Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιουν-2018 11:43

  Χρειάζεται η ευρωζώνη ένα safe asset;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χρειάζεται η ευρωζώνη ένα safe asset;

  Του Daniel Gros

  Το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης μπορεί να σταθεροποιηθεί ακόμη και χωρίς τη δημιουργία ενός νέου "safe” asset. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η συγκέντρωση του κινδύνου στους ισολογισμούς των τραπεζών με τη μορφή μεγάλων συμμετοχών σε ομόλογα των χωρών τους. η διαφοροποίηση πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα. Αλλά το τωρινό ρυθμιστικό πλαίσιο εμποδίζει τη διαφοροποίηση του κρατικού ρίσκου καθώς τα υφιστάμενα επενδυτικά κεφάλαια των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αντιμετωπίζονται σαν να είναι πολύ λιγότερο ασφαλή και ρευστά από τα ίδια τα επιμέρους κρατικά ομόλογα.

  Στις 24 Μαΐου, η Κομισιόν πρότεινε τη θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία τίτλων υποστηριζόμενων με κρατικά ομόλογα (SBBS). Η ενεργοποίηση των SBBS είναι χρήσιμη, αλλά απαιτούν ένα νέο πλαίσιο για τις λειτουργίες που περιλαμβάνονται, χωρίς να υπάρχει εμπειρία για αυτό στις αγορές. Είναι επομένως εξαιρετικά αβέβαιο εάν οι SBBS θα έχουν ευρεία αποδοχή. Αντιθέτως, η προσέγγιση που προτείνεται σε αυτή τη συμβολή, θα στηριζόταν σε ένα υφιστάμενο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο πλαίσιο, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους συμμετέχοντας στην αγορά σήμερα.

  Συστάσεις πολιτικής

  Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ρυθμισμένα funds που επενδύουν μόνο σε κρατικούς τίτλους της ευρωζώνης, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα underlying κρατικά ομόλογα. Αυτό ισχύει ιδίως για δύο βασικά θέματα: απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Όσο τα κρατικά ομόλογα έχουν βαρύτητα μηδενικού ρίσκου (με βάση την πρότυπη προσέγγιση της Βασιλείας), οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να κρατούν επιπλέον κεφάλαια σε funds που βασίζονται μόνο σε κρατικούς τίτλους της ευρωζώνης.

  Την ίδια αντιμετώπιση πρέπει να έχει και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR), ο οποίος υποχρεώνει τις τράπεζες να διατηρούν ένα μαξιλάρι ρευστού ή ρευστοποιήσιμους τίτλους υψηλής ποιότητας. Τα διαφοροποιημένα funds των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης θα πρέπει να τοποθετηθούν στην ίδια κατηγορία ρευστότητας όπως και τα ίδια τα κρατικά ομόλογα. Τα διαφοροποιημένα funds ομολόγων πολλών χρεών έχουν μια πιο σταθερή αξία στην αγορά σε σχέση ακόμη και με το ασφαλέστερο ομόλογο μιας επιμέρους χώρας. Θα πρέπει επομένως να αποτελέσουν το προτιμώμενο μέσο για την ικανοποίηση των αναγκών ρευστότητας.

  Τα funds που περιέχουν κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης σε αναλογία με το βασικό κεφάλαιο στην ΕΚΤ, θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως "διαφοροποιημένα" και θα πρέπει να εξαιρούνται από τα όρια της μεγάλης έκθεσης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/does-euro-area-need-safe-or-diversified-asset

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων