Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2015 07:58

  "Βόμβα" για την κτηματαγορά τα κόκκινα δάνεια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στο ποσό των 103 δισεκατομμυρίων ευρώ διαμορφώνεται η αξία της ακίνητης περιουσίας που συνδέεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Η κρίσιμη αυτή μάζα θα μπορούσε να "τινάξει στον αέρα" το σύνολο της εγχώριας κτηματαγοράς και να εξανεμίσει κάθε προοπτική ανάκαμψης, με δεδομένο ότι σήμερα οι επενδύσεις στο ελληνικό real estate είναι ανύπαρκτες.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα o managing director της Alvarez&Marsal Μάριος Κολιόπουλος, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 η συνολική αξία των ακινήτων που αποτελούν collateral (εχέγγυα) τραπεζικών δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται σε 103 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, περίπου 33 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ακίνητα που έχουν υποθηκευτεί έναντι "κόκκινων". Ταυτόχρονα, συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 86 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προβλέψεις (provisions) των τραπεζών τοποθετούνται σε 41 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 48% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  "Οποιαδήποτε διαχείριση πραγματοποιηθεί στα προβληματικά δάνεια θα έχει αντίκτυπο στην αξία της ακίνητης περιουσίας. Εάν οι τράπεζες αποφασίσουν να διαχειριστούν τα δάνεια αυτά θα προκληθεί υπερπροσφορά ακινήτων στην αγορά" σημείωσε, χθες, ο Managing director της Alvarez&Marsal Μάριος Κολιόπουλος.

  Με άλλα λόγια, τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτά έχουν υποθηκευτεί σε πολύ υψηλότερες αξίες συγκριτικά με τις σημερινές, με αποτέλεσμα το εγχείρημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων να προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στην αγορά ακινήτων.

  Εκτοξεύθηκαν από την έναρξη της κρίσης

  Την ίδια στιγμή, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2007 ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε από 5% σε 34% το 2014.
  Σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, όπως ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρούν αυτόνομα στη διαχείριση τους (σημ.: σε αντίθεση με ξένες τράπεζες όπου η διαχείριση γίνεται μέσω ειδικών εταιρειών).

  Εμπόδια

  Όπως ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος, η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων βρίσκεται αντιμέτωπη με προσκόμματα όπως:
  -η εκτίμηση της αξίας των χορηγηθέντων δανείων και της αξίας των collateral ακινήτων
  -η διατύπωση επαρκών και ρεαλιστικών προβλέψεων
  -η διαθεσιμότητα επαρκών κεφαλαίων για την απορρόφηση των προβλέψεων
  -η δυσκολία ως προς την πρόσβαση επικαιροποιημένων δεδομένων και πληροφοριών για τους δανειολήπτες
  -η μη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων με εμπορικά κριτήρια
  -η ανάγκη για ξεχωριστή διαχείριση μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων και των εξυπηρετούμενων δανείων

  Επενδύσεις ώρα μηδέν

  Ταυτόχρονα, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κτηματαγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανυπαρξία επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά το χθεσινό συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η αξία των συναλλαγών στην Ισπανία και την Ιρλανδία, δύο χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, διαμορφώθηκε σε 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα μεγέθη αυτά αποδίδονται στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Αντίθετα, στην Ελλάδα το ύψος των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

  Αυτό όταν σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company,  με βάση την διεθνή εμπειρία, το 50% - 60% των νέων επενδύσεων, συνολικής αξίας περίπου 150 δισ. ευρώ, που έχει ανάγκη η Ελλάδα τα επόμενα 9 – 10 χρόνια, θα προέλθει από τα ακίνητα και τις κατασκευές. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος της McKinsey & Company Γιάννη Γκικόπουλο, οι επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνταν στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ ετησίως το διάστημα 2000 – 2008, ενώ το 2014 υποχώρησαν στα 22 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε για να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος χρειάζεται περί τα 15,5 δισ. ευρώ ετησίως πρόσθετων επενδύσεων.

  Κυρίαρχα ακόμη χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς ακινήτων είναι η έλλειψη ρευστότητας, η διστακτικότητα των επενδυτών, η περιορισμένη ζήτηση για ακίνητα και οι υψηλές αποδόσεις (9-10%).

  Ακόμη, όπως ανέφερε ο Γιάννης Περρωτής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Ακινήτων (ΣΕΑΚ), η βραδεία απονομή της δικαιοσύνης ταλανίζει την κτηματαγορά. "Υπάρχουν τρεις κατηγορίες επενδυτών στα ακίνητα: Αυτοί που επένδυσαν πριν την κρίση και είναι σήμερα εντελώς κατεστραμμένοι, όσοι επένδυσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και ακούν ακόμα τις ίδιες υποσχέσεις και όσοι περιμένουν να επενδύσουν, κυρίως, όμως, "να αγοράσουν κοψοχρονιά" σχολίασε.

  Από την πλευρά της, η Ναταλία Στράφτη, γενική διευθύντρια εργασιών (COO) στην εταιρεία επένδυσης σε ακίνητα Grivalia ανέφερε ότι η εισηγμένη έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια με καλές αποδόσεις και σημείωσε ότι το 2014 είχαν διαφανεί τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ