Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Νοε-2019 13:13

  "Ανάσα" για τις ΑΕΕΑΠ- Καταργείται ο συντελεστής του 0,75%

  "Ανάσα" για τις ΑΕΕΑΠ- Καταργείται ο συντελεστής του 0,75%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τον συντελεστή 0,75% που είχε επιβάλει επί του ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, κατά την τότε τροποποίηση του φορολογικού πλαισίου, καταργεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το φορολογικό σχέδιο νόμου, που δόθηκε σε διαβούλευση.

  Συγκεκριμένα, μετά την θέση σε ισχύ του σχεδίου νόμου, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία υποχρεούνται σε καταβολή φόρου ο συντελεστής του οποίου ορίζεται σε 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Επιτοκίου Αναφοράς) προσαυξανομένου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και υπολογίζεται επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων, σε τρέχουσες τιμές, όπως απεικονίζονται στους εξαμηνιαίους πίνακες επενδύσεων.

  "Ο φόρος αποδίδεται στην αρμόδια φορολογική αρχή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα που ακολουθεί το χρονικό διάστημα που αφορούν οι εξαμηνιαίοι πίνακες επενδύσεων. Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου επί κτηθέντων μερισμάτων, ο φόρος αυτός συμψηφίζεται με το φόρο που προκύπτει από τη δήλωση που υποβάλλεται από την Εταιρεία Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία εντός του μηνός Ιουλίου. Τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο μεταφέρεται για συμψηφισμό με επόμενες δηλώσεις. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της.”

  Χωρίς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

  Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, λόγω του επταπλασιασμού του εν λόγω συντελεστή επί του ενεργητικού (μετρητά, ακίνητα) των ΑΕΕΑΠ (από 0,105 σε 0,75%) οι ΑΕΕΑΠ έχουν χάσει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να στρέφονται σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες και εταιρείες του εξωτερικού.

  Με το υφιστάμενο καθεστώς, που θα αλλάξει μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν τις μοναδικές εταιρείες που φορολογούνται επί των ιδιοκτησιών και όχι επί του εισοδήματος. Οι ΑΕΕΑΠ, έως το 2016, οπότε άλλαξε το φορολογικό καθεστώς, διέθεταν για 15 συναπτά χρόνια σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ