Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουλ-2020 07:52

  Pasal: Επιχειρηματικό restart με νέες συμφωνίες σε logistics και ΣΔΙΤ

  Pasal: Επιχειρηματικό restart με νέες συμφωνίες σε logistics και ΣΔΙΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Σε επενδύσεις σε ακίνητα logistics και δευτερογενώς σε ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια θα επικεντρωθεί η Pasal Development, που προχωρά σε νέο ξεκίνημα μετά από την είσοδο του σουηδικού ομίλου Sterner Stenhus στο μετοχικό της κεφάλαιο, με ποσοστό 87,64%. 

  Αυτό δήλωσε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Sterner Stenhus, Ηλίας Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νέες συμφωνίες. "Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε κλείσει νέες συμφωνίες αγοράς ακινήτων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα" σημείωσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, τα ακίνητα που έχει αγοράσει στην Ελλάδα η σουηδική εταιρεία να περάσουν στο μέλλον στην Pasal. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι, έπειτα από τη συμφωνία εξυγίανσης, η Pasal έχει στην κατοχή της πέντε ακίνητα συνολικής αξίας 30,055 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητό της είναι οι κεντρικές αποθήκες του Σκλαβενίτη, επιφάνειας 35.000 τμ, στην Ελευσίνα. Τα υπόλοιπα ακίνητα βρίσκονται στον Βοτανικό, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης δίπλα στην Εγνατία και δύο οικόπεδα στο λιμάνι του Λαυρίου και στην Χαλκίδα. 

  Από την άλλη η Sterner Stenhus έχει χτίσει τα τελευταία τρία χρόνια ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το ιστορικό ξενοδοχείο Ελλάς στην Ομόνοια, δύο αποθήκες στον Ασπρόπυργο καθώς και το ΣΔΙΤ των 10 σχολείων που αγόρασε από την AVAX έναντι 8,8 εκατ. ευρώ. 
  Νέα ΑΜΚ και το μέλλον 

  Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι νέες αγορές ακινήτων θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται για το μέλλον και μια νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα "οπλίσει” την εταιρεία για νέες επενδύσεις. 

  Εξάλλου, ο νέος ισχυρός άνδρας της Pasal δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να βγάλει την εταιρεία από τo XA, σημειώνοντας πως πιστεύει στις εισηγμένες εταιρείες. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένος βάσει του ποσοστού που έχει αποκτήσει να κάνει δημόσια πρόταση, κάτι που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα. 

  Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή μετατροπή της Pasal σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) είπε ότι οι εταιρείες του είδους αυτού χρειάζεται να έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Δεν απέκλεισε πάντως έπειτα από δύο χρόνια το θέμα αυτό να συζητηθεί.

  Μιλώντας στη ΓΣ, ο πρώην βασικός μέτοχος, Σωτήρης Θεοδωρίδης, οποίος πλέον έχει το 7% της εταιρείας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον Γεωργιάδη λέγοντας ότι είναι ένας δυνατός επιχειρηματίας που ξέρει να αναλαμβάνει ευθύνες και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. "Η παρουσία του στην εταιρεία εγγυάται το μέλλον της”, δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης σημειώνοντας και αυτός ότι  στα πλάνα της εταιρείας είναι μια νέα αύξηση κεφαλαίου. 

  O νέος διευθύνων σύμβουλος της Pasal, Κώστας Μαρκάζος, σημείωσε πως το 2019 ήταν η τελευταία δύσκολη χρονιά για την εταιρεία και ελπίζει ότι φέτος τα αποτελέσματά της θα κινηθούν σε θετική τροχιά.
   

  Διαβάστε επίσης

  Pasal Development: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ -άντλησε 10 εκατ. ευρώ
   

  Αλλάζουν όλα στη Pasal Development μετά το deal με τη Sterner Stenhus

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ