Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαϊ-2018 13:20

  ΕΧΑΕ: Εισαγωγή και Έναρξη Διαπραγμάτευσης του Εταιρικού Ομολόγου της Coral

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε σήμερα την εταιρεία Coral, στο πλαίσιο της εισαγωγής και έναρξης διαπραγμάτευσης στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του εταιρικού της ομολόγου. Συνολικά διατέθηκαν 90.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ, με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 90.000.000 εκ. ευρώ με επιτόκιο 3,00%.

  Πρόκειται για το δέκατο κατά σειρά εταιρικό ομόλογο που εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις εταιρείες αυτές να  αντλούν σημαντικά κεφάλαια με επιτόκια τα οποία κυμάνθηκαν μεταξύ 3,10 και 5,5%.

  Το παραδοσιακό καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών χτύπησε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της MOTOR OIL κ. Πέτρος Τζαννετάκης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εταιρική παρουσίαση της Coral από τον Γενικό Διευθυντή κ. Γιώργο Χατζόπουλο.

  Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υποδεχόμενος τη Διοίκηση της εταιρείας και τους καλεσμένους της εκδήλωσης επεσήμανε ότι: "Από τον Ιούλιο του 2016 έως σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά δέκα εταιρικά ομόλογα συνολικού ύψους 876,5 εκ. ευρώ. Το γεγονός ότι πλέον έχουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εκδόσεων από εταιρείες διαφορετικών κλάδων και δραστηριοτήτων αλλά και ποικιλία στα μεγέθη των εκδοθέντων τίτλων εδραιώνει την πεποίθησή μας ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εταιρικών ομολόγων αποτελεί ένα αξιοποιήσιμο κανάλι παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

  Το γεγονός δε ότι η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από τους επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά υπερκάλυψε κατά 3,8 φορές την αξία των προσφερόμενων τίτλων δείχνει ότι υπάρχει και ρευστότητα και δυναμική σε αυτή την αγορά όταν εταιρείες και ανάδοχοι συνεργάζονται και παρουσιάζουν ελκυστικές προτάσεις".

  Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της συνεδρίασης ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της MOTOR OIL κ. Πέτρος Τζαννετάκης αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στο έργο έκδοσης του ομολόγου δήλωσε: "Η επιτυχημένη έκδοση των ομολογιών της CORAL A.E. επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ο οποίος ξεκίνησε το δικό του οδοιπορικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2001. Η εισαγωγή και διαπραγμάτευση των ομολογιών της CORAL στην αγορά του Χρηματιστηρίου ενισχύει την ήδη υψηλή αναγνωρισιμότητα της Εταιρίας και σηματοδοτεί την εδραίωση των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης με τρόπο που διασφαλίζεται διαχρονικά. Ουσιαστικά, η λειτουργία της μεγαλύτερης θυγατρικής της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ αντικειμενικοποιείται μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών".

  Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης, για την εισαγωγή του εταιρικού ομολόγου δήλωσε: "Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαιρετίζει την έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών της Coral στην πλατφόρμα Εταιρικών Ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Η ενσωμάτωση ενός ακόμη ομολόγου  90 εκατ. Ευρώ στην νεότευκτη αγορά δείχνει ότι οι υγιείς επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν αγκαλιάσει το νέο θεσμό, που ουσιαστικά αποτελεί εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων στον τραπεζικό δανεισμό.

  Με την αποδοχή ενός επιτοκίου της τάξεως του 3% οι επενδυτές εκφράζουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους προς την εταιρία και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω της μείωσης του χρηματοοικονομικού της κόστους. Μαζί με την Coral αναμένουμε και άλλες εκδόσεις κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση κεφαλαίων".

  Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου

   

  Έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών
       
   
       
       
       

   

   

  Σχετικά με την έκδοση του εταιρικού ομολόγου

  Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι ήταν η Alpha Bank και η Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Ανάδοχοι της Δημόσιας προσφοράς η Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. και η Τράπεζα Πειραιώς, ΒΕΤΑ SECURITIES S.A., Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, EUROXX Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., ΚΥΚΛΟΣ Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. και Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Σύμβουλος έκδοσης η Alpha Bank.

  Διατέθηκαν συνολικά 90.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία €1.000 με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους €90.000.000. Η διάρκεια των ομολογιών είναι 5 έτη με επιτόκιο 3,00%.

  Η συνολική ζήτηση και ο αριθμός των επενδυτών που συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε αντίστοιχα σε €342,14 εκατ. και 3.665 με αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 3,80 φορές.

  Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 45.000 Ομολογίες (50% του συνόλου) σε Ιδιώτες Επενδυτές ικανοποιώντας το 29,49% της ζήτησης και β) 45.000 Ομολογίες (50% του συνόλου) σε Ειδικούς Επενδυτές ικανοποιώντας το 24,05% της ζήτησης. Επίσης, από τις 45.000 Ομολογίες που κατανεμήθηκαν στους Ειδικούς Επενδυτές, οι Ανάδοχοι έλαβαν για δικό τους λογαριασμό 16.937 Ομολογίες.

  Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο σύνδεσμο.

   

  Σχετικά με την εταιρεία Coral

  Η εταιρία "CORAL ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ" αποτελεί τη συνέχεια της εταιρίας "Shell Hellas Α.Ε.", η οποία εξαγοράστηκε το 2010 από τη "Motor Oil Hellas".  Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1926 και διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης των σημάτων Shell σε πρατήρια πανελλαδικά, το οποίο έχει ανανεωθεί με συμφωνητικό που υπεγράφη στις 26.03.2014 για χρονικό διάστημα 10 ετών (έως 31.12.2023). Επιπρόσθετα, η Εκδότρια κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης των σημάτων Shell και για τις χώρες της Σερβίας, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Π.Γ.Δ.Μ. και της Κύπρου.

  Στις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου περιλαμβάνονται η διανομή και εμπορία, χονδρική και λιανική, πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως βενζίνη, πετρέλαιο και λιπαντικά, τα οποία διατίθενται μέσω των πρατηρίων του, καθώς και η πώληση πετρελαιοειδών προϊόντων σε βιομηχανικούς πελάτες και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες του Ομίλου στον εμπορικό τομέα καλύπτουν τους τομείς των χημικών, της ναυτιλίας, του φυσικού αερίου και της ασφάλτου.

  Ο όμιλος διαθέτει συνολικά 700 πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 400 λειτουργούν ως συνεργαζόμενα, μέσω σύμβασης αποκλειστικής εμπορικής συνεργασίας και τα 300 είναι ιδιολειτουργούμενα, μέσω των θυγατρικών εταιριών ΕΡΜΗΣ ΑΕΜΕΕ (215 πρατήρια) και ΜΥΡΤΕΑ ΑΕ (90 πρατήρια). Επιπλέον στο εξωτερικό διαθέτει 32 πρατήρια (31 στην Κύπρο και 1 στη Σερβία).

  Ο κύκλος εργασιών στον τομέα λιανικής (πρατήρια) αντιπροσωπεύει το 48,3% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών στη χρήση 2017, ενώ ο τομέας χονδρικής αντιπροσωπεύει το 46,4% (Ελλάδα, Σερβία, Π.Γ.Δ.Μ., Βουλγαρία, Αλβανία).

   

  Σχετικά με τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών από την ίδρυσή του, το 1876, συμμετέχει σταθερά στις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις της χώρας.

  Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποστηρίζει την ανάπτυξη και οργάνωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Λειτουργεί τις αγορές αξιών και παραγώγων, την εναλλακτική αγορά ενώ παράλληλα διενεργεί την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών.

  Το Χρηματιστήριο, μέσω των αγορών του, προσφέρει λύσεις και εργαλεία χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, διευρύνει τις επιλογές των επενδυτών παρέχοντας ένα ασφαλές, σταθερό και εύκολο περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς πρακτικές και το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

  Σε μια περίοδο που ο ρόλος των χρηματιστηριακών αγορών στην εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύεται σημαντικά, εμείς στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο να αναδείξουμε την ελκυστικότητα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και να προβάλουμε τις εταιρίες μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

  Οι μετοχές του Ομίλου διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σύμβολο: EXAE).

  Συνοπτικές πληροφορίες για την αγορά και τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο καθώς και στην ιστοσελίδα του www.athexgroup.gr.

  Λεωφ. Αθηνών 110, 104 42 Αθήνα, τηλ. 210-3366 800, fax 210-3366 101

  The profiles of the ATHEX Group and its markets can be downloaded from the link. More information can be found in the website www.athexgroup.gr.

  110 Athinon Avenue, 104 42 Athens, tel. +30 210-3366 800, fax +30 210-3366 101

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων