Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Μαρ-2020 07:48

  Ευκαιρία διόρθωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους

  Ευκαιρία διόρθωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη 

  Άνοιξε πριν από μερικά 24ωρα και θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων στους δήμους. Η σχετική έκτακτη ρύθμιση επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τους δήμους, γλιτώνοντας από σημαντικά πρόστιμα, πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις που έφταναν ακόμα και στην πενταετία.

  Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά εκατομμύρια ιδιοκτήτες, καθώς:

  - Ήταν πολύ συνηθισμένη πρακτική στο παρελθόν, κατά την πρώτη ηλεκτροδότηση των κτισμάτων, να δηλώνεται μειωμένη επιφάνεια φωτιζόμενων χώρων, προκειμένου ο χρήστης ή ιδιοκτήτης του ακινήτου να πληρώσει μειωμένα δημοτικά τέλη και φόρους.

  -Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων ουσιαστικά έχουν αυξήσει τη νόμιμη επιφάνεια των κτισμάτων τους. 

  -Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων χωρίς οι δήμοι να έχουν λάβει γνώση για τις σχετικές δηλώσεις. 

  Η δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών επιφάνειας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ανοίξει στον δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

  Μάλιστα, η ομοσπονδία ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, δηλαδή αυτούς που από παλαιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, αυτούς που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα, αλλά και όσους έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιοδήποτε λόγο, να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, η εκτεταμένη εφαρμογή της οποίας θα δώσει στους δήμους τη δυνατότητα να μειώσουν τα δημοτικά τέλη για όλους τους πολίτες. Επίσης καλεί και τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτουμένων ακινήτων, όπως και εκείνων που δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, να τα δηλώσουν στους οικείους δήμους, για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον.

  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

  1. Ποιος είναι δικαιούχος στη ρύθμιση αυτή;
  Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ, καθώς και κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως είναι διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικοί και βιομηχανικοί και ακάλυπτοι χώροι, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

  2. Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση αυτή;
  Η ρύθμιση αυτή ρητά καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία, αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

  3. Τι δικαιούται να κάνει και γιατί;
  Να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαίρετων ακινήτων.

  4. Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;
  Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.

  5. Πού και πώς πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;
  Οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο aade.gr. Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

  6. Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;
  Η προθεσμία που ορίζει η διάταξη αυτή είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020.

  7. Από πότε θα αρχίσει να τρέχει η χρέωση για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν;
  Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από 1/1/2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.

  8. Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά;
  Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις, που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

  9. Τι θα συμβεί με όσους υπέβαλαν δηλώσεις πριν από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου και βεβαιώθηκαν εις βάρος τους τα σχετικά ποσά δημοτικών τελών;
  Σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι για λόγους ισονομίας των πολιτών, και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους δήμους.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΠΟΜΙΔΑ: Διευκρινίσεις για την πλατφόρμα διόρθωσης τετραγωνικών

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ