Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2013 10:37

  AfD: Αντιευρωπαϊσμός στη γερμανική πολιτική

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το νέο, κατά του ευρώ κόμμα Alternative fur Deutschland είναι ακόμη στα σπάργανα αλλά έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αν και δεν περιμένουμε να ξεπεράσει το όριο του 5% στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου –δεν είναι καν κοντά- με τις δημοσκοπήσεις μεταξύ των CDU/CSU και  FDP έναντι του SPD και των Πρασίνων, να είναι τόσο «σφιχτές», το εκλογικό αποτέλεσμα του AfD θα μπορούσε να έχει τεράστια σημασία για τη φύση οποιασδήποτε κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές, κάτι που ανέφερε και ο Thorsten Junghold στη Welt. Τόνισε ότι οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, όπου το κυρίαρχο CDU του David McAllister κέρδισε οριακά με 335 ψήφους ενώ το Free Voters (ένα ξεχωριστό κίνημα επικριτικό του ευρώ) έλαβε 39.000 ψήφους.

  Ως εκ τούτου, το AfD θα μπορούσε να αντικατοπτρίσει τον παράγοντα UKIP στο Ηνωμένο Βασίλειο (αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το AfD είναι πολύ διαφορετικό με το UKIP), όπου ένα κόμμα που είναι απίθανο να μπει στη Βουλή μπορεί να εξακολουθεί να έχει αποφασιστική επίδραση στις εκλογές διαμοιράζοντας το ποσοστό των ψήφων στην μία ή την άλλη πλευρά (κάπως ειρωνικό, δεδομένου ότι είναι διαφορετικά συστήματα ψηφοφορίας στις δύο χώρες), και συνεπώς να είναι σε θέση να απολαμβάνουν δυσανάλογη επίδραση στον εθνικό διάλογο και στην ατζέντα των media. Για αυτό το λόγο είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε από πού προέρχονται οι ψήφοι του AfP- και αυτή την εβδομάδα είδαμε την πρώτη ανάλυση της πιθανής στήριξης του AfP αποτιμώντας την στο 24% όλων των ψηφοφόρων.

  Επομένως, το μεγαλύτερο μερίδιο από την πιθανή στήριξη στο AfD προέρχεται από το οικονομικά φιλελεύθερο FDP (46%), και ακολουθεί το «παλαιοαριστερό» και πρώην κομμουνιστικό Die Linke (29%), το SDP (21%), το CDU/CSU (19%) και τέλος από το κόμμα των Πρασίνων (14%).

  Αυτό είναι ενδιαφέρον καθώς αποδεικνύει ότι παρά το ότι η ιδεολογική βάση και τα πρόσωπα πίσω από το AfD είναι περισσότερο από την κεντροδεξιά, θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα (όπως και το UKIP). Η ισχυρή στήριξη από τους ψηφοφόρους του Die Linke μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το κόμμα έχει μιλήσει προεκλογικώς κατά των διασώσεων της ευρωζώνης, τις οποίες αντιτίτθεται και το AfD (αν και από διαφορετική ιδεολογική σκοπιά), ή ακόμη πιο απλά, καθαρά ως ένα εναλλακτικό κόμμα τώρα που το κόμμα των πειρατών φαίνεται να έχει «ξεμείνει» από στήριξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων