Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιαν-2018 10:43

  Οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν είναι λόγος να ακυρωθεί η πυρηνική συμφωνία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν είναι λόγος να ακυρωθεί η πυρηνική συμφωνία

  του Mark Fitzpatrick

  Όσοι αντιδρούσαν στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 έχουν βρει τώρα τις λαϊκές διαδηλώσεις στις ιρανικές πόλεις ως ένα νέο λόγο για να ασκήσουν κριτική στη συμφωνία. Δεν έχει σημασία για αυτούς ότι οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι δεν αποκηρύσσουν τη συμφωνία, επισήμως γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) ή ζητούν ξένες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Η λογική μάλλον είναι ότι επειδή οι διαδηλωτές ασκούν κριτική στην κυβέρνησή τους, οι ξένες δυνάμεις θα πρέπει ως ένδειξη αλληλεγγύης, να επιτεθούν ομοίως στις αρχές της Τεχεράνης επιβάλλοντας νέες οικονομικές κυρώσεις.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump, του οποίου τα αρχικά tweet σε υποστήριξη των διαδηλώσεων ήταν ασυνήθιστα μετρημένα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια απόφαση στο τέλος της εβδομάδας, για το εάν θα συνεχίσει να τηρεί το σκέλος της JCPOA που κάνει λόγο για άρση των κυρώσεων. Στο τελευταίο περιοδικό τελεσίγραφο το Σεπτέμβριο, ο Trump συνέχισε να την τηρεί, αλλά ένα μήνα αργότερα έδειξε τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία, αρνούμενος να πιστοποιήσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με αυτή, παρά τα στοιχεία για το αντίθετο. Αυτή τη φορά, οι προθεσμίες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την παραίτηση των δικαιωμάτων απόσυρσης, συμπίπτουν με την περίοδο 11-17 Ιανουαρίου.

  Μια μη επικύρωση για δεύτερη φορά θα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική. Μια απόφαση να μην παραιτηθεί των κυρώσεων από την άλλη πλευρά, θα ήταν σημαντική παραβίαση της JCPOA. Εάν αυτό θα σκοτώσει τη συμφωνία είναι ασαφές. Θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει το Ιράν για το εάν τα οφέλη από το εμπόριο που θα επιτραπεί από τη μη επιβολή κυρώσεων θα είναι αρκετό για να διατηρήσει τις επιθεωρήσεις και τους περιορισμούς στην παραγωγή σχάσιμου υλικού. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως η επαναφορά των κυρώσεων θα απομακρύνει τις ΗΠΑ ως συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, οδηγώντας σε απώλεια της αμερικανικής κυρίαρχης θέσης, της αξιοπιστίας και των συμμαχικών δεσμών.

  Τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Trump και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του κατανοούν τα μειονεκτήματα του να "σκοτώσουν” μονομερώς τη συμφωνία, και πιθανώς θα το του αναφέρουν ζητώντας να διατηρήσει την παραίτηση από το δικαίωμα άσκησης κυρώσεων. Οι λόγοι που ανέφεραν το Σεπτέμβριο για την ανανέωση της στάσης δεν άλλαξαν. Η συμμόρφωση του Ιράν με τα όρια των πυρηνικών δραστηριοτήτων ωφελούν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των εταίρων τους, κανένας εκ των οποίων δεν έχει συμφέρον να σπάσει τη συμφωνία και να επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση.

  Οι ίδιες οι διαμαρτυρίες αποτελούν ένα νέο λόγο να συνεχίσουν να μην επιβάλλουν κυρώσεις, έτσι ώστε να μην δοθεί στο καθεστώς πρόσχημα να αποδώσει την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, στις ΗΠΑ. Η επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν θα αυξήσει περαιτέρω τις οικονομικές δυσκολίες που πυροδότησαν τις διαμαρτυρίες. Μια Μακιαβελική κίνηση για την αύξηση των οικονομικών προβλημάτων προκειμένου να τροφοδοτήσει τις διαμαρτυρίες, πιθανότατα θα έχει αντίθετες επιδράσεις, δίνοντας στην κυβέρνηση μια δικαιολογία για να αποφύγει της ευθύνης για διαφθορά, καταστολή και κακοδιαχείριση.

  Για να έχουν νόημα οι ισχυρισμοί της αμερικανικής κυβέρνησης ότι υποστηρίζει τους Ιρανούς, θα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να παραιτηθεί του δικαιώματος επιβολής κυρώσεων για τα πυρηνικά. Θα πρέπει να άρει άλλους περιορισμούς που αδίκως έχουν στόχο τους απλούς Ιρανούς, ξεκινώντας με την ταξιδιωτική απαγόρευση για πολίτες του Ιράν. Μεταξύ των οκτώ χωρών που επηρεάζονται από την απαγόρευση, το Ιράν υφίσταται τις περισσότερες επιδράσεις επειδή έχει τον μεγαλύτερο και πιο διεθνώς προσανατολισμένο πληθυσμό, και δεν έχει επίσημα κανάλια μέσω των οποίων αντιμετωπίζει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την χαλάρωση της απαγόρευσης. Όσο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση, οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι οι πλάγιες υποστηρίξεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υποκρισία.

  Από την άλλη πλευρά, τα κράτη που εμπλέκονται θα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις για για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές που βιαίως καταστέλλουν τους διαδηλωτές. Οι ΗΠΑ ήδη εξετάζουν τέτοια μέτρα. Άλλα κράτη και η ΕΕ επίσης. Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου είχαν ανακοινωθεί 33 νεκροί στη διάρκεια των διαδηλώσεων που εξαπλώνονται γρήγορα και που ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου, και ο αριθμός αυξάνεται. Επίσης έχει νόημα να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντισταθούν στην ηλεκτρονική λογοκρισία της ιρανικής κυβέρνησης. Με αυτούς και με άλλους τρόπους, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι αντίπαλοι της JCPOA μπορούν να ενωθούν και να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στο Ιράν. Όλοι θα πρέπει να ελπίζουν ότι η ιρανική κυβέρνηση θα ακούσει τους διαδηλωτές και θα σταματήσει να τροφοδοτεί με χρήματα και οπλισμό την Χεζμπολάχ και το καθεστώς του Bashar al-Assad στη Συρία, και να επιτρέψει τις εγχώριες ελευθερίες στο Ιράν.

  Εκτός από την απαίτηση για αλλαγή στην συμπεριφορά, επιβάλλεται προσοχή για την προώθηση μιας αλλαγής στο ίδιο το καθεστώς. Ενώ κάποιοι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα "θάνατος στον δικτάτορα” (εννοώντας τον Ανώτατο Ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei), η συντριπτική πλειοψηφία των Ιράν δεν φαίνεται να επιδιώκουν ριζική αλλαγή στο σύστημα. Το ιστορικό αλλαγής καθεστώτων στη Μέση Ανατολή δεν είναι ενθαρρυντικό, συμπεριλαμβάνοντας και την επανάσταση στο Ιράν το 1979 που έφερε το αυταρχικό καθεστώς και την Αραβική Άνοιξη το 2011 που οδήγησε σε χάος και πραξικοπήματα στην Αίγυπτο και αλλού. Παρά τους προηγούμενους υπαινιγμούς για αλλαγή καθεστώς, η κυβέρνηση Trump γενικώς έχει φανεί προσεκτική με το να μην το πει ως απάντηση στις διαδηλώσεις. Η ίδια σοφία θα πρέπει να επικρατήσει όταν ο trump αποφασίσει για τα δικαιώματα παραίτησης επιβολής κυρώσεων.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/politics%20and%20strategy/blogsections/2018-4cda/january-d748/protests-in-iran-are-no-reason-to-kill-the-nuclear-deal-74cf

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων