Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Αυγ-2020 10:16

  Ποια πόλη έχει το "πακέτο" για την προσέλκυση επενδύσεων

  Ποια πόλη έχει το "πακέτο" για την προσέλκυση επενδύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Παρότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι μόνο κατά 0,9%, οι επενδύσεις σε κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ενισχύθηκαν σημαντικά. Στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, π.χ., οι επενδύσεις αυξήθηκαν 17% και στο Παρίσι 34%, αντιπροσωπεύοντας το 8% και το 6% αντίστοιχα των συνολικών ΑΞΕ στην Ευρώπη (πηγή: έρευνα της EY).

  Την ίδια στιγμή το Λονδίνο και το Παρίσι, καταλαμβάνουν αντίστοιχα την 48η και 51η θέση, στη λίστα με τις 70 πόλεις παγκοσμίως, όπου το κόστος εγκατάστασης μιας επιχείρησης είναι ελκυστικό. Σε ποια θέση βρίσκεται π.χ. η Αθήνα η κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας, ως προς την ελκυστικότητά της προσέλκυσης επενδύσεων/επιχειρήσεων, στη λίστα της Utility Bidder; Σε καμία. 

  Παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι π.χ. τα ενοίκια στην Ελλάδα είναι σίγουρα πολύ πιο φθηνά απ’ ότι στη Νέα Υόρκη (καταλαμβάνει την 69η θέση στην έρευνα της Utility Bidder), από τη Ζυρίχη (βρίσκεται στην 64η θέση), σίγουρα από το Λος Άντζελες (60η θέση), φυσικά από την Κοπεγχάγη (50η θέση), αλλά και από πόλεις όπως το Μιλάνο (41η θέση), η Στοκχόλμη (35η θέση) και το Ελσίνκι (5η θέση). 

  Γιατί; Γιατί η Utility Bidder, εκτός από το κόστος π.χ. του ενοικίου, μέτρησε το πόσο κοστίζουν οι βασικές δαπάνες μιας επιχείρησης, υπολογίζοντας το ύψος του μέσου μισθού, το κόστος ενέργειας, το κόστος παροχής internet και τηλεπικοινωνιών και φυσικά της φορολογίας. 

  Φθηνότερη πόλη για να λειτουργήσει κανείς την επιχείρησή του, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Utility Bidder, είναι η Βουδαπέστη, όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι 9%, το μέσο κόστος του ενοικίου γραφείων είναι 37,20 ευρώ ανά τ.μ., το κόστος της ενέργειας 0,12 ευρώ ανά Kwh, του internet 13,58 ευρώ τον μήνα και ο μέσος μισθός στα 17,316 ευρώ. Στο Ελσίνκι, (5η πιο φθηνή πόλη της λίστας), όπου ο μέσος μισθός είναι υπερτριπλάσιος από τον μισθό στη Βουδαπέστη, αγγίζοντας τα 47.475 ευρώ, το κόστος ενέργειας είναι 0,13 ευρώ ανά Kwh, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στο 20%, το internet κοστίζει 22,99 ευρώ τον μήνα, και στα 56,77 ευρώ το τ.μ. είναι το κόστος για την ενοικίαση γραφείων. Το φθηνότερο ενοίκιο προσφέρει η Μαγιόρκα, με 17 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Πράγα, στο Τορόντο και στο Βανκούβερ κανείς πληρώνει 0,08 ευρώ την κιλοβατώρα και 0,07 στη Σεούλ (12η στη λίστα), όπου ο μέσος μισθός είναι στα 39,416 ευρώ, το ενοίκιο ανά τ.μ. στα 93,98 ευρώ, το μηνιαίο κόστος του internet στα 20,47 ευρώ και ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στο 27,5%. 

  Ότι καμία ελληνική πόλη δεν βρίσκεται στη λίστα της Utility Bidder, ίσως να σχετίζεται με το γεγονός ότι τα "δυνατά” σημεία της Ελλάδας, δεν συνδέονται με το κόστος π.χ. της φορολογίας και της ενέργειας. Κορυφαίο πλεονέκτημα της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, είναι η ποιότητα ζωής. 

  Όμως, ακόμη και με αυτό το πλεονέκτημα, η Ελλάδα όπως και πέρσι, υστερεί έναντι χωρών, όπως η Πορτογαλία. Ως δεύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, με θετικές γνώμες που διαμορφώνονται στο 69%, αναφέρονται οι υποδομές των τηλεπικοινωνιών, στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (67%). 

  Το αντίστοιχο ποσοστό για την Πορτογαλία, τη μόνη άλλη χώρα όπου τέθηκε αντίστοιχη ερώτηση, ήταν 75%. Ενώ στην τρίτη θέση, βρίσκονται οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού αναγνωρίζονται ως ελκυστικό στοιχείο από δυο στους τρεις επενδυτές (66%) και, μάλιστα, για έναν στους τρεις (35%) ως πολύ ελκυστικό, με το ποσοστό να φθάνει το 83% μεταξύ όσων γνωρίζουν την ελληνική αγορά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ