Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Φεβ-2021 09:04

  Αστική ανάπλαση: Ζωντανεύουν περιοχές της Αθήνας

  Αστική ανάπλαση: Ζωντανεύουν περιοχές της Αθήνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Τα μεγάλα έργα ανάπλασης και υποδομών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Αττική δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο για την κτηματαγορά ακινήτων, καθώς κάποια από αυτά θα αναβαθμίσουν τόσο περιοχές κατοικίας όσο και εμπορικές πιάτσες.

  Το Μετρό

  Η νέα Γραμμή 4 του Μετρό, η οποία θα συνδέσει πολλές γειτονιές, αποτελεί ακόμα μία υποδομή που ενισχύει το ενδιαφέρον των επενδυτών και αγοραστών για ακίνητα στο αθηναϊκό κέντρο, το οποίο συνεχίζει, παρά την πανδημία και τις διαταραχές που αυτή έχει επιφέρει, να αποτελεί μια αγορά υψηλού ενδιαφέροντος.

  Οι τιμές ακινήτων πλησίον των σταθμών του Μετρό παρουσίασαν εν μέσω κρίσης μια σταθεροποίηση στις τιμές μίσθωσης και αγοράς λόγω της μεγάλης ζήτησης και των λιγοστών ακινήτων, ενώ καταγράφηκαν περιπτώσεις μικρής αύξησης το 2017 σε σχέση με το 2014, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 η πτώση των τιμών πλησίον των σταθμών του Μετρό δεν ξεπέρασε το 20%. Σύμφωνα δε με μεσίτες, δεν είναι λίγες οι περιοχές που ευεργετήθηκαν από την άφιξη του Μετρό στην περιοχή τους, όπως το Αιγάλεω και το Ελληνικό, που γνώρισαν αύξηση της ζήτησης για μίσθωση και αγορά ακινήτων αλλά και εμπορική ανάπτυξη στα πέριξ των σταθμών (όπως, για παράδειγμα, στον Άγιο Δημήτριο).

  Ως εκ τούτου, περιοχές που βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών –για τη μετά COVID-19 εποχή– είναι καταρχάς εκείνες που συσχετίζονται με το πρώτο τμήμα της Γραμμής (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή).

  Η Διπλή Ανάπλαση

  Η σχεδιαζόμενη επίσης Διπλή Ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί ακόμα μία παρέμβαση που αναμένεται να απασχολήσει το εγχώριο real estate. Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης αφορούν την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας και του σημερινού γηπέδου του Παναθηναϊκού, τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, το αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ, εντευκτήριο, χώρο αναψυχής και εστίασης και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης. Με το νέο πάρκο-τοπόσημο στη Λεωφ. Αλεξάνδρας θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους με τον Λυκαβηττό και το Πάρκο Ελευθερίας. 

  Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργούνται: γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων, αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ., ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ., 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα, χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων, έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κ.λπ., σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές.

  Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών, προφανώς θα αποτελέσει πεδίο μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, που θα απελευθερώσει "φιλέτα" ακινήτων.

  Ήδη, μετά τη σταδιακή απόσυρση βιομηχανιών από τις περιοχές Ρέντη, Ταύρου, Μοσχάτου και Ελαιώνα, δημιουργήθηκε μεγάλος αριθμός εγκαταλειμμένων ή αδρανοποιημένων ακινήτων, κάποια εκ των οποίων αξιοποιήθηκαν ως πολιτιστικοί χώροι ενώ άλλα μετατράπηκαν σε εμπορικούς χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγάλες παρεμβάσεις στην πλειονότητά τους πραγματοποιήθηκαν από δημόσιους οργανισμούς ή από μη κερδοσκοπικούς φορείς πολιτισμού. Πέραν της αξιοποίησης από το Δημόσιο ακινήτων που ήρθαν στην κατοχή του μετά την πτώχευση επιχειρήσεων (όπως αναμένεται να γίνει με την έκταση του πρώην εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ), αρκετά πρώην βιομηχανικά οικόπεδα αξιοποιούνται και για εμπορικούς λόγους με αλλαγή χρήσης.

  Η Πειραϊκή Ριβιέρα

  Προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη διατηρούν οι παράγοντες της κτηματαγοράς και για τις περιοχές του Πειραιά, όπου, πέρα από την εμπορικότητα του λιμανιού, μεγάλες επενδύσεις αστικής ανάπλασης, αλλά και νέες υποδομές, όπως η επέκταση του Μετρό, δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Η αρχή έχει γίνει με ένα νέο κτίριο στη περιοχή του Αγίου Διονυσίου στις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, ενώ προστίθεται η ανάπλαση του Μικρολίμανου αλλά και η δημιουργία του Πύργου Πειραιά. 

  Η ζήτηση προ πανδημίας καταγραφόταν θετική, ιδιαίτερα από τα μέσα του 2019, τόσο λόγω των αυξήσεων των τιμών στο κέντρο της Αθήνας όσο και των νέων έργων ανάπλασης που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, ο Πειραιάς παρουσιάζει ακόμη επενδυτικές ευκαιρίες για αυτοτελή λειτουργικά κτίρια που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, ενώ διαθέτει κατοικίες που χρήζουν ανακαίνισης σε δελεαστικές τιμές. Πριν από τον Πειραιά, η περιοχή του Φαλήρου αναμένεται επίσης να αναβαθμιστεί από την αξιοποίηση της έκτασης από το ΣΕΦ έως το Δέλτα του Φαλήρου, όπου προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου πάρκου 220 στρεμμάτων. Το παράκτιο πάρκο πολλαπλών χρήσεων, που θα αναπτυχθεί, θα ενοποιεί τους τέσσερις όμορους δήμους Πειραιά, Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου με το θαλάσσιο μέτωπο.

  Τα νέα έργα υποδομής αναμένεται να δημιουργήσουν την Πειραϊκή Ριβιέρα, αναπτύσσοντας έτσι επενδυτικές ευκαιρίες στους όμορους δήμους.

  Το Ελληνικό και το νότιο μέτωπο

  Η κλασική Αθηναϊκή Ριβιέρα (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη) βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο από μεγάλους developers όσο και από ξένους επενδυτές. Το μεγάλο project του Ελληνικού ήδη ανεβάζει τον πήχη, καθώς έχει ξεκινήσει η προπώληση πολυτελών κατοικιών, ενώ προωθείται η δημιουργία ουρανοξύστη με διαμερίσματα. Η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό από μόνη της θέτει σε νέα βάση ολόκληρη τη Ριβιέρα, τόσο ως τόπο κατοικίας όσο και ανάπτυξης εμπορικών και επαγγελματικών χρήσεων. 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ