Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαρ-2014 23:07

  Έτσι θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:19

  Του Σπύρου Δημητρέλη 

  Σημαντική μείωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων επιφέρουν οι διατάξεις στο φορολογικό τμήμα του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Βουλή, με τις οποίες επιχειρείται να αρθεί το αδιέξοδο στην κτηματαγορά που παραμένει παγωμένη εδώ και 3 μήνες.

  Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει για τον φόρο υπεραξίας τα εξής:

  -η τιμή κτήσης είναι αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

  -στις περιπτώσεις κληρονομιών, δωρεών κτλ η τιμή κτήσης είναι η αξία πάνω στην οποία υπολογίστηκε ο σχετικός φόρος.

  -ακίνητα που αποκτήθηκαν έως και 31/12/1994 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

  -η τιμή κτήσης πληθωρίζεται με βάση το δείκτη τιμών κατοικιών των ετών που διακρατήθηκε και ο οποίος δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

  -η υπεραξία που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης με την τιμή πώλησης απομειώνεται σε ποσοστό έως και 40% (για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από το 1995 έως και το 2002 το ποσοστό απομείωσης ανέρχεται έως και 52%).

  -στις περιπτώσεις χρησικτησίας τιμή κτήσης θεωρείται αυτή πριν από το 20ο έτος από το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

  -στις περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτου με αυτεπιστασία τιμή κτήσης θεωρείται αυτή μετά από 5 έτη από την έκδοση οικοδομικής άδειας.

  -από το ποσό της υπεραξίας αφαιρούνται 25.000 ευρώ και με τις νέες διατάξεις φεύγει και ο όρος της μη πραγματοποίησης άλλης μεταβίβασης ακινήτου κατά το χρόνο διακράτησης (η διάταξη γίνεται ευνοϊκότερη).

  -οι συμβολαιογράφοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγξουν την ορθότητα όλων των χαρακτηριστικών του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (χρόνος διακράτησης κτλ) αλλά δεν είναι υπεύθυνοι για στοιχεία που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν.

  -ο φόρος υπεραξίας παρακρατείται από τους συμβολαιογράφους και αποδίδεται εντός 5 ημερών στο δημόσιο.

  Μηδέν τοις εκατό παρακράτηση στα royalties

  Προς ανακούφιση ολόκληρων κλάδων της ελληνικής αγοράς έχει προστεθεί διάταξη στο πολυνομοσχέδιο με την οποία δεν γίνεται παρακράτηση χώρου στις επιχειρήσεις που έχουν εγκατάσταση στην Ελλάδα ή είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας για το εισόδημα που προέρχεται από πώληση πνευματικών δικαιωμάτων (royalties). Σημειώνεται ότι η καταργούμενη διάταξη είχε προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς η εφορία παρακρατούσε το 20% του τζίρου τους.

  Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει:

  -Την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 65% του επιδόματος επικινδυνότητας που λαμβάνουν διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (ένστολοι, κτλ) όπως είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.

  -"Γλυκαίνει" η διάταξη για την φορολόγηση των εργαζόμενων με μπλοκάκι καθώς φεύγει ο όρος της μη πραγματοποίησης επαγγελματικών δαπανών άνω των 9.250 ευρώ και αντικαθίσταται από τον περιορισμό να μην ασκούν εμπορική δραστηριότητα και να έχουν υποχρεωτικά ως έδρα την κατοικία τους.

  -Δεν θα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης οι δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα.

  -Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος οι τόκοι ομολόγων ελληνικού δημοσίου που ανήκουν σε μη φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος.

  Οι διατάξεις για τα φοροπρόστιμα παραμένουν όπως παρουσιάστηκαν στο προσχέδιο.

  Διαβάστε ακόμη: 

  *Γ. Μαυραγάνης: Τι αλλάζει στον φόρο υπεραξίας ακινήτων 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ