Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 07:39

  Μορατόριουμ και στους πλειστηριασμούς φέρνει η έξαρση της πανδημίας

  Μορατόριουμ και στους πλειστηριασμούς φέρνει η έξαρση της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Και νομοθετική "ασπίδα" στην προστασία της πρώτης κατοικίας, εν μέσω της έξαρσης της πανδημικής κρίσης και του δεύτερου lockdown της Οικονομίας, βάζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγγέλλει χθες από το βήμα της Βουλής, αναστολή πλειστηριασμών με διάταξη που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Το επίσημο "πάγωμα" των πλειστηριασμών που αναμένεται να εξειδικευθεί ως προς τη διάρκεια ισχύος, αλλά και το εύρος (κριτήρια) των οφειλετών, συνιστά πολιτική απόφαση υπό τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει στη χώρα μας το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

  Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο ότι εξετάζουν και αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων. Προϋπόθεση της αναστολής του πλειστηριασμού είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δανειολήπτη, μαζί με δήλωση για την αποδοχή άρσης του τραπεζικού απορρήτου του ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου. 

  Με βάση τη διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η αναστολή δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει και  πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί εδώ και 9 – 12 μήνες και αφορούν μεγάλης αξίας οικιστικά ή εμπορικά ακίνητα. 

  Η κυβερνητική απόφαση για την αναστολή των πλειστηριασμών έρχεται να ενισχύσει την "ομπρέλα" προστασίας που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "Γέφυρα", με το οποίο το κράτος επιδοτεί, για τρία τρίμηνα, τα δάνεια που έχουν ως προσημείωση/υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.

  Στους 83.000 οι δανειολήπτες που έχουν ήδη επιδοτηθεί

  Οι επιδοτήσεις άρχισαν να καταβάλλονται αυτόν τον μήνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, 83.000 δανειολήπτες έχουν ήδη επιδοτηθεί. Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα "Γέφυρα" που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου ανήλθαν σε 160.467.

  Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας των αιτήσεων, ακολουθεί η φάση καταβολής της κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου, για 9 μήνες. Η καταβολή ξεκινά:

  - Από τον τρέχοντα μήνα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.

  - Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.

  - Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

  Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

  Ενώ, η κρατική επιδότηση των "κόκκινων" δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

  Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

  Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ