Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιαν-2021 08:12

  Οι εμπορικές πιάτσες δεν φοβούνται τον κορονοϊό

  Οι εμπορικές πιάτσες δεν φοβούνται τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Το γενικό απαγορευτικό στη λειτουργία του εμπορίου για δεύτερο δίμηνο, παρά την επίπτωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ουσιωδώς την αγορά ακινήτων και ειδικότερα των καταστημάτων, οι τιμές μίσθωσης και πώλησης των οποίων συνεχίζουν να αυξάνουν.

  Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι "πολύ νωρίς" για την εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών μέσα στο 2021, αφενός γιατί η "παύση εμπορίου" έχει παγώσει με τη σειρά της την αγορά, και αφετέρου γιατί τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης έχουν εξασφαλίσει προς το παρόν την πάγια εικόνα της αγοράς. Ως προς τις αυξήσεις τιμών αναφέρουν χαρακτηριστικά πως επιχειρείται η διαμόρφωση ενός υψηλού επιπέδου από τους ιδιοκτήτες ως "ανάχωμα" που θα τους επιτρέψει να ελιχθούν την επόμενη μέρα, όταν το οικονομικό τοπίο και η ζήτηση από τις επιχειρήσεις ξεκαθαρίσει. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες ποιοτικών ακινήτων προσβλέπουν σε καλύτερα deals όσο η πανδημία σταδιακά θα σβήνει.

  Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και τα στατιστικά της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων spitogatos, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις τόσο στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης όσο και στις τιμές πώλησης σε όλες τις περιοχές, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στις τιμές πώλησης καταστημάτων στα ανατολικά προάστια της Αθήνας (+16,3%), το Ηράκλειο Κρήτης (+14,9%) και τον Πειραιά (+14,7%). Τα βόρεια προάστια της Αθήνας κατέχουν κι εδώ την πρωτιά στην κατάταξη ζητούμενων τιμών πώλησης ανά τετραγωνικό (2.542,3 ευρώ), με την Πάτρα να παρουσιάζει την χαμηλότερη τιμή (986,5 ευρώ). Όσο για τις ενοικιάσεις καταστημάτων, αξιοσημείωτη είναι η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό στα βόρεια προάστια της Αθήνας η οποία έχει εκτοξευθεί στα 16,1 ευρώ (+5,1%) και στο κέντρο, στα 13,5% (+8,6%). Η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης καταστημάτων σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, παρατηρείται στον Πειραιά (11,5%).

  Εκτός των αστικών κέντρων, ωστόσο, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης καταστημάτων είχαν πτώση της τάξης του -9% στα καταστήματα, ενώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν αύξηση +11% για τα εμπορικά καταστήματα.

  Από την άλλη πλευρά, ο φόβος των μαζικών λουκέτων σε εμπορικά καταστήματα και σημεία εστίασης προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον με βάση την εικόνα του α’ εξαμήνου της χρονιάς, μετά δηλαδή από το πρώτο lockdown και την επανεκκίνηση της αγοράς. Η τελευταία καταγραφή του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, καταδεικνύει πως στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, τα λουκέτα εμπορικών επιχειρήσεων και καταστημάτων εστίασης αυξήθηκαν οριακά – μόνον κατά 1,08%-, γεγονός που κρίνεται ως επιχειρηματική "αντίσταση" στη νέα κρίση.

  Ωστόσο, αυτό το ποσοστό μείωσης δεν είναι καθολικό, αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις ανά αγορά. Έτσι, η Αθήνα παρουσιάζει οριακή βελτίωση τον Ιούλιο του 2020 σε σχέση με το Μάρτιο του 2019 (αν και στην πρωτεύουσα 1 στα 4 καταστήματα εξακολουθούν να είναι κλειστά, ως συνέπεια της δεκαετούς κρίσης, αλλά και των αλλαγών στην πόλη και τις καταναλωτικές συνήθειες).

  Αντίθετα, στις σημαντικές αγορές του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας καταγράφονται αύξηση της τάξης του 1% στα κλειστά καταστήματα. Από τις περιφερειακές αγορές της Αττικής στη Νέα Ιωνία και την Κηφισιά, καταγράφεται επίσης αύξηση λουκέτων (3,32% και 2,35% αντίστοιχα). Βελτιώθηκαν ωστόσο οι αγορές του Χαλανδρίου και της Καλλιθέας (που κατέγραψαν αύξηση της χρήσης καταστημάτων κατά +4% και κατά 1,5% αντιστοίχως).

  Όπως προκύπτει στην Αθήνα η οριακή μείωση των κλειστών καταστημάτων οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της ενεργούς επιχειρηματικότητας στο Κολωνάκι αλλά και στο εμπορικό τρίγωνο. Οι αυξήσεις αυτές παρά το ότι είναι σημαντικές μετριάζονται από την κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που καταγράφεται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες (Πανεπιστημίου-Σταδίου-Ακαδημίας). Οι μεταβολές που καταγράφονται δεν οφείλονται ωστόσο αποκλειστικά και μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην έντονη κινητικότητα της επιχειρηματικότητας που καταγράφεται στα κέντρα των πόλεων. Από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι σχεδόν το 50% του συνόλου των "λουκέτων" της περιόδου είχε πραγματοποιηθεί πριν την καραντίνα και την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

  Όπως παρατηρούν οι αναλυτές του ΙΝΕΜΥ, διαπιστώνεται ελαφρά υποχώρηση της παρουσίας του εμπορίου, η οποία εν πολλοίς αναπληρώνεται από την ενίσχυση της παρουσίας των λοιπών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Η εστίαση, παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, έως τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2020 φαίνεται να αντέχει και να ενισχύει οριακά την παρουσία της σε όλες σχεδόν τις τοπικές αγορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ