Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουν-2018 10:00

  "Μάθημα" της Ελβετίας στη Βρετανία για το Brexit: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν ποτέ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Μάθημα" της Ελβετίας στη Βρετανία για το Brexit: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν ποτέ

  του Sam Lowe

  Η Ελβετία βρίσκεται τακτικά στις συζητήσεις για το Brexit, εξαιτίας της ασυνήθιστης σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα πρέπει να αναμένεται. Η Ελβετία είναι μια χώρα που ευημερεί, που βρίσκεται στην Ευρώπη αλλά δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σχέση ΕΕ-Ελβετίας είναι προϊόν της εποχής της και η ΕΕ διστάζει να βασίσει τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ σε μία άλλη που αποτελεί σταθερό πονοκέφαλο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διδάγματα από την ελβετική εμπειρία τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο και οι φορείς χάραξης πολιτικής της, καλά θα κάνουν να τα εξετάσουν.

  Πρώτον, σε αντίθεση με τις επιθυμίες πολλών, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα τελειώσουν ποτέ πραγματικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Ελβετία, πάντα θα βρίσκει τον εαυτό του να διαπραγματεύεται κάτι με την υπερδύναμη στο κατώφλι της, πολύ μετά από την υπογραφή της συμφωνίας αποχώρησης. Διαφορετικές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα θέλουν πρόσβαση σε διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΕΕ. Μια μελλοντική κυβέρνηση μπορεί ακόμη και να θέλει να συγκλίνει περισσότερο. Και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτεί.

  Από την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ το 1972, η Ελβετία έχει εισέλθει σε μια μόνιμη κατάσταση διαπραγμάτευσης και έχει ολοκληρώσει περίπου 100 διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ. Ομοίως, η καθοριστική διεθνής σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να είναι με την ΕΕ.

  Δεύτερον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μάθει από τους Ελβετούς να μην αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ή ο αδιαίρετος χαρακτήρας των τεσσάρων ελευθεριών. Αντί αυτού, όπως σπεύδουν να δηλώσουν κατ’ ιδίαν οι Ελβετοί, υπάρχει ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή. Για παράδειγμα, το 2014 το ελβετικό κοινό ψήφισε να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία σε δημοψήφισμα. Αντί αυτό να θέσει σε κίνδυνο όλη τη σχέση ΕΕ-Ελβετίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε έναν συμβιβασμό όπου συνεχίστηκε η ελευθερία της κυκλοφορίας, αλλά δινόταν προτεραιότητα στους Ελβετούς που αναζητούσαν εργασία σε περιοχές με υψηλότερη του μέσου όρου ανεργία.

  Τέλος, ως μια χώρα που τώρα θα διαπραγματεύεται με την ΕΕ, όχι μέσα σε αυτήν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί πρωτίστως στη θέση του αιτούντος, όταν πρόκειται για μελλοντικές διευθετήσεις. Και ως η μικρότερη πλευρά, όπως η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο συχνά θα δέχεται να κάνει τις παραχωρήσεις που ζητά η ΕΕ. Ενώ κάποιοι ελπίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάποια ημέρα θα επανενταχθεί στην ΕΕ, έχοντας συνειδητοποιήσει το άσκοπο των πράξεών του, η ελβετική εμπειρία υποδηλώνει ότι μια θεσμοθετημένη διαδικασία τελετουργικής πολιτικής ταπείνωσης θα επιτείνει μόνο το εγχώριο ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα.

  Επομένως υπάρχουν πραγματικά διδάγματα που θα μπορούσαν να αντληθούν από την Ελβετία. Αλλά πάνω από όλα τα άλλα οι Βρετανοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι το Brexit είναι πολύ περισσότερο μια διαδικασία και όχι ένα γεγονός. Σε πέντε, 10, 20 χρόνια, αυτό που μπορεί να μοιάζει με ολοκλήρωση, θα είναι πάντα η αρχή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

  Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Prospect

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.eu/in-the-press/first-swiss-lesson-brexit-britain-negotiations-never-end

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων