Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Οκτ-2014 10:28

  Γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να στηριχτεί στην Γερμανία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διευθυντής του Open Europe Berlin, Michael Wohlgemuth, έχει γράψει ένα ενδιαφέρον κείμενο για το World Review, εξετάζοντας την τωρινή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.

  "Η γερμανική οικονομία εμφανίζει σαφή σημάδια αποδυνάμωσης. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο β΄ τρίμηνο του 2014 και η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών. Οι μεταποιητικές παραγγελίες υποχώρησαν στη διάρκεια του Αυγούστου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013.

  Τα προβλήματα της Γερμανίας θα παραμείνουν και θα επιδεινωθούν. Μεγάλο μέρος της ανθεκτικότητας της γερμανικής οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων ετών, μπορεί να αποδοθεί στην αγορά εργασίας και στις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις εισχθησαν από τον Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Gergard Schroder (1998-2005) το 2003 με το πρόγραμμά του «Ατζέντα 2010».

  Ο νέος κεντροδεξιός-κεντροαριστερός συνασπισμός υπό την Καγκελάριο Angela Merkel, έχει επαναφέρει πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, επανεισάγοντας την πρόωρη συνταξιοδότηση, χορηγώντας επιπλέον συντάξεις για τις μητέρες και καθιερώνοντας έναν άνευ προηγουμένου νομικά κατώτατο μισθό -8,5 ευρώ ανά ώρα- σε όλους τους κλάδους και όλες τις περιοχές της Γερμανίας.

  Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να παραδεχθεί ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξήσει το εργασιακό κόστος κατά 10 δισ. ευρώ. Είναι ακόμη ασαφές πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν μετά από την εισαγωγή του το 2015.

  Τα νέα συνταξιοδοτικά επιδόματα θα κοστίσουν περίπου 200 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Η πρόωρη συνταξιοδότηση θα βγάλει περίπου 250.000 ηλικιωμένους από την αγορά εργασίας στα επόμενα χρόνια, όταν το ειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό γίνεται όλο και πιο σπάνιο και πολύτιμο.

  Η δημογραφική συρρίκνωση θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Γερμανίας μακροπρόθεσμα: στις επόμενες δεκαετίες η Γερμανία μπορεί να βιώσει τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της κατά περίπου 200.000 θέσεις εργασίας ετησίως.

  Θα είναι απαραίτητη η μετανάστευση για την αύξηση του εργατικού δυναμικού. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η μετανάστευση περίπου 400.000 ανθρώπων ετησίως –κατά προτίμηση, νέοι και μορφωμένοι- θα είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η δημογραφική συρρίκνωση.

  Επομένως, από πού θα πρέπει να έλθει η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, απολύτως απαραίτητη για να πληρώσει τις συντάξεις και με κάποιο τρόπο, να σώσει την ευρωζώνη;

  Η απάντηση είναι από την παραγωγικότητα και την καινοτομία, με λίγα λόγια, έξυπνες επενδύσεις. Τα ποσοστά συμμετοχής στην εργασία, η εργασιακή παραγωγικότητα και η επιχειρηματική εφευρετικότητα, θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά.

  Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας της Γερμανίας υστερεί σχεδόν έναντι όλων των άλλων οικονομιών παγκοσμίως.

  Η εδραιωμένη γερμανική Mittelstand –η οικονομική ραχοκοκαλιά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων- και κάποιες μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, είναι ακόμη καλές στην καινοτομία. Ωστόσο, η Γερμανία βρίσκεται στην θλιβερή 111η θέση της κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την «ευκολία έναρξης μιας επιχείρησης» και ο κλάδος υπηρεσιών της είναι υπανάπτυκτος και υπέρ-ρυθμισμένος, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας αδυνατεί να παράγει αρκετές δεξιότητες.

  Το κεφαλαιακό απόθεμα της Γερμανίας υποτιμάται πιο γρήγορα από όσο το αντικαθιστούν νέες επενδύσεις. Μια μείωση του κεφαλαιακού αποθέματος σε συνδυασμό με ένα μειούμενο εργατικό δυναμικό, δεν αφήνει ελπίδες για ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας πρέπει να προσθέσει στο μείγμα και περισσότερο χρέος.

  Αρκετοί παρατηρητές απαιτούν η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εμμονή της με τη λιτότητα και να επωφεληθεί από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για περαιτέρω προγράμματα «στήριξης», χρηματοδοτούμενα από χρέος.

  Αλλά η κυβέρνηση της Merkel βρίσκεται ακόμη στη θέση να κάνει το σωστό και να αυξήσει τις επενδύσεις χωρίς να εγκαταλείψει τον νέο, θεσμικά υποστηριζόμενο, δημοσιονομικό κανόνα. Οι Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει επίσης να παράσχουν καλύτερο ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον για ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις και χαμηλότερα εμπόδια στην είσοδο στον κλάδο των υπηρεσιών.

  Οι εγχώριες βιομηχανικές επενδύσεις αποθαρρύνονται επίσης από την «μοναχική επανάσταση» για τον απογαλακτισμό της Γερμανίας τόσο από την πυρηνική ενέργεια όσο και από τα ορυκτά καύσιμα.

  Αυτή η τακτική μπορεί να κοστίσει στους καταναλωτές, στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις, μέχρι και 1 τρισ. ευρώ στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Peter Altmaier, τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος είναι επικεφαλής της Καγκελαρίας και υπουργός ειδικών υποθέσεων.

  Το ενεργειακό κόστος της Γερμανίας είναι τώρα υπερδιπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ, ενώ έχουν αυξηθεί στη Γερμανία οι εκπομπές αερίων ρύπων του θερμοκηπίου.

  Οι Γερμανοί επιχειρηματίες και οι ξένοι επενδυτές, είχαν πάντα αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες στο μυαλό τους. Το πρόβλημα της Γερμανίας δεν είναι η λιτότητα, αλλά το δημογραφικό και ο εφησυχασμός. Το μήνυμα είναι ότι δεν μπορείς να βασιστείς στη Γερμανία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων