Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Δεκ-2020 12:00

  Πώς απέφυγαν τα ακίνητα τον... κορονοϊό

  Πώς απέφυγαν τα ακίνητα τον... κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Οι φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ξεκίνησαν με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2019, δίνουν ώθηση στην κτηματαγορά, ενώ ταυτόχρονα και όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα ακολουθήσουν και άλλες το 2021, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το εννεάμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 κατά 7,6% στην Αθήνα και 4,5% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές της χώρας οι ρυθμοί που καταγράφονται είναι μεν θετικοί, αλλά αρκετά ηπιότεροι. Η ανθεκτικότητα στην αγορά των κατοικιών αποτυπώνεται και σε σχετικούς δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ.

  Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα κατοικιών συνεχίζει σε επίπεδο χώρας να καταγράφει σημαντικά υψηλούς ρυθμούς αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών κατά 22,1% και 21,8% αντίστοιχα το οκτάμηνο του 2020 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

  Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ήδη κινητοποιήσει σημαντικά κεφάλαια τα οποία κατευθύνονται σε αγοραπωλησίες αλλά και ανακαινίσεις. Η αναστολή του ΦΠΑ, οι εκπτώσεις φόρου για ανακαινίσεις, το "πάγωμα" του φόρου υπεραξίας, η προσέλκυση πλούσιων και συνταξιούχων να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση για τους πρώτους να προχωρήσουν σε επενδύσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι αφορολόγητες δωρεές σε χρήμα για την αγορά ακινήτων και η "χρυσή βίζα" λειτουργούν όχι απλώς εξυγιαντικά για τον κλάδο, αλλά προσφέρουν και νέες θέσεις εργασίας.

  Τα μέτρα τόνωσης της οικοδομής: 

  1. Αναστολή του ΦΠΑ. Ολα τα ακίνητα από το 2006 (εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή) απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλουν τον φόρο μεταβίβασης όπως γίνεται σήμερα και για τα παλαιά ακίνητα. Ουσιαστικά, η οικοδομή μπορεί να αποτελέσει τη δεύτερη πηγή ανάπτυξης της οικονομίας μετά τον τουρισμό.

  2. Αφορολόγητες δωρεές για αγορά κατοικίας. Μηδενικό φόρο για χρηματικές δωρεές ύψους έως 150.000 ευρώ από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας και κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά προβλέπει ο νόμος. Μέχρι σήμερα οι χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογούνταν με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Για 150.000 ευρώ ο φόρος ήταν 15.000 ευρώ, ενώ για ποσό χρηματικής δωρεάς 300.000 ο φόρος έχει περιοριστεί στο ποσό των

  3. "Πάγωμα" φόρου υπεραξίας. Εχει ανασταλεί για τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

  4. Εκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων. Σημαντικά κεφάλαια αναμένεται να διοχετευθούν και προς την κατεύθυνση των ανακαινίσεων/ανακατασκευών υφιστάμενων ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων έχει ιδιαίτερη σημασία.

  5. Κίνητρα για αλλοδαπούς. Οι πρόσφατοι νόμοι για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας ξένων πλούσιων και συνταξιούχων αναμένεται να τονώσει ιδιαίτερα την οικονομική δραστηριότητα. Οι πλούσιοι ξένοι θα πρέπει να προχωρήσουν, σύμφωνα με τον νόμο, σε επένδυση ύψους 500.000 ευρώ στη χώρα μας. Οπως όλα δείχνουν, οι πρώτες επενδύσεις όσων ήρθαν στην Ελλάδα είναι η αγορά ακινήτου

  7. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Το 2019 η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μείωση του φόρου στα ακίνητα από τη θεσμοθέτησή του.

  8. Αντικειμενικές αξίες. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2021 στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. 

  9. Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ. Το επόμενο έτος η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Η αρχική εξαγγελία προέβλεπε τη μείωσή του το τρέχον έτος κατά 8% μεσοσταθμικά, ωστόσο η πανδημία ματαίωσε τον σχεδιασμό. Το 2021 η κυβέρνηση σχεδιάζει είτε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% είτε τη μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 600 εκατ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ