Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Φεβ-2018 12:21

  DBRS: Ποσοστό-έκπληξη των Ελλήνων που έχουν αγοράσει το σπίτι τους με δάνειο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατοικιών έχουν ανοδική τάση, αλλά αυτό δεν οφείλεται αναγκαστικά σε μια μεγάλη αύξηση της ιδιοκτησίας σπιτιών, σημειώνει η DBRS σε νέα έρευνά της για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας. Τα περισσότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη παρουσιάζουν καθοδική τάση, έστω και οριακή, όπως επισημαίνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι είναι εντυπωσιακό πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος τα επίπεδα ιδιοκτησίας μέσω χρέους είναι πολύ χαμηλά.

  Για το σύνολο της ευρωζώνης, τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιών ανέρχονται στο 66,5% (στοιχεία του 2016). Αυτό αντιπροσωπεύει μια οριακή αύξηση των ποσοστών ιδιοκτησίας σε σχέση με το 2015. Από τον πληθυσμό που έχει σπίτι στην ιδιοκτησία του,  το 27,9% το έχει αποκτήσει κάνοντας χρήση υποθήκης ή δανείου για τη χρηματοδότηση της αγοράς του, και συνολικά το 38,6% το έχει αποκτήσει χωρίς τη χρήση κάποιου δανείου. 

  Από τον πληθυσμό αυτών που ενοικιάζουν, το 23,1% ενοικιάζει σε τιμές αγοράς και το 10,5% έχει ενοίκιο χαμηλότερο από τις τιμές αγοράς ή  δωρεάν. Έτσι, κατά προσέγγιση, το ένα τρίτο κατέχει το σπίτι του ολικώς, άλλο ένα τρίτο κατέχει το σπίτι του με υποθήκη ή άλλο δάνειο και το υπόλοιπο ένα τρίτο είναι ενοικιαστές.

  d

  Σε συγκεντρωτικό επίπεδο, αυτή φαίνεται να είναι μία λογική εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, ως συνήθως, κατά την εξέταση των λεπτομερειών των μεμονωμένων χωρών, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στη σύνθεση των επιμέρους χωρών, η πλειοψηφία των οποίων έχει δει μείωση των ποσοστών ιδιοκτησίας (υποθηκευμένη ή ολική). Ωστόσο, υπάρχουν τρεις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: η Πορτογαλία με αύξηση κατά 0,6%, η Γαλλία με αύξηση κατά 1,2%. και η Ολλανδία με αύξηση 1,8%.

  Άλλες αξιοσημείωτες ενδείξεις από τα στοιχεία της έρευνας, όπως υπογραμμίζει η DBRS, είναι τα χαμηλά επίπεδα ιδιοκτησίας μέσω χρέους σε χώρες όπως η Ιταλία (15,9%), η Κύπρος (20,4%) και η Ελλάδα (13,9%), δεδομένου ότι τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιών στις χώρες αυτές είναι υψηλά και στο 72,3% , στο 72,5% και στο 73,9% αντίστοιχα. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, από το 73,9% ιδιοκτησίας το 13,9% αφορά χρήση υποθήκης ή άλλου δανείου – το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, ενώ το συντριπτικό 60% αφορά ολική ιδιοκτησία αν και ελαφρώς (κατά 1,5%) μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι οι σκανδιναβικές χώρες, κάνοντας βαριά χρήση του χρέους στην ιδιοκτησία των σπιτιών. Οι πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις είναι η Ολλανδία με ιδιοκτησία 61,0% (με υποθήκη ή δάνειο),  η Σουηδία με 54,8%, η Δανία με 47,7% και η Φινλανδία με 42,0%.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ