Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Φεβ-2007 09:00

  Real Estate: Big business στις αναπλάσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κλιμάκωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μεγάλα προγράμματα αναπλάσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην κτηματαγορά. Με καθυστέρηση ετών, δημόσιο, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιώτες εμφανίζονται πιο ανοικτοί από ποτέ σε συνεργασίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα σε διάφορες μεριές της Αθήνας και όχι μόνο.

  Οι λόγοι είναι πολλοί. Καταρχήν, δεν υπάρχει φθηνή γη για να στεγάσει μεγάλες επενδύσεις real estate, ούτε εντάσσεται στο σχέδιο νέα γη με ρυθμό τέτοιο που να μπορεί να καλύψει και με τρόπο οικονομικά βιώσιμο τις ανάγκες που υπάρχουν.

  Εκτός αυτού, όσοι επενδύουν σε ακίνητα καίγονται για υπεραξίες, τις οποίες είναι προφανές ότι δεν μπορούν να προσφέρουν οι περιοχές όπου οι τιμές είναι στα ύψη και η ζήτηση δεδομένη. Τι καλύτερο λοιπόν από την αναβίωση των πλέον υποβαθμισμένων ή ανενεργών εν δυνάμει φιλέτων σε προνομιακά σημεία της πόλης;

  Αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για μεγάλα real estate projects, σε μία αγορά σαν την ελληνική όπου με την εξαίρεση του τομέα της κατοικίας, οι ανάγκες για μεγάλες επενδύσεις είναι πολλές καθώς είμαστε μία "παρθένα" αγορά σε όλους τους άλλους τομείς. Εμπορικά κέντρα, επιχειρηματικά πάρκα, θεματικά πάρκα, υπερτοπικοί πόλοι ψυχαγωγίας και αναψυχής, πολυχώροι πολιτισμού και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, νέα σύγχρονα κέντρα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού πολιτισμού απουσιάζουν από μία πόλη που μόλις στις αρχές αυτής της δεκαετίας άρχισε να αποκτά ορισμένες υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου.

  Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς την τραγική έλλειψη πρασίνου, την παντελή αδιαφορία για την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, αλλά και την μίζερη απουσία της έννοιας του αρχιτεκτονήματος σε μία πόλη, που θα μπορούσε να είναι πολύ ομορφότερη.

  Χρειάζεται μία ριζική αλλαγή νοοτροπίας πάνω σε θέματα – ταμπού για τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτό ότι για να κατασκευαστούν και συντηρηθούν στο διηνεκές μεγάλοι χώροι πρασίνου, κάποιος θα πρέπει να δώσει τα χρήματα. Επειδή το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατούν να καταβάλουν το τίμημα καλούνται να συνεργαστούν με ιδιώτες στην βάση των αντισταθμιστικών "κερδών". Ο Ιππόδρομος στο φαληρικό δέλτα είχε καταντήσει σκουπιδότοπος και υπαίθριο πάρκινγκ και με την συνεργασία του κράτους, του Δήμου Καλλιθέας και του Ιδρύματος Νιάρχου που θα καλύψει με δωρεά το κόστος της ανάπλασης θα μετατραπεί σε ένα μοναδικό χώρο γνώσης και πολιτισμού μέσα σε ένα πάρκο 120 στρεμμάτων. Η συνολική έκταση του Ιπποδρόμου ξεπερνούσε τα 200 στρέμματα και έφτασε τα 180 μετά την χρησιμοποίηση μέρους της για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι κακό να γίνου πάρκο τα 120 στρέμματα και στα υπόλοιπα να φτιαχτούν υποδομές που εκτινάσσουν την ποιότητα ζωής ή προτιμάμε την πρότερη κατάσταση που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε το πολύ στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων μπουζουκιών; Τα παραδείγματα είναι πολλά και άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι αυτό του Ελαιώνα, όπου υπάρχουν φωνές εναντίον της ανάπλασης για περιβαλλοντικούς λόγους (!) σε μία περιοχή – χαβούζα.

  Δωρητές δεν υπάρχουν πολλοί. Ιδιώτες, όμως, που με την πίεση των τοπικών κοινωνιών μπορούν να κερδίσουν προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες μπορούν να βρεθούν. Αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία που ποινικοποιεί τέτοιου είδους συνεργασίες πριν καν ξεκινήσουν.

  Αυτή την περίοδο, μια σειρά από μεγάλα και εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια αναπλάσεων προωθούνται, σχεδιάζονται ή αναμένονται. Τα σημαντικότερα εξ αυτών αφορούν:

  - Την διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας. Μόνο για την πρώτη φάση του εγχειρήματος θα δαπανηθούν περίπου 280 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 150 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν οι εργασίες ανέγερσης του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό, του εμπορικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, του parking και του πάρκου στην ίδια περιοχή, καθώς και του πάρκου και των υποστηρικτών κτιριακών υποδομών που θα δημιουργηθούν στην Λ. Αλεξάνδρας, στην έκταση που σήμερα καταλαμβάνει το γήπεδο "Απόστολος Νικολαϊδης". Σε περίπου 130 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί το κόστος των έργων υποδομής που απαιτούνται για την υλοποίηση της ανάπλασης.


  - Την ανάπτυξη της έκτασης του παλαιού Ιπποδρόμου. Για την ανάπλασή του υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ (δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου) για την ανέγερση της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, πάρκου άνω των 120 στρεμμάτων και χώρων αθλητισμού και αναψυχής.


  - Την συνολική αλλαγή του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση του αίσχους που συναντά κανείς σήμερα στο φαληρικό δέλτα αλλά και η αξιοποίηση σημαντικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το κλειστό του Τάε Κβο Ντο θα μετατραπεί σε κέντρο συνεδριακού τουρισμού, οι εγκαταστάσεις του Beach Volley θα γίνουν ο "Λυκαβηττός" της παραλίας και ο Άγιος Κοσμάς μία νέα μικρή πόλη – πόλος ψυχαγωγίας, εμπορίου και υψηλού επιπέδου τουρισμού.


  - Την αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ στην βάση της πρότασης για ήπια πολεοδόμηση περίπου 1000 στρεμμάτων της έκτασης, ώστε τα υπόλοιπα 4.500 στρέμματα να μετατραπούν σε πρότυπο πάρκο.


  - Την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή, όπου ήδη λειτουργεί ως πρότυπος πολυχώρος πολιτισμού και φιλοξενίας μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων η αρένα του Μπάντμιντον.


  - Την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου, όπου υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν έως και 1 δις. ευρώ προκειμένου να μετατραπεί ο χώρος σε πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο, εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο, και χώρο ποιοτικής κατοικίας.


  - Την μετατροπή ολυμπιακών εγκαταστάσεων (Γαλάτσι, IBC στο Μαρούσι) σε σύγχρονα εμπορικά κέντρα.


  - Την συνολική αξιοποίηση της έκτασης του ΟΔΔΥ (ενδεχομένως με την δημιουργία γηπέδου για την ΑΕΚ) σε συνδυασμό με την ανάπλαση της χωματερής των Α. Λιοσίων.


  Κ. Λάμπρου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ