Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2020 08:00

  Lamda Hellix: Σχεδιάζει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στη δεκαετία

  Lamda Hellix: Σχεδιάζει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στη δεκαετία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των Data Center σχεδιάζει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια η Lamda Hellix, η οποια πλέον αποτελεί μέρος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Απόστολο Κάκκο. 

  Μιλώντας σε εκδήλωση του Urban Land Institute, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά χθες Τετάρτη, ο κ. Κάκκος, σημείωσε πως ήδη η Lamda Hellix όλα τα χρόνια λειτουργίας της έχει επενδύσει σημαντικά ποσά, τα οποία φτάνουν εννιαψηφιο νούμερο, ενώ τα επόμενα 10 χρόνια οι επενδύσεις της εταιρείας μπορούν να φτάσουν αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ. Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια δηλώνοντας ότι "σύντομα θα έχουμε νέα όσον αφορά τις επενδύσεις μας”. 

  Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταφέρει το Capital.gr οι Digital Realty και Lamda Hellix σχεδιάζουν μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δύο data centers στη χώρα μας, με βασικό σκοπό να ενώσουν ψηφιακά την Ελλάδα με την Αίγυπτο και τη Β. Αφρική.

  Ο κ. Κάκκος σημείωσε ότι πριν την εξαγορά η καθαρή προστιθέμενη αξία της Lamda Hellix στην ελληνική οικονομία ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ, με περίπου 28-30 εκατ. να αντιστοιχούν σε φόρους και εισφορές. Πρόσθεσε πως η εταιρεία πρόσφατα ενίσχυσε το προσωπικό της σε ποσοστό της τάξης του 50%, ενώ ένας 1 στους 3 πελάτες της προέρχεται από το εξωτερικό. "Είμαστε μια εταιρεία εξωστρεφής που προσφέρει απασχόληση σε υψηλού επιπέδου στελέχη, καθώς όλοι μας οι συνεργάτες είναι άνθρωποι με πτυχία μηχανικού και μεταπτυχιακά”, τόνισε. 

  Μιλώντας για την εξαγορά της Lamda Hellix δήλωσε ότι η Digital Realty είδε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων και την τεχνολογία καθώς υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένου και το πόσο πίσω βρίσκεται η συγκεκριμένη αγορά. "Για παράδειγμα, το outsourcing βρίσκεται επτά ή και 10 φορές κάτω από τα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ”, σημείωσε ο κ. Κάκκος προσθέτοντας ότι η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ και τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν τα 1 έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.

  Αναφορικά με την πορεία της Lamda Hellix δήλωσε ότι φέτος είναι η καλύτερη χρονιά της εταιρείας, καθώς το 2020 αναμένεται να κλείσει με αύξηση των εσόδων κατά πάνω από 25% σε σχέση με το 2019 και με άνοδο άνω του 40% στην καθαρή κερδοφορία. 

  Η αγορά των Data Centers 

  Όπως είπε o κ. Κάκκος τα data centers είναι μια αγορά που αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. "Είναι μία αγορά που σχετίζεται με το real estate, αλλά δεν σχετίζεται μόνο με την έννοια του ακινήτου. Αν πούμε για παράδειγμα ότι το κόστος ανάπτυξης ενός data center είναι 100 ευρώ, πάνω από το 80% αυτού του ποσού έχει να κάνει με τις ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές. Πρόκειται για βιομηχανικά κτίρια που είναι από την αρχή σχεδιασμένα για να λειτουργήσουν ως Data Centers..

  H επένδυση της Microsoft 

  Σχολιάζοντας την πρόθεση της Microsoft να προχωρήσει στην δημιουργία data center region στην Αττική ο κ. Κάκκος σημείωσε ότι η Lamda Hellix δεν έχει ανταγωνιστική σχέση με τον πολυεθνικό τεχνολογικό κολοσσό, ο οποίος εξάλλου είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Digital Realty. 

  "Εμείς έχουμε ένα ρόλο υποδομών για τη χώρα, σαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθηνας. Ταυτόχρονα, ο ρόλος της Microsoft είναι να είναι μια μεγάλη αεροπορική σε ένα αεροδρόμιο. Αρα η σχέση που έχουμε με την Microsoft είναι συνεργατική”, δήλωσε χαρακτηριστικά. 

  Σύμφωνα με τον ίδιο εταιρείες όπως η Microsoft στηρίζονται στις υποδομές των διαχειριστών Data Centers. "H δουλειά μας είναι να εξυπηρετούμε όλους τους πελάτες μας. Έτσι, καθώς αυξάνεται η χρήση του cloud, από data centers εξελισσόμαστε σε centers of data exchange”, δήλωσε χαρακτηριστικά. 

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ