Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Νοε-2019 07:50

  Προσφυγές για τον "κόφτη" στα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη

  Προσφυγές για τον "κόφτη" στα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στον προθάλαμο των δικαστηρίων βρίσκονται επενδυτές στην αγορά ακινήτων γύρω από την Ακρόπολη, καθώς η ρύθμιση, τον περασμένο Μάρτιο, του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη για περιορισμό στα 17,5 μέτρα του ύψους των κτηρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι, ματαίωσε σημαντικό αριθμό εργολαβικών προσυμφώνων αντιπαροχής και συμφωνιών μεταβίβασης ακινήτων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνοικίες γύρω από τον Ιερό Βράχο, υπάρχουν περισσότερες από 150 κατοικίες προς αντιπαροχή, όπως και αδόμητες εκτάσεις που προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, ισραηλινή επενδυτική εταιρεία, όπως και αμερικανικών συμφερόντων fund έχουν αναγκαστεί να βάλουν "πάγο” στα επενδυτικά σχέδιά τους στην περιοχή.

  Οι προσφυγές

  Μετά τον "κόφτη" των 17,5 μέτρων, ένα καινούργιο κτήριο χάνει, συγκριτικά με τον προηγούμενο σχεδιασμό, περίπου δύο ορόφους, καθώς δεν είναι δυνατόν να διαθέτει περισσότερο από έξι επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, ο πωλητής ενός ακινήτου δεν παίρνει ως αντιπαροχή τον αριθμό των διαμερισμάτων, που είχε προσυμφωνηθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο εργολάβος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πωλητές ετοιμάζονται να σύρουν στα δικαστήρια, για αθέτηση της αρχικής συμφωνίας, developers, με το μόνο που, ίσως, κρατά, για την ώρα, τους φακέλους των αγωγών στο συρτάρι να είναι η προσδοκώμενη αλλαγή των όρων δόμησης.

  Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση του πολεοδομικού πλαισίου της ευρύτερης περιοχής της Ακρόπολης, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση (2103/2019 ) της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει την προέγκριση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση εννιαώροφου ξενοδοχείου.

  Αναγκαίοι οι περιορισμοί

  Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο Capital.gr, είναι αναγκαίο να υπάρξουν περιορισμοί στους όρους δόμησης των κτηρίων γύρω από το ιερό μνημείο, ώστε, να μην επιτρέπεται η ανέγερση  πολεοδομικών εκτρωμάτων, όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Αθήνας Κωστής Μπακογιάννης. Ωστόσο, κατά τους ίδους, η ρύθμιση Σταθάκη ούτε επιστημονική τεκμηρίωση διαθέτει ούτε στηρίχθηκε σε κάποια μελέτη, όταν, σύμφωνα με τον αντίλογο, οι συνοικίες γύρω από την Ακρόπολη διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με τα 17,5 μέτρα. Ενδεικτικά, συναντώνται κτήρια με ύψος 34,8 μέτρα στην οδό Τσάμη Καρατάσου, 27,8 μ. στις οδούς Μισαραλιώτη και Μητσαίων, ξενοδοχεία 27 μέτρων και πολυκατοικίες 24 μέτρων.

  "Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός προβλέπει υψηλό συντελεστή δόμησης, ο οποίος λειτουργεί προβληματικά, όταν πρόκειται για συνοικίες γύρω από την Ακρόπολη. Γι’ αυτό έπρεπε να επανεξεταστούν οι όροι δόμησης. Η επιβολή όμως, ενός τόσο χαμηλού ύψους για νέα κτήρια, τη στιγμή που οι υφιστάμενες αναπτύξεις της περιοχής έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ύψος δημιουργεί προβλήματα" εξηγεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου αρχιτεκτονικής περιφερειακής ενότητας κεντρικού τομέα Αθηνών Ηλίας Γραμματικός.

  "Ο περιορισμός του ύψους "πάγωσε" τις επενδύσεις που σχεδιάζονταν στις συνοικίες γύρω από την Ακρόπολη και φυσικά την αντιπαροχή οικοπέδων. Ταυτόχρονα, άνοιξε το δρόμο για έγερση αποζημιώσεων λόγω αθέτησης επιχειρηματικών συμφωνιών, καθώς ύστερα από την αλλαγή των δεδομένων, δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν όσα, αρχικά, είχαν συμφωνηθεί. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο, που θα μπορούσε, δυνητικά, να οδηγήσει στην αναστολή οικοδομικών αδειών κτηρίων, σε άλλες περιοχές της Αθήνας, που θεωρείται ότι εμποδίζουν τη θέα προς σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

  Μία πρόταση θα ήταν να επιβληθούν περιορισμοί σε κτήρια που είναι υψηλότερα, για παράδειγμα κατά 30%, συγκριτικά με το ανώτατο ύψος όμορων σε αυτά ακινήτων. Εξάλλου, ακόμη και σε επίπεδο μορφολογίας και ανάγλυφου εδάφους, οι περιοχές της Ακρόπολης με κατεύθυνση στα Νότια προάστια βρίσκονται σε χαμηλότερη στάθμη, σχετικά με τις συνοικίες που γειτνιάζουν με την Ακρόπολη" σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων GLP Values, Γιώργος Λίτσας.

  "Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας προσδιορίζει επακριβώς τι είδους χρήσεις μπορεί να αναπτύξει κάποιος και ποιες προδιαγραφές αυτές είναι δυνατόν να έχουν. Δεν θα πρέπει, ακόμη, να μας διαφεύγει ότι σήμερα η οπτική πρόσβαση προς την Ακρόπολη εξασφαλίζεται, ως επί το πλείστον, από ψηλά σημεία ή κτήρια της Αθήνας και από λιγοστούς μόνο δημόσιους χώρους, όπως οι οδοί Αιόλου, Πατησίων και η συνοικία της Πλάκας” αναφέρει ο μηχανικός-πολεοδόμος και στέλεχος του ΤΕΕ Γιώργος Τσουκαλάς.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ