Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Μαρ-2018 16:54

  Αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών

  Αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τουριστικές περιοχές της περιφέρειας θα είναι τα μεγαλύτερα "θύματα" της επιχειρούμενης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά έχουν καταρρεύσει λόγω της κρίσης και είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για μείωση των αντικειμενικών αξιών, στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας έρχονται αυξήσεις.

  Όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" "τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν, ότι "σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή".

  Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αύξηση των αντικειμενικών, είπε ότι "το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών" και επισήμανε την παρανόηση που υπάρχει σχετικά την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές. Όπως εξήγησε η ίδια, "υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές".

  Από τους εκτιμητές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών νέες τιμές ζώνης για το σύνολο της χώρας. Σήμερα λήγει η σχετική προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων και έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών και μόλις σε 56 ζώνες δεν υπάρχει εκτίμηση. Η υφυπουργός ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο 60% των ζωνών προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών προκειμένου να προσαρμοστούν με τις εμπορικές τιμές, στο 23% μείωση και στα υπόλοιπα καμία μεταβολή.

  Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. "Πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών" διευκρίνισε η υφυπουργός. Αντίθετα, ανέφερε ότι "τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση".

  Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί θα ανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές προκειμένου σε ετήσια βάση να προκύπτουν αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα της αγοράς. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι "νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος" διευκρινίζοντας ότι "με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα", ενώ "δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων