Eurobank Properties: Αύξηση 72,5% στα κέρδη του 2006, μέρισμα 0,64 ευρώ

Τετάρτη, 31-Ιαν-2007 14:01

Κατά 72,5% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ για τη χρήση του 2006 σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2005 καθώς ανήλθαν στα 32,4 εκατ. ευρώ, έναντι 18,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. 

Τα έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων αυξήθηκαν κατά 28,7%, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν και τα έσοδα από τόκους από καταθέσεις (1,7 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2006 έναντι 0,25 εκατ. ευρώ τη χρήση 2005). Επίσης, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εταιρεία είχε όφελος λόγω της μετατροπής της σε ΑΕΕΑΠ με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα χρηματοοικονομικά της έξοδα κατά 33,2%.

Σημειώνεται ότι εάν στα κέρδη προ φόρων συνυπολογιστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις / ελαφρύνσεις της περιόδου, τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται σε 31,3 εκατ. ευρώ για το 2006 σε σχέση με 27,1 εκατ. ευρώ για το 2005. Εξάλλου, τονίζεται ότι συνεπεία της μετατροπής της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2005 έτυχαν ωφέλειας ενός έκτακτου αντιλογισμού αναβαλλόμενου φόρου (non cash item) ύψους 10,9 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τη "λογιστική" αύξηση των καθαρών κερδών της εταιρείας για το 2005 ισόποσα. Λαμβάνοντας υπόψη τον παραπάνω αντιλογισμό, η αύξηση των καθαρών κερδών της εταιρείας για το 2006 ανήλθε σε 93,8%.

Επιπρόσθετα, το κέρδος από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθε σε 15,4 εκατ. ευρώ έναντι 7,3 εκ. τη χρήση 2005 (+111%).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι θετικές εξελίξεις στα αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση του 2006 οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, μετά από τη χθεσινή του συνεδρίαση, να αποφασίσει την πρόταση για διανομή μερίσματος κατά 78% υψηλότερο σε σχέση με το μέρισμα της χρήσης 2005.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ στη συνεδρίασή του της 30/1/2007, αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας τη διανομή μερίσματος 0,64 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2006 (έναντι 0,36 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2005), βάσει των διανεμητέων (μετά από την αφαίρεση του τακτικού αποθεματικού) κερδών.

Επισημαίνεται ότι το παραπάνω ποσό τελεί υπό την έγκριση της ως άνω επερχόμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, η οποία θα αποφασίσει και την ημερομηνία αποκοπής και έναρξης πληρωμής του μερίσματος καθώς και τον τρόπο καταβολής του.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ότι τα αποτελέσματα της θα συνεχίσουν να βελτιώνονται καθώς ήδη έχει αρχίσει η εισροή εσόδων από τις πρόσφατες επενδύσεις της Εταιρείας στη Νέα Ιωνία, στο Μοσχάτο και στα Βριλήσσια. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής των μετοχών της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 48,2 εκατ. ευρώ, (α) σε κτίριο γραφείων στο Μοσχάτο, εμπορικής αξίας κατά την ημερομηνία της αγοράς €10,2 εκ., (β) σε 3 κτίρια και θέσεις στάθμευσης, με πολεοδομική χρήση γραφείων και συνεδριακού κέντρου, τα οποία βρίσκονται στη Ν. Ιωνία Αττικής, εμπορικής αξίας κατά την ημερομηνία της αγοράς €27,35 εκ. και (γ) σε κατάστημα με αποθήκη στην περιοχή των Βριλησσίων, εμπορικής αξίας κατά την ημερομηνία της αγοράς €2,17 εκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία κατάφερε να αξιοποιήσει πάνω από τα μισά από τα διαθέσιμα προς επενδύσεις αντληθέντα κεφάλαια σε διάστημα οκτώ μηνών από την ολοκλήρωση της εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση των υπολοίπων κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά τη Δημόσια Προσφορά που διενεργήθηκε στo πλαίσιo της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξή της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ εστιάζει στην αγορά χώρων γραφείων, καταστημάτων, αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων σε τοποθεσίες υψηλής εμπορικότητας και προβολής, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες τόσο της κεφαλαιαγοράς όσο και της αγοράς ακινήτων.

(Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank Properties στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία").