραφειακοί χώροι, στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής, να φτάσουν στο 8,6% επί του συνόλου των διαθέσιμων χώρων για επαγγελματική χρήση.

  Εντούτοις, σε ζώνες με σημαντική συγκέντρωση ποιοτικών χώρων γραφείων, όπως στον άξονα γύρω από τη Λεωφόρο Κηφισίας έως την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων, η διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων προς ενοικίαση περιορίστηκε στο 6,76%. Αντίθετα, σε κτίρια με πιο σύγχρονα πρότυπα κατασκευής, οι ελεύθεροι προς ενοικίαση χώροι δεν ξεπέρασαν το 5%. Οι αποδόσεις γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας και στους βασικούς άξονες συγκέντρωσης γραφείων έχουν σταθεροποιητικές τάσεις και κινήθηκαν κατά κανόνα στο 7%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις καταγράφηκαν χαμηλότερες αποδόσεις.

  Καταστήματα

  Στα νέα δεδομένα της αγοράς λόγω της πανδημίας, αρκετές εταιρείες με καταστήματα σε προβεβλημένα σημεία λιανικής διαπραγματεύονται την προσαρμογή των μισθωμάτων που πληρώνουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Το νέο, μάλιστα, μοντέλο που τείνει να επικρατήσει είναι οι μισθώτριες εταιρείες να διαπραγματεύονται τα μισθώματα ως ποσοστό του κύκλου εργασιών τους. Σημειώνεται ότι την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης (2009-2018) ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου μειώθηκε αθροιστικά κατά 14,35 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ύφεση ήταν μεγαλύτερη και πιο απότομη στο β’ τρίμηνο του 2020, όπου ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου απώλεσε 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 25,1%.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι σταδιακές online αγορές έχουν διαμορφώσει μια έντονα ανοδική τάση, η οποία έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών δικτύων σε σχέση με το διάστημα πριν από την εφαρμογή των lockdown. Με τα τρέχοντα δεδομένα, περί το 20% των πωλήσεων εν γένει των εμπορικών επιχειρήσεων πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου και το 80% μέσω της φυσικής παρουσίας των πελατών στα καταστήματά τους. Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 20% επί του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων έχει αναπτύξει εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Βιομηχανικοί και αποθηκευτικοί χώροι

  Επειδή η πανδημία επέφερε σημαντική στροφή των καταναλωτικών συνηθειών προς τις αγορές μέσω Διαδικτύου, πριμοδοτούνται και τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Επιπρόσθετα, η σταδιακή ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην Ανατ. Μεσόγειο προκάλεσε ισχυρή ζήτηση από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους για τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των προϊόντων τους στη χώρα μας. Κατά το 2019 οι μισθωμένοι χώροι logistics έφτασαν τα 245.000 τ.μ., έναντι 241.000 τ.μ. κατά το 2018. Το Θριάσιο συγκεντρώνει το 68% της ζήτησης για μισθωμένους χώρους logistics, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι κατά το 2020 προστέθηκαν νέοι χώροι 100.000 τ.μ., ενώ το 2021 αναμένεται να εγκατασταθούν άλλα 100.000 τ.μ. χώρων αποθήκευσης. Όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους χώρους logistics, αυτό δεν προέρχεται μόνον από τους θεσμικούς επενδυτές της ευρύτερης αγοράς ακινήτων, αλλά και από τις μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες.

  Η σημαντική ενίσχυση της διεθνούς ζήτησης για χώρους logistics και κατά την περίοδο της πανδημίας προέρχεται και από τα δεδομένα της μεγάλης μεγέθυνσης των online αγορών. Έτσι, στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό έφτασε στο 16%, έναντι 14,5% στις ΗΠΑ και 27% στην Κίνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ