Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Δεκ-2017 16:00

  Αναιμική βελτίωση στην κτηματαγορά για πρώτη φορά από το 2015

  Αναιμική βελτίωση στην κτηματαγορά για πρώτη φορά από το 2015
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Αναιμική βελτίωση των προσδοκιών των επενδυτών για την αγορά ακινήτων της Αθήνας καταγράφει η έρευνα της PriceWaterhouseCoopers για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2018.

  Στην έρευνα, που στηρίζεται σε συνεντεύξεις με περίπου 820 επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ακινήτων και funds (π.χ. Blackstone, BlackRock και BASF), η Αθήνα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των 31 ευρωπαϊκών χωρών με κριτήριο τις προοπτικές για το 2018. Συγκεκριμένα καταλαμβάνει την 29η θέση, αφήνοντας στην 30η και 31η θέση τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη. Και στην έρευνα για τις προοπτικές του 2017 η Αθήνα κατέλαβε την 29η θέση, αλλά σε κατάταξη 30 ευρωπαϊκών πόλεων.

  Για γενναίους επενδυτές

  Η Αθήνα, η Μόσχα και η Κωνσταντινούπολη ανήκουν στην ομάδα με τις χαμηλότερες επενδυτικές προσδοκίες, καθώς η ασθενική οικονομία και η πολιτική αστάθεια αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Εξαίρεση αποτελούν αυτές που πραγματοποιούν οι πιο γενναίοι ξένοι επενδυτές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

  Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνει η PwC, σε καμία από τις πόλεις αυτές οι επενδυτικές προοπτικές του 2018 δεν αξιολογούνται ως πολύ φτωχές.

  "Υπάρχει μια αίσθηση ανάκαμψης και ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά το πικρό χάπι που πρέπει να καταπιεί. Πράγματι, ορισμένοι οπορτουνιστικοί επενδυτές αρχίζουν να "οσμίζονται" το κατώτατο σημείο της αγοράς: ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και του Grexit έχει αποφευχθεί, ο τουρισμός ενισχύεται και οι αποδόσεις είναι ελκυστικές”, αναφέρει στο πλαίσιο της έρευνας εκπρόσωπος διεθνούς εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.

  Κατά την έρευνα, η Αθήνα ανακάμπτει  "ήσυχα”, με την κυρίαρχη τάση να θέλει τους πανευρωπαϊκούς επενδυτές που τοποθετούνται στη Νότια Ευρώπη να είναι λιγοστοί. Ο τουρισμός, σύμφωνα με την PwC, είναι ο κλάδος που προσελκύει το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δεν συνδέεται άμεσα με την τοπική οικονομία.

  Αναφορικά με τα πρώτης κατηγορίας γραφεία, καταγράφεται κινητικότητα, με την Αθήνα να ανήκει σε μία από τις λιγοστές ευρωπαϊκές πόλεις όπου υπάρχουν, ακόμη, δυνατότητες για συμπίεση αποδόσεων.

  "Η επένδυση στην Ελλάδα δεν μοιάζει, πια, με τρέλα”, σχολιάζει στην έρευνα επενδυτής που δραστηριοποιείται πανευρωπαϊκά.

  Κορυφαίος επενδυτικός προορισμός του 2015

  Η αθηναϊκή αγορά ακινήτων συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς του 2015, σύμφωνα με τη -συνταχθείσα το 2014- έρευνα Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015 της PwC. Και είχε καταλάβει την πέμπτη θέση σε σύνολο 28 ευρωπαϊκών πόλεων της κατάταξης.

  Λόγω των capital controls και της επανεμφάνισης του Grexit τον Ιανουάριο του 2015, το 2016, όπως προκύπτει από την έρευνα της PwC για τη συγκεκριμένη χρονιά, η Αθήνα υπήρξε η μοναδική από τις 28 ευρωπαϊκές πόλεις που σε διάστημα ενός χρόνου διολίσθησε κατά 22 θέσεις στην πανευρωπαϊκή κατάταξη της PwC για τις επενδυτικές προοπτικές στο ευρωπαϊκό real estate.

  "Η αισιοδοξία που έφερε στην πέμπτη θέση την Ελλάδα το 2015 εξαερώθηκε πλήρως ύστερα από έναν χρόνο πολιτικού και οικονομικού χάους, κατά το οποίο την έξοδο από το ευρώ απέτρεψαν οι φρενήρεις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής”, αναφέρεται στην "Emerging Trends in Real Estate 2016" .

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων