Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 10:19

  Οι κορυφαίες ευκαιρίες real estate στις ΗΠΑ το 2019 - Στο "κάδρο" λόγω χρυσής βίζας και η Ελλάδα

  Οι κορυφαίες ευκαιρίες real estate στις ΗΠΑ το 2019 - Στο "κάδρο" λόγω χρυσής βίζας και η Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Με τα επιτόκια να αυξάνονται, το real estate αναμένεται να κατεβάσει ρυθμούς το 2019. Αλλά θα παραμείνει ελκυστικό σε επιλεγμένες αγορές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Αυτό σύμφωνα με ειδικούς του real estate που εντοπίζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο ακινήτων.

  Στις ΗΠΑ, το real estate θα είναι "καυτό" σε "αναδυόμενα" τμήματα της βιομηχανίας: αποθήκες, εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης και συνεργατικούς χώρους (co-working spaces).

  "Οι τιμές των αποθηκών τόσο για πώληση όσο και για ενοικίαση θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της αυξημένης ζήτησης για αποθήκευση και χαμηλό απόθεμα", λέει ο Chris Pesce, σύμβουλος εμπορικών ακινήτων της Νέας Υόρκης.

  Υπάρχουν τρεις παράγοντες πίσω από αυτή την τάση, σύμφωνα με τον Pesce. Ένας από αυτούς είναι οι δασμοί. "Η αύξηση των δασμών στις εισαγωγές πιέζουν περισσότερο την κατασκευαστική δραστηριότητα να γίνει στις ΗΠΑ", σημειώνει. Στη συνέχεια, υπάρχουν on-line πωλήσεις. "Η γενική αύξηση σε ετήσια βάση των online αγορών έχει ανεβάσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που χρειάζονται χώρο για απόθεμα που θα στείλουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό". Και τρίτον, υπάρχει ακόμη ζήτηση για παραδοσιακή αποθήκευση.

  Ενώ οι δασμοί και οι αγορές στο διαδίκτυο θα καθοδηγήσουν τη ζήτηση για αποθήκευση, τα δημογραφικά στοιχεία θα καθοδηγήσουν τη ζήτηση για την υποβοηθούμενη διαβίωση, σύμφωνα με τον Pesce. "Οι βοηθητικές εγκαταστάσεις διαβίωσης και τα παλαιότερα συγκροτήματα για τους άνω των 65 θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση, λόγω των baby boomers που γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1964 και συνταξιοδοτούνται."

  Εν τω μεταξύ, οι νέες τεχνολογίες θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση για έναν διαφορετικό χώρο γραφείων. "Καθώς η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αυξάνεται και παρέχει ευκολία στην εργασία εν κινήσει, ο σταθερός χώρος γραφείου μπορεί να αρχίσει να αποτελεί περιττό κόστος", εξηγεί. "Ο κοινόχρηστος χώρος θα γίνει τάση και σπουδαία επιλογή για τον νέο επιχειρηματία."

  Στο εξωτερικό, το real estate θα είναι καυτό σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Αυτό σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Tranio, ενός online κτηματομεσιτικού γραφείου.

  Η Γερμανία προσφέρει "προσιτή χρηματοδότηση, σταθερή οικονομία, αύξηση του πληθυσμού και ασφαλή επενδυτική διαδικασία. Όλα αυτά συμβάλουν στο να θεωρείται η Γερμανία "ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές", αναφέρει η έκθεση του Tranio.

  Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος προσφέρουν κάτι άλλο. Ιθαγένεια. "Παρά τη χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου, οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική πολυτέλεια να αγοράσουν ακίνητη περιουσία, ακόμη και σε αυτές τις χαμηλές τιμές", λέει η δικηγόρος κτηματομεσιτικών Κυριακή Πέρρου. "Οι περισσότεροι αγοραστές είναι αλλοδαποί, κυρίως Κινέζοι, που αγοράζουν ακίνητα σε αντάλλαγμα για μια χρυσή βίζα. "Πρόκειται για πρόγραμμα που χορηγεί άδεια παραμονής σε όσους αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

  Ακόμη κι έτσι, οι επενδυτές ακινήτων πρέπει να ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αντιξοότητες, ακόμη και για τις πιο ελκυστικές ιδιοκτησίες. "Είμαστε λίγο ανήσυχοι καθώς πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ομαλή άνοδος των επιτοκίων και οι ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν να εξετάζουν την αντίδραση των αγορών", λέει ο George Kachmazov - ιδρυτής και διαχειριστής του Tranio. "Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχασε μέρος της δυναμικής της (με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,0% για το 2018 και 1,8% για το 2019, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών) και οι πιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν υποστηρικτικές".

  Οι επενδυτές σε ευρωπαϊκές περιουσίες πρέπει επίσης να προσέχουν το Brexit. "Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης από την Ιταλία, το Brexit και τη χαμηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στην Ευρωζώνη", προσθέτει ο Kachmazov. "Αυτό μπορεί να ωθήσει την ΕΚΤ να μεταφέρει την πρώτη αύξηση στα μέσα του 2020 και τον προβλεπόμενο ρυθμό σε μία αύξηση ανά έτος.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,2 δισ. $

  +1.783,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +417,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,6 δισ. $

  +341,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  +679,6 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,1 δισ. $

  +2.038,3 εκ. $