Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Οκτ-2020 08:44

  Κλυδωνισμοί στην κυπριακή Aristo Developers λόγω της υπόθεσης των διαβατηρίων

  Κλυδωνισμοί στην κυπριακή Aristo Developers λόγω της υπόθεσης των διαβατηρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σημαντικές επιπτώσεις αναμένεται να προκαλέσει στην κυπριακή εταιρεία Aristo Developers η αναστολή, από την 1η Νοεμβρίου, του κυπριακού προγράμματος χορήγησης ιθαγένειας και άδειας παραμονής για επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών, μετά την αποκάλυψη του παράνομου κυκλώματος στην Κύπρο. Η συνδεδεμένη εταιρεία με την Dolphin Capital Investors, σε ποσοστό 47,9%, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της κυπριακής αγοράς ακινήτων, έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικές συναλλαγές και μέσω του καθεστώτος για χορήγηση ιθαγένειας και άδειας παραμονής.  Η Aristo Developers έχει πληγεί εξαιτίας και της πανδημίας που συρρίκνωσε τις ξένες επενδύσεις στην κυπριακή αγορά ακινήτων, με τις επιπτώσεις να αναμένεται ότι θα είναι οξύτερες ύστερα από το "πάγωμα" του προγράμματος χορήγησης ιθαγένειας. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Aristo, οι κυπριακές Αρχές έχουν γνωστοποιήσει ότι στο άμεσο μέλλον θα αξιολογήσουν τη δημιουργία εναλλακτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα αντικαταστήσουν το πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η εταιρεία, σε ισχύ παραμένει το κυπριακό πρόγραμμα χορήγησης διαμονής σε ξένους που επενδύουν κατ’ ελάχιστον 300 χιλ. ευρώ στην αγορά ακινήτων της Κύπρου.

  Σε αναμονή αιτήσεις 1 δισ. ευρώ

  Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χιλιάδες κροίσοι σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν δεύτερο ή ακόμα και τρίτο διαβατήριο δαπανούν το ποσό των περίπου 2 δισ. ευρώ, με την Κύπρο να έχει αποτελέσει μαγνήτη τέτοιου είδους επενδύσεων. Από το 2013, οπότε υλοποιεί το πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας παραμονής για επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, υπολογίζεται ότι σε αναμονή για την εξασφάλιση ιθαγένειας βρίσκονταν αιτήσεις αξίας 1 δισ. ευρώ, οι οποίες δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν, καθώς το πρόγραμμα αναστέλλεται. Αυτό μετά την πρόσφατη προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera , στο οποίο καταγράφεται η πορεία δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφων του δικτύου, που φτάνουν στην Κύπρο, εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι πλούσιου Κινέζου, καταδικασθέντος in absentia στην χώρα του για αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος.

  Σκοπός του ταξιδιού στην Κύπρο υπήρξε η προώθηση επένδυσης του εν λόγω Κινέζου φυγόδικου με σκοπό την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου. Οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν την Κύπρο αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής ποινής  Ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας εκδίδοντας προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με τα συστήματα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές των χωρών αυτών, τα οποία είναι γνωστά και ως συστήματα "χρυσών διαβατηρίων".

  Κι αυτό διότι, κατά την Επιτροπη, η χορήγηση από τα εν λόγω κράτη μέλη της υπηκοότητάς τους —και, συνεπώς, της ενωσιακής ιθαγένειας— ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένη πληρωμή ή επένδυση και χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη μέλη, δεν συνάδει με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, υπονομεύει την ακεραιότητα του καθεστώτος της ενωσιακής ιθαγένειας που προβλέπεται στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Από τα δημοφιλέστερα

  Το κυπριακό πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας της νησιωτικής χώρας είναι από τα πλέον δημοφιλή παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εταιρεία Shorex Capital, που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσους επιδιώκουν να επενδύσουν για να αποκτήσουν δεύτερη ιθαγένεια.

  Η Κύπρος προσφέρει στους κροίσους υπηκόους τρίτων χωρών ένα εύρος επενδυτικών επιλογών, που δεν περιορίζεται στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητη περιουσία, με αντάλλαγμα τη χορήγηση της αποκαλούμενης "κατ' εξαίρεση πολιτογράφησης" στη χώρα φυσικών προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Η χορήγηση, δηλαδή, του κυπριακού διαβατηρίου λαμβάνει χώρα εφόσον ο ενδιαφερόμενος είτε συνδυάσει είτε πραγματοποιήσει μία από τις εξής επενδύσεις:

  - Αγοράσει ή αναπτύξει ακίνητο αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ.

  - Προχωρήσει στην αγορά, σύσταση ή συμμετοχή σε κυπριακές εταιρείες με κόστος επένδυσης τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

  - Αγοράσει ομόλογα, αξιόγραφα και χρεόγραφα αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. από κυπριακούς Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) που έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων