Eurobank Properties: Στα €8,2 εκατ. τα κέρδη το α΄ εξάμηνο
Τρίτη, 02-Αυγ-2011 09:42
Καθαρά κέρδη 8,20 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Eurobank Properties κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι ζημιών 3,31 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας οφείλεται σε 3 βασικά λόγους:
α) Μείωση των ζημιών από αναπροσαρμογή των τιμών των επενδύσεων σε εύλογη αξία συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (11,829 ευρώ έναντι 18,827 ευρώ) που οφείλεται κυρίως στην σταθεροποίηση των αξιών στο εξωτερικό.
β) Μείωση του φόρου εισοδήματος σε 1,065 εκατ. ευρώ από 5,104 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί με πρόβλεψη για έκτακτη εισφορά ύψους 4,3 εκατ. ευρώ. Εάν είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη πρόβλεψη και φέτος τότε τα αποτελέσματα θα είχαν επιβαρυνθεί με 1,8 εκατ. ευρώ περίπου.
γ) Βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, παρά τις έντονα αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σε 21,094 εκατ. ευρώ από 20,617 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας οφείλεται στην:
- Μικρή αύξηση στα έσοδα από ενοίκια, σε 22,210 εκατ. ευρώ από 22,051 εκατ. ευρώ (0.7%) κυρίως λόγω της ωρίμανσης της επένδυσης του ακινήτου στον Ταύρο και των αναπροσαρμογών των ενοικίων, που αντιστάθμισαν αντίστοιχες μειώσεις.
- Σημαντική μείωση στις λειτουργικές δαπάνες σε 2,73 εκατ. ευρώ από 3,41 εκατ. ευρώ (-20%) αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης προσπάθειας μείωσης και εξορθολογισμού κόστους που ακολουθεί η Εταιρεία.
- Αύξηση στα έσοδα από τόκους σε 3,69 εκατ. ευρώ από 2,80 εκατ. ευρώ λόγω της πορείας των καταθετικών επιτοκίων την συγκεκριμένη περίοδο. Ταυτόχρονη όμως αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων σε 2,07 εκατ. ευρώ, έναντι 1,06 εκατ. ευρώ, λόγω της επένδυσης στο ακίνητο του Ταύρου, και της αύξησης των δανειακών επιτοκίων στις θυγατρικές στο εξωτερικό.
Οι βασικοί δείκτες της εταιρείας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο διαμορφώνονται ως εξής:
* Recurring Adjusted EBIT: 19,45 εκατ. ευρώ vs. 18,85 εκατ. ευρώ
* Γενική Ρευστότητα (current ratio): 3,9x vs. 3,5x
* Υποχρεώσεις προς Σύνολο Ενεργητικού (Debt to total Assets): 13% vs. 14%
* Δάνεια προς Επενδύσεις (LTV): 14% vs. 15%
* Κεφάλαια από την Λειτουργία (FFOs): 20,035 εκατ. ευρώ vs. 15,511 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται πως τα διαθέσιμα της εταιρείας την 30 Ιουνίου 2011 ανήλθαν στα 144 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά δάνεια διαμορφώνονται στα 88 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέρος των κεφαλαίων (38% περίπου) της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της 15ης Νοεμβρίου 2007, δεν έχει διατεθεί ακόμη προς αναμονή ελκυστικότερων επενδυτικών ευκαιριών.
Τέλος, η Εσωτερική Αξία της Εταιρείας (NAV) παρουσίασε μια μικρή μείωση σε 685 εκατ. ευρώ ή 11,24 ευρώ ανά μετοχή έναντι 11,49 ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται στο μέρισμα χρήσεως 2010 που διανεμήθηκε τον Απρίλιο και στην μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου στην εύλογη αξία. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στο Χ.Α.Α. με discount 50% περίπου.