Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Δεκ-2019 12:00

  Διπλή ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

  Διπλή ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Μια διπλή ευκαιρία να τακτοποιήσουν εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων τους με τους δήμους θα έχουν πολύ σύντομα οι ιδιοκτήτες. Πρόκειται για ειδικές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αφορούν υποθέσεις διαφορετικής επιφάνειας κτισμάτων από την πραγματική αλλά και κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα για τα οποία κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με διάφορες επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι δήμοι.

  Πιο συγκεκριμένα:

  - Ψηφίστηκε η διάταξη και έρχεται στις αρχές του νέου έτους η εφαρμοστική εγκύκλιος για την παροχή της δυνατότητας στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν στον δήμο που βρίσκεται το ακίνητο την επιφάνειά του χωρίς να επιβαρυνθούν με αναδρομικά τέλη και φόρους. Ήταν κανόνας για πολλές δεκαετίες να δηλώνεται στους δήμους, κατά την πρώτη ηλεκτροδότηση ακινήτων, μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική προκειμένου να αποφεύγεται η πληρωμή υπέρογκων τελών και φόρων.

  Η διάταξη που ψηφίστηκε προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν έως τις 31 Μαρτίου 2020 την πραγματική επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά τέλη και φόρους πλην την περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως και την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών σχεδιάζουν διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων ακινήτων Ε9 και του αρχείου ακινήτων που τηρείται στον ΔΕΔΔΗΕ για να εντοπισθούν αποκλίσεις. Αν η απόκλιση εντοπισθεί μετά το πέρας της ρύθμισης, τότε ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με αναδρομικά τουλάχιστον 5ετίας

  - Έρχεται νέα ρύθμιση για την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν στον δήμο στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ένα κτίσμα τους ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο (π.χ. έντυπο Ε2, βεβαίωση ΔΕΔΔΗΕ) και να απαλλάσσονται αυτόματα από δημοτικά τέλη και φόρους  για το σχετικό χρονικό διάστημα. Η ρύθμιση θα είναι διαρκής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων