Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

"Καίει" η νέα παρτίδα εκκαθαριστικών

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Σπύρου Δημητρέλη

Αυξημένος κατά 441% είναι ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος σε σχέση με πέρυσι οι φορολογούμενοι μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. 

Σήμερα ταχυδρομήθηκε νέα παρτίδα 779.796 εκκαθαριστικών σημειωμάτων που περιλαμβάνει 564.347 χρεωστικά εκκαθαριστικά (προκύπτει οφειλή φόρου) και μόλις 63.167 πιστωτικά (προκύπτει επιστροφή φόρου). Τα υπόλοιπα 152.282 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Συνολικά, έχουν αποσταλεί 2.717.139 εκκαθαριστικά σημειώματα μέσω των οποίων έχει βεβαιωθεί συνολικός φόρος 3,032 δισ. ευρώ. 

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι ο μέσος φόρος για κάθε νοικοκυριό πέρυσι ήταν 206 ευρώ. Φέτος το αντίστοιχο ποσό έχει εκτοξευτεί στα 1.116 ευρώ, (αύξηση 441%). Επίσης, ενώ πέρυσι τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ήταν 3 στα 10, φέτος είναι μόλις 8 στα 10. Αντίθετα, τα χρεωστικά εκκαθαριστικά από 2 στα 10 που ήταν πέρυσι αυξήθηκαν στα 7 στα 10. 

Χαρακτηριστικό της επιβάρυνσης είναι ότι ενώ φέτος έως τώρα έχει βεβαιωθεί (με τις μισές φορολογικές δηλώσεις να έχουν εκκαθαριστεί ποσό 3,032 δισ. ευρώ πέρυσι από όλες τις δηλώσεις βεβαιώθηκε ποσό 1,1 δισ. ευρώ. 

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι «φουσκωμένα» λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας, της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος και της αύξησης των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: