Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 07:53

  Noval Property: Άνω του 30% η αύξηση των εσόδων το 2019

  Noval Property: Άνω του 30% η αύξηση των εσόδων το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σημαντική αύξηση εσόδων, αλλά διατήρηση των ζημιών, εμφάνισε, κατά τη χρήση του 2019, η Noval Property, η θυγατρική εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία του ομίλου Βιοχάλκο. Ενόψει, βέβαια, της ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν καταστεί εφικτό να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με φέτος, τα μεγέθη της Noval Property που με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 298,5 εκατ. ευρώ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας.

  Τα μεγέθη

  Κατά τη χρήση του 2019, η Noval εμφάνισε έσοδα της τάξεως των 11,2 εκατ. ευρώ έναντι 8,4 εκατ. ευρώ το 2018, που αποδίδονται, ως επί το πλείστον, στην αύξηση των εισπράξεων από μισθώματα στα εμπορικά της κέντρα Mare West Retail Park και River West. Η εταιρεία διαθέτει λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) ύψους 7,7 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ τη χρήση του 2019 παρουσίασε ζημιές προ φόρων ύψους 2 εκατ. ευρώ (από 1,5 εκατ. ευρώ το 2017).

  Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις των δύο εμπορικών κέντρων της Noval; To River West εμφάνισε αύξηση εσόδων από μισθωτήρια και επισκεπτών σε ποσοστό 18% και 10%, αντίστοιχα, με το ποσοστό πληρότητας να διαμορφώνεται στο 100%. Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων, σε σχέση με το 2018, εμφάνισε το έτερο εμπορικό κέντρο της εταιρείας, Mare West, που βρίσκεται στην Κόρινθο. Το 2019 παρουσίασε αύξηση εσόδων από μισθώματα και επισκεπτών σε ποσοστό 31% και 17%, αντίστοιχα, με την πληρότητά του να διαμορφώνεται στο 99%, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2019 στην λειτουργία του Mare West έχει προστεθεί υπαίθριος χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων, επιφάνειας 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα δύο όμως, αυτά εμπορικά κέντρα-όπως και το σύνολο των εμπορικών κέντρων και καταστημάτων της χώρας- παραμένουν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου και γι’ αυτό μένει να φανεί πώς το lockdown και η ελεγχόμενη άρση του θα επηρεάσει τις επιδόσεις τους.

  Τα νέα έργα

  Πάντως, η εταιρεία προχωρά την επέκταση του River West, που ξεκίνησε μέσα του 2019 και περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων χώρων με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 25 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. Έχει ακόμη, συνάψει ορισμένες μισθωτικές συμφωνίες.

  Μέσα στη χρονιά, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή των δύο κτηρίων γραφείων Orbit (Χαλάνδρι) και Butterfly (Αθήνα-Πανόρμου), με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 39.650 τ.μ. και 10.150 τ.μ., αντίστοιχα. Δρομολογεί ακόμη την υλοποίηση αναπτύξεις με μικτή ή όχι χρήση σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της. Ένα από τα πιο σημαντικά τέτοιου είδους έργα βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 252 στον Ταύρο και αφορά το συγκρότημα κτηρίων, όπου το 1937 ιδρύθηκε η Βιοχάλκο και λειτουργεί το τμήμα πωλήσεων της Χαλκόρ.  Τα σχέδια προβλέπουν την υλοποίηση επένδυσης 120 εκατ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη κτηρίου γραφείων, που θα ιδιοχρησιμοποιείται, ξενοδοχείων, τεχνολογικού κέντρου, μουσείου βιομηχανικής ιστορίας, εκτεταμένου δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.

  Στην οδό Αρδηττού στην Αθήνα, η εταιρεία μετατρέπει ένα ημιτελές οικοδόμημα 4.300 τ.μ. σε κτήριο επιπλωμένων διαμερισμάτων και για το σκοπό αυτό η εταιρεία σύναψε τον Ιούλιο του 2019, δεκαπενταετούς διάρκειας, σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) και τη ΜΕΠΑΛ Α.Ε.

  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ