Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία γονικών παροχών και κληρονομιών έφερε και μια άλλη, σημαντική μεταβολή, στο φορολογικό καθεστώς των γονικών παροχών και άτυπων δωρεών χρηματικών ποσών, που συνήθως γίνονται από γονείς σε παιδιά, από παππού/γιαγιά σε εγγόνια, από θείο σε ανίψια ή και μεταξύ συζύγων. Στις περιπτώσεις αυτές, καταργείται πλέον το αφορολόγητο και επιβάλλεται φόρος 10% από το πρώτο ΕΥΡΩ ! Αυτό σημαίνει ότι αν ένας γονέας δωρίσει στο παιδί του ένα μικρό ποσό, της τάξης των 10.000 ή 15.000 ΕΥΡΩ, για την αγορά ενός αυτοκινήτου, τότε το παιδί θα λάβει στην ουσία 9.000 ή 13.500 ΕΥΡΩ, γιατί θα πρέπει να πληρώσει φόρο 1.000 ή 1.500 ΕΥΡΩ αντίστοιχα !

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να σταματήσει το παραθυράκι, που πολλοί χρησιμοποιούσαν για να γλιτώσουν φόρους, τεκμήρια και πόθεν έσχες, δηλώνοντας ότι το παιδί τους απέκτησε το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, μέσω χρηματικής δωρεάς.

Έτσι, όμως, πλήττονται και τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, ειδικά στο παράδειγμα ανωτέρω, όταν πρόκειται για πολύ μικρά χρηματικά ποσά για την απόκτηση ενός απλού αυτοκινήτου. Ακόμα χειρότερα, όταν οι γονείς προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν πρώτη κατοικία και προχωρούν σε τέτοιου είδους δωρεά, η οποία πλέον θα φορολογείται με 10%.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν υπήρξε καμία αύξηση φόρου στο καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές μετοχών και εταιρικών μεριδίων. Αυτές θα συνεχίσουν να φορολογούνται με 0,6% (γονικές παροχές) και 1,2% (κληρονομιές).

nectarios.notis@capital.gr