Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Μαρ-2018 11:37

  Το ΣτΕ... "χωρίζει" φορολογικά τα ζευγάρια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ΣτΕ... "χωρίζει" φορολογικά τα ζευγάρια

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:48

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Το Συμβούλιο Επικρατείας "χωρίζει" φορολογικά τα ζευγάρια, αφού καταρρίπτει ένα ακόμα "ταμπού" το οποίο προκαλούσε νομικές αγκυλώσεις.

  Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το δικαίωμα των συζύγων ή συντρόφων με σύμφωνο συμβίωσης να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και να εκδίδονται χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα. Το  Β΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Κωνσταντία Λαζαράκη, στην υπ΄  αριθμ. 330/2018 απόφασή του  επισημαίνει ότι "δεν συντρέχει λόγος, και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων".​

  Λύνει προβλήματα 

  Ουσιαστικά η απόφαση λύνει σοβαρά προβλήματα όπως ενημερότητας ενός εκ των συζύγων όταν οφείλει εφορία ο άλλος, κατασχέσεις για τους ίδιους λόγους κλπ. Ερμηνεύοντας μάλιστα το δικαστήριο τη διάταξη του άρθρου 67 παράγραφος 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΔΕ) κρίνει ότι ο σύζυγος υποβάλλει κατ’ αρχήν κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του εφόσον αμφότεροι οι σύζυγοι συναινούν, συναίνεση η οποία μπορεί να αποτυπώνεται και στην υποβολή της κοινής δήλωσης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή διατυπώνεται ρητώς η έλλειψη τέτοιας συναίνεσης από έναν έστω από τους συζύγους, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμά τους να υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση φόρου περί εισοδήματός τους". 

  Οι τεχνικοί λόγοι 

  Το δικαστήριο απορρίπτει επίσης τον επί δεκαετίες ισχυρισμό του ΥΠΟΙΚ πως έτσι θα επέλθει αύξηση του αριθμού των δηλώσεων, καθυστέρηση στην εκκαθάριση, σύνταξη  διπλών χρηματικών καταλογισμών κ.λπ. Και απορρίφθηκε ο ισχυρισμός αυτός, καθώς  "έχουν εκλείψει προ πολλού"  οι ισχυρισμοί αυτοί, εν όψει "της αλματώδους προόδου της τεχνολογίας", αλλά και από την υποβολή (το 2001) της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος. 

  Η υποβολή κοινής δήλωσης των συζύγων μπορεί μεν να διευκολύνει το Δημόσιο ως προς την φορολογία των εγγάμων, αλλά  το εισόδημα   των συζύγων,   μπορεί να προκύπτει  από το άθροισμα  των  αυτοτελών δηλώσεων, αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων