Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Μαρ-2021 12:09

  "Βραχυκύκλωμα" με τις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου

  Βραχυκύκλωμα με τις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο καθυστερεί σημαντικά να πιστώσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα ποσά από τα "κουρεμένα" ενοίκια φαίνεται ότι έχει ξεχάσει τελείως τους ιδιοκτήτες που προχώρησαν οικειοθελώς στη μείωση κατά τουλάχιστον 30% των ενοικίων του περασμένου Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

  Είναι ενδεικτικό ότι στα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο έλειπαν μόνο δύο μήνες από τα πεπραγμένα. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. 

  Και όπως φαίνεται και μαρτυρούν και οι ιδιοκτήτες, αν και έχουν δηλώσει κανονικά στην ΑΑΔΕ την οικειοθελή μείωση του ενοικίου εντούτοις δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι συμψηφισμοί που προβλέπει η νομοθεσία και επί της ουσίας δεν έχουν αποζημιωθεί.

  Η νομοθεσία προέβλεπε ότι σε περίπτωση που κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τον μισθωτή, το μίσθωμα των μηνών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου  2020 μειώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19, οι εκμισθωτές ακινήτων υποβάλλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος ("Δήλωση Covid") και έχουν έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος. Ωστόσο, ακόμα περιμένουν, χωρίς να έχουν λάβει καμία απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών

  Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει για τους ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε συμφωνία με τους μισθωτές:

  - Δεν θεωρείται εισόδημα και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης το ανείσπρακτο ποσό λόγω συμφωνίας του με τον ενοικιαστή για μείωση του ενοικίου.

  - Ο ιδιοκτήτης  έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου, ανεξάρτητα αν η συμφωνημένη μείωση ανέρχεται σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσοστό. Για να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει στο TAXISnet δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid).

  - Το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις παρακάτω κατηγορίες φορολογικών οφειλών του: α) φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης που βεβαιώθηκαν μαζί στο φετινό εκκαθαριστικό, β) ΕΝΦΙΑ έτους 2020, γ) ΦΠΑ τρίτου τριμήνου 2020, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί απλογραφικά βιβλία, δ) ΦΠΑ ενός ή περισσότερων από τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και ενός ή περισσότερων από τους μήνες του 2021, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

  Στο μεταξύ ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε ότι: "Παλεύουμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια μικρή παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων Covid Ιανουαρίου η οποία λήγει αύριο για τα ενοίκια του Ιανουαρίου

  Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τις πληρωμές για τα χαμένα ενοίκια του Ιανουαρίου στις 15 Μαρτίου, ενώ αυτά του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν από τα μέσα Απριλίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις αποφάσεις:

  - Παρατείνεται η υποβολή των Δηλώσεων COVID για τον μήνα Ιανουάριο μέχρι τις 10/3/2021.

  - Μέχρι τις 9/3/2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των Δηλώσεων COVID Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα:

  * Για τους δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

  * Για τους λοιπούς ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.

  - Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες που τυχόν δεν επικαιροποίησαν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

   - Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων COVID για τα μισθώματα μηνός Φεβρουαρίου 2021.

  - Μέχρι τις 16/3/2021, αναμένεται να έχουν διενεργηθεί περαιτέρω συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

  - Η πρώτη πληρωμή για τα μισθώματα Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ