Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 20:34

  Ποιες διευκρινίσεις έρχονται για τη μείωση ενοικίου

  Ποιες διευκρινίσεις έρχονται για τη μείωση ενοικίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Κρίσιμες λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου κατά 40% μείωσης του ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού θα ρυθμίζει κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να υπογραφεί και να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Το μέτρο της μείωσης του ενοικίου έχει προκαλέσει πολλές και μεγάλες τριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών καθώς υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και ασάφειες.

  Τα κυριότερα ζητήματα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει η υπουργική απόφαση είναι τα εξής:

  - Η μείωση του μισθώματος αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστημονικών κλάδων που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους από την κρίση Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ.) αλλά μόνο για τον μήνα Απρίλιο. Στην περίπτωση που υπάλληλοι των παραπάνω επαγγελματιών τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τότε για την κύρια κατοικία τους και μόνο για τον μήνα Απρίλιο δικαιούνται να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%.

  - Το ποσοστό μείωσης του ενοικίου στην περίπτωση που έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μόνο ένας από τους συνοικούντες συζύγους. Συνήθως τα μισθωτήρια υπογράφονται από τον έναν σύζυγο. Η πρόταση των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) είναι στις περιπτώσεις αυτές η μείωση του ενοικίου να περιορίζεται στο μισό, δηλαδή 20%.

  - Στην περίπτωση που εκμισθωτές που υφίστανται μείωση εισοδήματος λόγω του μέτρου μείωσης του ενοικίου είναι νομικά πρόσωπα, τότε και αυτά θα δικαιούνται την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα ρυθμιστεί με ειδική νομοθετική παρέμβαση.

  - Το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου αφορά μόνο το μίσθωμα και όχι άλλα κόστη που βαρύνουν τον ενοικιαστή, όπως είναι τα κοινόχρηστα.

  - Τι γίνεται στις περιπτώσεις που μια κατοικία χρησιμοποιείται από τον ενοικιαστή και ως επαγγελματική έδρα. Εξετάζεται η μείωση του ενοικίου σε αυτές τις περιπτώσεις να περιορίζεται στο 20%.

  Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο μείωσης του ενοικίου αφορά:

  - Επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή. Αυτές καταβάλλουν το 60% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Πρόκειται για επιχειρήσεις όπως εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, θέατρα κινηματογράφους. Η μείωση αφορά και τυχόν χρηματοδοτική μίσθωση.

  - Εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή. Αυτοί καταβάλλουν το 60% του ενοικίου κύριας κατοικίας τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

  - Επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους κλάδους αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν (πληττόμενοι ΚΑΔ). Καταβάλλουν το 60% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης μόνο για τον Απρίλιο.

  - Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους κλάδους (ΚΑΔ) και τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας καταβάλλουν το 60% του ενοικίου κύριας κατοικίας τους για τον Απρίλιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ