Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Δεκ-2019 09:54

  Σ.Θεοδωρίδης: Νέα εποχή για την Pasal μετά το deal με τη Sterner Stenhus

  Σ.Θεοδωρίδης: Νέα εποχή για την Pasal μετά το deal με τη Sterner Stenhus
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στην μεγέθυνση της Pasal Development θα μπορούσε να οδηγήσει, σε δεύτερη φάση, η συμφωνία με τη σουηδική εταιρεία Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση.

  Επί του παρόντος, βέβαια, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψει η Sterner Stenhus, αποκτώντας ποσοστό 88% στην εταιρεία, που ίδρυσε το 1991 ο Σωτήρης Θεοδωρίδης. Ο τελευταίος, που έχει συνδέσει το όνομά του και με την εταιρεία επίπλων Sato, θα παραμείνει, μαζί με τον Γιώργο Θεοδωρίδη, στην Pasal Development, με ποσοστό της τάξης του 10%.

  "Αφού ξεπεράσουμε τον κάβο της εξυγίανσης, θα έχουμε μία νέα εταιρεία με ισχυρούς μετόχους. Η συμφωνία με τη Sterner Stenhus προβλέπει ότι η Pasal Development θα παραμείνει στο χρηματιστήριο" ανέφερε, χθες, ο αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Κώστας Μαρκάζος. 

  Χθες, η γ.σ. ενέκρινε το Reverse Split των μετοχών καθώς και την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 4 ευρώ σε 0,50 ευρώ και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

  Το reverse split ενδεχομένως να μην αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους τους μικρομετόχους της Pasal, όπως έγινε ορατό χθες, αλλά η διαδικασία που επιλέχθηκε είναι μονόδρομος, προκειμένου η εταιρεία να εξυγιανθεί. 

  Τα ακίνητα και η καθαρή θέση

  Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης, η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει την παραχώρηση σχεδόν του συνόλου των ακινήτων της Pasal στις τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό η Pasal θα μετατρεπόταν σε μία μικρή εταιρεία, που θα στήριζε την ανάπτυξή της μόνο στην αξιοποίηση του ακινήτου της στη Χαλκίδα, όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρίδης.  

  "Η Pasal Development δεν χρωστούσε σε εργαζόμενους, προμηθευτές και τράπεζες, ενώ ο μέτοχος (σ.σ.: η Sterner Stenhus) έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Εάν στην Pasal Development είχε μπει distressed fund, η εταιρεία θα είχε βγει από το χρηματιστήριο" πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρίδης. 

  Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκάζος, δεν υπάρχει σχέδιο ούτε μετατροπής της Pasal σε ΑΕΕΑΠ ούτε εξόδου αυτής από το χρηματιστήριο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η καθαρή θέση της εταιρείας θα καταστεί θετική και θα διαμορφωθεί σε 22 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός θα περιοριστεί σε 13 εκατ. ευρώ και θα έχει την μορφή μακροχρόνιου ομολογιακού δανείου. 

  Η εταιρεία, με έδρα το Kungens Kurva της Στοκχόλμης, θα χρηματοδοτήσει με 13 εκατ. ευρώ, είτε με ίδια κεφάλαια είτε μέσω δανεισμού, την Pasal Development.

  Η συμφωνία με τη σουηδική εταιρεία, θα επιτρέψει στην Pasal να διατηρήσει στην κυριότητά της τέσσερα ακίνητα που θα παραχωρούσε στις τράπεζες, δηλαδή τις κεντρικές αποθήκες στην Ελευσίνα που μισθώνονται στον Σκλαβενίτη, οικόπεδο στο Λαύριο και ακίνητα σε Βοτανικό και Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Τα ακίνητα, που θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της η Pasal, έχουν αξία αποτίμησης της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

  Νέες επενδύσεις

  Σε δεύτερη φάση, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η Pasal Development δεν αποκλείει νέα αύξηση κεφαλαίου, ενώ αναμένεται να δρομολογήσει νέες επενδύσεις.

  Το σχέδιο, όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάζος, είναι η εταιρεία να μεγαλώσει μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων, με τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της να είναι δίχως προσημειώσεις, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να αποκτήσει εξασφαλίσεις έναντι αυτών. 

  Το οικόπεδο περίπου 33 στρεμμάτων στο Λαύριο διαθέτει συντελεστή δόμησης 2, χτίζοντας 24 χιλ. τ.μ., με την πιθανή αξιοποίησή του να έχει ως επίκεντρο τα σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού.

  Από τις κεντρικές αποθήκες της Σκλαβενίτης, η εταιρεία εισπράττει μηνιαίο μίσθωμα της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το οικόπεδο 40 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει, κατά τον κ. Θεοδωρίδη, προοπτικές λόγω της καλής τοποθεσίας του.

  H Sterner Stenhus, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, σε επίπεδο ομίλου, εμφάνισε το 2017, πωλήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, κερδοφορία της τάξης των 15,4 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 191,1 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ